Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu, v nemocnici nám pro měsíčního dali Pyridoxin (B6) na tvorbu hemoglobinu, ale je to v tabletách. Prý to máme rozdrtit a nějak mu to podat, ale teda nějak si to neumím představit, aby se nezačal dusit třeba…nemáte zkušenost? Můžu mu to dát na lžičce s mlíkem třeba? Spolkne to z té lžičky? Je krmený z lahve, díky.
Rozdrť to a dej mu to třeba na dvakrát bud s mlékem nebo převařenou kojeneckou vodou.
@Nikolacek to nasypej do mlíka ne?
do čeho jiného taky…ze lžičky nevím jestli ti to vezme ![]()
@Nikolacek Dávala jsem tabletu o něco staršímu mimču- dělala jsem to tak, že jsem ji rozdrtila na prášek, rozpustila ve vodě a dítěti podala dávkovačem od Nurofenu nebo Panadolu. Bylo to bez problémů.
Dala bych ze stříkačky - stejně jako když se dokrmuje
Když jsem někdy dala něco do flašky, tak mi to celé zrovna jako na potvoru nevypily… Takhle to bylo v pohodě.
@Nikolacek píše:
Prosím o radu, v nemocnici nám pro měsíčního dali Pyridoxin (B6) na tvorbu hemoglobinu, ale je to v tabletách. Prý to máme rozdrtit a nějak mu to podat, ale teda nějak si to neumím představit, aby se nezačal dusit třeba…nemáte zkušenost? Můžu mu to dát na lžičce s mlíkem třeba? Spolkne to z té lžičky? Je krmený z lahve, díky.
Pokud máš doma Nurofen - můžeš práček rozdrtit, smíchat s mlíčkem a nasát do té násadky na lék. No a šupneš do pusinky. Já to tak praktikovala, než se malej naučil z lžičky ![]()
Bude to znít hrozně, ale náš mladej bral kolem 3m Pyridoxin každý den a půlku magnezia obden, dle rady neuroložky, nedrtit (je to hnusné), dát tabletu na kávovou lžičku, dát do pusy co nejdále, lehce lžící dolů, tableta sklouzne, dítě to samo spolkne. Myslela jsem, že to nedám, ale šlo to úplně vpohodě.
@Nikolacek píše:
rozdrť, dej do stříkačky spolu s odsátým mlékem a nakrm přes prst - praktikuju to stejně - kluk musel brát atb už ve 3 týdnech.
Já se přifařím s dotazem - ten Pyridoxin bere celý? Dceři ho doporučila doktorka na ORL - tak nějak jako „na podporu zdraví“
a lékárnice to koumala a říkala, že to není pro děti
Že i dospělí tam mají psanou jednu tabletu, tak že dítě by muselo mít kdyžtak mnohem míň (doktorka napsala 1-0-0). Tak jsem to radši nebrala a vzala B-komplex, kde je jen 1 mg pyridoxinu - v tom čistém je jich myslím 20. Takže tu celou tabletu denně děti - i menší - normálně berou?
Jinak bych taky drtila a dávala stříkačkou nebo tím dávkovačem.
@Angua Holky, narozené v 33tt braly pyridoxin asi 3/4 roku. Ale určitě jsem ho dělila, jen u nevím, jestly braly půlku, nebo čtvrtku
@Nikolacek Tabletky jsem normálně rozdrtila mezi dvěma lžičkama, zakápla sab simplexem. Dávala jsem jim to lžičkou a problém s tím neměly. Si vem, že jedna z alternativních metod přikrmování je právě tou lžičkou, takže i novorozenci to zvládnou.
@Daduka díky
I když novorozenec a tříleté dítě je taky rozdíl, ale tu půlku by teda zřejmě mohla.
@Angua Zřejmě jo, ale nedávala bych to denně, ale třeba 3× týdně. A jestli to jsou ty hldké minipilulky, tak je nejlp přepůlíš tak, že je ještě v tom platíčku přestřihnež nůžkama (třeba to víš, ale já jsem tenkrát byla za tuhle radu vděčná, protože jsem si lámala hlavu, jak jen ty potvory budu půlit
)
@Daduka dík, to jsem neznala a nenapadlo by mě to - a teda nevím, jak ta tableta vypadá…