Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, mám týdenní holčičku a pořídili jsme si váhu, protože v porodnici méně papala. Měla by při každém kojení vypít cca 50ml mléka, ale v porodnici vypila vždy tak kolem 25-30ml. Teď když jí zvážím před a po kojení, tak nevím, jak se to počítá. Před kojením má cca 2.98kg a hned po kojení má 3.01kg. Znamená to, že vypila jen 3ml? To mi přijde strašně málo, ale hlady nebrečí a vždy po kojení usne(usíná teda i při kojení).Děkuji za rady
Určitě? já to brala tak, že 1 litr je cca 1 kg, tudíž jsme si převedli 3 gramy jako 3 ml.
@Marc21 ber to na gramy - 3010-2980
líp se Ti to počítá. Dala 30 ml ![]()
Ale rozdíl vah je 30 gramů. Váha před kojením je 2980 gramů a po 3010 g.
panebože, my už jsme asi s manželem vážně unavení
za normálních okolností fakt nejsme tak blbí ![]()
Děkuji za rady…
@Marc21
buď v klidu, já jsem dnes dítěti nedala plenu
A nevšimla jsem si že jí nemá, samozřejmě že se jako naschvál pos*l
![]()
vyprdni se na váhu. Co malá sní to sní. případně si o jídlo řekně dřív. Sleduj jen jestli přibývá na váze a řiď se dle toho. zbytečně se budeš nervovat. ![]()
@Marc21 Je to jak píšou holky. A jinak taky doporučuju vážit do nejkratší dobu. Jestli prospívá a přibývá, skončila bych s tím. Znám dvě holky, co to dělali (jedna musela, druhá dobrovolně
) a byli na palici. Ta druhá pořád srovnávala svoje dítě a naše a byla z toho strašně špatná. ![]()
Souhlasím s @krtek7489 . @Marc21 Pokud Ti malá prostě přibírá, tak to neřeš.
Jojo, přesně tak. Akorát se zbytečně stresuješ. Kojené mimčo si vezme kdy chce a kolik chce. Vážila bych jen 1× za den ve stejnou dobu, třeba po koupání a pokud by dítě prospívalo (přírůstek 10-30g/den), tak bych byla spokojená. Ta váha ani není potřeba, pokud nebyly problémy s krmením v porodnici.
@Námořnička no právě že v porodnici problémy byly. Nejdřív se nechtěla chytit vůbec a pak zase málo papala a museli mi jí dokrmovat, jinak bych taky neplašila.
@Marc21 Aha, tak to je jiná situace. Novorozenec by měl vypít těch 150ml/kg/den, min. teda 120ml/den. Když vezmu napřídklad 3kg dítě a 8 dávek denně (á 3h), tak by to mělo být celkem cca 45-60ml/dávku. Tohle ale platí pro UM, protože víš, kolik toho podáváš. Kojené děti baští tak 10-12×/den a tím pádem je ta dávka menší a častější. Důležité je prospívání. Váhový přírůstek v prvním půlroce života je těch 150-200g/týden. Jeden den si může vypít více, druhý méně. To kojení je holt nepravidelné. Já bych si jako kritérium vzala prospívání a spokojenost dítěte. Navíc pokud jste měli problémy v porodnici s prospíváním, tak by vás měl pediatr zvát každý týden na převážění a podle toho event. doporučit příkrm.