Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, zajímalo by mě, jak se projevují vaše dítka okolo čtvrtého měsíce, abych měla trochu srovnání. Moje malá se naučila parádně vřeštit až z toho uši zaléhají a taky se naučila dělat mamama. Dost často se směje, jen mě znepokojuje, že se ještě nesměje nahlas, což už podle paní doktorky děti začínají ve čtyřech měsících dělat. Když je šťastná tak místo smíchu nahlas spíš píská. A taky ještě jedna otázka - strkají si vaše čtyřměsíční mimina nožičky do pusy? Předem děkuju za vaše odpovědi ![]()
Ne, ve 4 měsících si ani jedno z mých dětí nohy do pusy nestrkalo. Prvorozený v 5 měsících, druhorozený dokonce ještě o měsíc později (a to byl jinak motoricky mnohem rychlejší než brácha). Typické je to pro děti kolem těch 5 měsíců. Smáli se nahlas oba teda už mnohem dřív, snad už ve 2 měsících se vyloženě řehnili, mám je i na videu, ale tohle je dost individuální. No a jak se jinak projevovali. Vydávaly pazvuky a otáčeli se oba dva na břicho, mladší teda dokonce i zpátky na záda, ale to bylo jinak asi všechno.
@markét92
nohy si děti anijedno nestrkaly do pusy - to až kolem 6m.
Smál se nahlas jen syn, dcera až kolem 6m.
malá ležela v té době jako placka, syn se už uměl otáčet a snažilo se plazit
obě děti si braly hračky do rukou a hrály si s nima¨
dcera v té době dělala zvuky a mumla něco jako „hele“ (heuéééé), sny taky něco mumlal, ale nedalo se to rozeznat
V první řadě bych být tebou nic neporovnávala, každé dítě je jiné a nemusí to nic znamenat
náš malý se nahlas začal smát ve dvou měsících, nohy si chytá od konce čtyř, ale do pusy je nestrká. Od konce čtyř se přetáčí na bříško. Jinak pohodové věčně vysmáté dítě ![]()
Naše má 4 měsíce a necelý týden. Do pusy si strká kde co, ale nožičky ne. Zato se přetáči na bříško. Myslím, že na mluvení má času více než dost, ale jinak se projevuje tedy dost hlasitě. Směje se též často, ale hlasitě jen když má náladu a musíme na ní dělat opravdu dlouho opičky. Myslím, že bych tento smích mohla též nazvat pískáním ![]()
No naše malá se právě ještě na bříško nepřetáčí a když jí dám na koníčky, tak se špatně podpírá a špatně drží tělíčko, kvůli tomu budem muset na vojtovku. Tak mám trochu obavy ![]()
Jejda, na přetáčení má čas. Prvorozená začala až v 5,5 měsících a prostřední v necelých pěti. To jen ta nejmladší strašně ve všem spěchá - přetáčí se týden a už ji leze i zub
S držením tělíčka neporadím, ale zbytečně bych se nestresovala ![]()
Nohy do pusy si nestrká
Nahlas se nesměje
Vřeští a hučí - moje nervy
mamama aani nic tomu podobného nedělá, občas rrrrr nebo aga
cokoliv co se objeví v dosahu strká do pusy a nehorázně slintá
na bříško se nepřetáčí, když se jí chce tak na bok, ale dál s ní nehnu ![]()
koníky pase taky tak všelijak, ale naštěstí naše dr. je rozumná a neposílá kvůli každému vychýlení na rehabky
@markét92 Tak můj syn si nohy do pusy nestrkal nikdy
na břiše byl jen když musel, neb ho to prostě nebavilo a to až tak po pátém měsíci sám. Tvoje dcera má dost času.
Nesrovnavej
bude ti lip
ale kdyz to chces vedet, tak mala si strkala nohy do pusy az kol pul roku, ovsem od 4m si umi bravurne stahovat behem kojeni ponozky, div si nevyvrati nohu. Smala se asi od dvou mesicu, nahlas mnohem pozdeji, spatne pasla konicky, to se naucila az v sesti mesicich, polotacela se v tech ctyrech. Naucila se takovy brrrrgrrrr a to tak mesic mo rada vyluzovala a poslouchala se. Nemozne vresti uz od narozeni
a dodnes se umi rozbrecet a rozjecet tak, ze mi zalehaji usi ![]()
To my bohuzel na rehab chodime od narozeni…mala tocila hlavicku jen do leva…za tyden ji budou ctyri mesice…smeje se jak diva a kdyz hodne blbneme tak I nahlas…pretaci se zatim jen na boky…ale z brjiska na zadicka jo…do pusy strka vsechno co ma po ruce…nohy zatim teda ne…pase koniky…ale nase dr je vysazena na tabulky tak mi rekla ze je opozdena a ze ma delat mnohem vic
moc se ji tam nepredvedla…tak sem rada ze sem si precetla o vasich detech a sem hned klidnejsi
kazdy ma svoje tempo a myslim ze Linda urcite neni na urovni dvou mesicu jak tvrdi nase dr ![]()
@janninna31 No tak to ti nezávidím takovou doktorku, jestli je vysazená na tabulky, tak to budete neustále řešit všechno co se jí nebude zdát dost dobré
všechno co umí tvoje Linda my přijde naprosto v pořádku a jestli se doktorce zdálo po narození, že je třeba cvičit kvůli hlavičce tak je pěkně šáblá ![]()
@natyber
S tou hlavickou to byla pravda…mela sem maly brich a ona se tam strasne mackala…mela ji splostelou a I nosik mela krivej chudinka…ale tohle uz je v poradku
tohle je nastesti jen doktorka ke ktery chodim jednou za tri mesice…tak budu muset zatnout zuby
pak chodime este jinam ale ty sou nastesti normalni…ale tahle to s tema tabulkama vazne prehani
ale porad nad tim co rekla premejslim…tahle diskuse me hodne uklidnila ![]()
@janninna31 No jasně, spousta dětí se narodí s pomačkanou hlavičkou a většinou se to časem srovná, nevím proč kvůli tomu hned cvičit, to je fuk, hlavně že to má malá v pořádku. Ale teda jak ti může říct, že se její vývoj rovná dvouměsíčnímu miminu, když má na všechno ještě dost času
ty doktoři mě přivádějí k šílenství. Fakt je to v dnešní době děs ![]()