Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, zajímal by mě názor Vás maminek, jejichž děti jezdí k druhému rodiči. Dceři od partnera je 15let. Má prvního přítele, zná ho její maminka a nám o něm vykládá. Z jejího vyprávění vím, že její mamka jí zatím neschválila přespání u něj ani naopak. Teď k nám měla dojet na víkend a ptala se partnera jestli by u něj nemohla přespat a on ji to dovolil. Do výchovy mu nekecám, jen sem mu řekla, že já bych o tomhle rozhodnutí jako mamka chtěla vědět. Bude si myslet, že je u nás a přitom bude někde, kde to neschvaluje.. No řekl mě na to, že to je jeho rozhodnutí a že děkuje za můj názor. Nemám v plánu to s ním dál řešit, ani žalovat nebo něco podobného. Jen mě tak napadá, co když se to nějak dozví nebo se něco stane. Čistě ze zvědavosti, chtěly byste tohle jako maminky vědět?
@Nnikkolla píše: Více
No asi jo, pač pak by už asi bylo jedno, jestli bude prespavat i u nas nebo ne. Jako jedno z hlediska nejakeho domneleho zachování panenství a rodinné cti
ale ještě abych doplnila, tak o tom, ze otec dceru někam pustí, rozhoduje otec, samozřejmě. Je také její zakonny zástupce stejně jako mama.
Otec by měl být natolik chlap, že když už podkopává matčiny výchovné metody, tak by jí to měl aspoň na rovinu oznámit. A ne nechat holku za jejími zády přespávat někde, kde to zakázala.
A ano, já bych to vědět chtěla.
Za mě těžce přes čáru, v tak zásadních věcech by rodiče měli táhnout za jeden provaz a když se neshodnou, volit kompromis nebo mravnější řešení. Ofiko přespání u přítele až tak od 17. Já mohla od 18 ![]()
Z mého pohledu je to od otce sprosté, pokud ví, že máma přespání nedovolila.
Ale ze zkušenosti řeknu, že to ten táta udělal zrovna právě proto a pro svůj prospěch, aby si dcera řekla, máma kráva, otec borec.
Což si v tomto věku řekne.
To zalezi podle toho, jaky ma matka nazor na soulozeni nezletilych. Treba ji to chtela povolit za delsi cas chozeni, ae treba v 15 vubec.
Bl.bec.Prijde mi to jako naschvál mámě. Chce být pro holku hodný tatínek a máma bude za zlou. Takže vadilo by mi to a to hodně.
Jak by reagoval, kdyby mu máma dělala naschvály v tom, co je pro něj zásadní?
@teroonka Jasně, proč jim to usnadňovat. Ať souloží nezletilci na mezi, v mysliveckém posedu, v parku, v lese, ve sklepě, ve vlaku. A jestli je kluk starší, tak v autě.
@Lucie-N-B píše: Více
To, že nezletilci můžou od 15, neznamená, že musí. Je to o kontextu celé výchovy od malička, pro mě prostě není normální podporovat 15-letou dceru v provozování sexu. Je to věc každé rodiny, pouze říkám, že rodiče (rozvedení) by se měli na věci shodnout nebo najít kompromis. V 15 je legálně způsobilá mít sex, ale ne zletilá.
@Nnikkolla Ano chtěla bych to vědět, na výchově mají rodiče spolupracovat. Řekla bych, ze to otec dovolil jen proto aby byl ten oblíbenější, protože většinou tatínkum trvá déle, než se smiri s tím, ze jejich holcicka už není malá. Jinak proti přestání nic nemám, svoji dceři jsem taky nebránila, jde spis o princip.
@Lucie-N-B píše: Více
Tady nejde o souložení 15letých. Na to samozřejmě otec může mít úplně jiný názor než matka. A jako zákonný zástupce může dceři to přespání dovolit. Ale neměl by to dělat za matčinými zády, ale měl by jí na rovinu říct "hele Božka, myslím si, že Andula už je dost velká a zodpovědná, tak jsem ji nechal, ať u Pepy přespí ". Ne, že si matka myslí, že je u otce a Andula zatím trajdá bůhví kde.
Ano, ideálně by se měli dohodnout, vyargumentovat proč je jeden pro a druhý proti… ale to už by bylo asi moc sluníčkové a mimo realitu všedních dní.
P. S. já osobně nevím, jestli bych to jako matka dovolila, možná ne, možná ano. Záleželo by na řadě faktorů.
Promiň, Tvůj chlap je deb_l.
Tohle jsou zrovna věci, na kterých by se měli rodiče domluvit.
Hodně by u mě klesl.
@Jahru @teroonka Tak samozřejmě to může být od otce naschvál. Ale může to naopak být snaha vyhnout se tomu, aby jeho dcera souložila někde v podchodu. A souložit ani vůbec nemusí. Mně rodiče dovolili na noc přítele, když mi bylo 15. A sex s ním nikdy neproběhl.
@Nnikkolla píše: Více
Vědět bych to chtěla. Nicméně já bych se do toho nemotala, max řekla svůj názor a je to.