Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak spíš to zní, že chceš slyšet, že ne
Jedináček je jedináček. My čekáme druhé a taky nemáme luxus, ale dvě děti jsme prostě chtěli. Aby měla malá sourozence, parťáka.
Asi bych zvážila všechna pro a proti
Dobrý je zvážit i věk
tak ať to dopadne jakkoliv hodně štěstí!
Za mě, druhé bych si pořídila, místem a financemi uskromnila. Znám rodinu co vychovala 4 děti v 2+1 a jak se jim všechny povedly (a hlavně v 18 vypadly z domu a osamostatnily se a neseděly u maminky do 30
).
Nelíbí se mi, že si lidi nepořizují děti kvůli penězům…záleží na tom jestli byste byli na hraně a nebo se jen museli uskromnit ale podle mě pak všechno zařídí okolnosti…sice nepojedete na dovolenou, nebudete mít na kaviár a šáno ale budete mít radost z dětí…určitě by to nějak šlo, jen záleží na vás jak si to doma zorganizujete ![]()
Tak prostor bych neřešila..a na úkor financí..to je dost široký pojem. pokud vám po zaplacení bytu zbývá 10000, šla bych do toho, pokud 4000, to asi ne
Tak ono záleží na prioritách. Když někdo dítě opravdu chce, rád se „potlačí“ a neřeší, že bude mít starší méně místa na hraní
Finance jsou jiná věc, to už si musíte spočítat, zda jste schopni vyjít i s 2. prckem.
Také máme malý domeček a když se vejde jedno dítko, vejdou se i dvě, snad nepotřebují každé svůj hrací prostor ne? Mě to přišlo s jedním takové nějak neúplné a malej má teď parťáka
Je to sice zatím mimi, ale nádherně na sebe reagují a je super vidět, jak se mají rádi
Vždy jsem z toho na měkko, protože já to nikdy nezažila
Navíc náklady už nejsou takové, člověk už ví přesně co potřebuje a co ne, navíc má dost po starším. Až budou větší, bude to horší, ale to už budu snad zase pracovat
Jestli jsi takhle spokojená, tak druhé dítko není povinnost ![]()
Záleží na tom, co je malý domek
Jak to teď máte rozložené, že vám to vyhovuje a kde by vám mimino překáželo.
Dokážete druhé uživit? Pokud se budete muset jen trochu uskromnit a odpustit si párkrát večeři v restauraci, zbytečné oblečení atp, tak bych do toho šla. Dítě je k nezaplacení a stojí za to si odpustit něco navíc, co k životu nepotřebujete.
Záleží co konkrétně znamená problém ve financích
jako pokud vycházíte tak, tak-nešla bych do toho ![]()
@JayLee to byl vtip nebo to myslíš fakt vážně?
Jsem dneska nějaká natvrdlá, asi…Vyrostla jsem jako jedináček ve velikánském pokojíčku s plno panenkama, ale pořád mi bylo strašně smutno a po rodičích jsem chtěla sourozence, teď mám dva kluky v pidipokojíčku v bytě 2+1 a jsme všichni šťastní ![]()
@cverunka píše:
Tak ono záleží na prioritách. Když někdo dítě opravdu chce, rád se „potlačí“ a neřeší, že bude mít starší méně místa na hraníFinance jsou jiná věc, to už si musíte spočítat, zda jste schopni vyjít i s 2. prckem.
To už tu jednou taky bylo. Řešilo se, jestli je lepší jedináčkovi dopřát značkové oblečení, mobily, tablety, dovolené, nebo sourozence.. Jak jsi psala, je to o prioritách.
Pokud máte dobré vztahy s manželem a druhé dítko uživíte, tak nevidím důvod, proč nemít. Nikdy nebudete litovat toho, že druhého prcka máte, maximálně toho, že ho nemáte (za X let). Spousta rodin žije šťastně v bytě, věřím, že váš malý domeček nebude menší než klasický 3pokojový byt a navíc máte zahradu.
Vyrostla jsem v bytě 2+1 se dvěma ségrama. Jako dítěti mi to nikdy nepřišlo divný. Rodiče prostě chtěli větší rodinu. Ségry mám moc ráda a skvěle si od dětství rozumíme. Za pokoj navíc bych je teda nevyměnila
s manželem jsme teď v malym bytě s jedním dítkem, ale oba chceme mít 3 děti, takže se do budoucna přestěhujeme.
Dobrý den, omlouvám se za anonym ale je to pro mě choulostivé téma. Jak název napovídá mít či nemít? Vím že většina z vás mi řekne že je to jen moje věc jak se rozhodnu ale já vážně nevím jak se rozhodnout.
Jde o to že s manželem máme 20měsíční holčičku a tak nějak se došlo na téma druhé dítě. To by nebyl problém s manželem bychom chtěli druhé dítko, ale problém je ve financích a místě. Máme malý domeček se zahradou a teď nám to prostorově vyhovuje, malá má dost místa na hraní atd. Jenže jak by bylo druhé mimi tak nevím jak bychom se potlačili. Kupovat nový-větší dům nepřichází do úvahu a ani nějaká přístavba či přestavba.
Moje otázka tedy je: Mít druhé dítko na úkor prostoru a financí?
P. S.nežijeme v žádné vile či luxusu
Děkuji za odpovědi.