Vcestná placenta

1612
16.4.09 21:11

Vcestná placenta

Ahoj holky, jsem na začátku 33.TT a bohužel mi byla potvrzena placenta praevia marginalis na přední steně. Takže mě císař nemine. :(
Bohužel jsem se pídila po informacích a zjistila, že jde o celkem závažnou komplikaci ohrožující prcka i mě. Chci rodit u Apolináře, chtěla jsem se zeptat, zda jste to měla některá z Vás taky.
1. Kdy jste rodily, v kterém týdnu?
2. Jak často jste chodily na kontroly před porodem?
3. Krvácely jste před tím? (Já krvácela pouze krátce cca v 16.TT, ale slyšela jsem, že to může nastat později a pak jsou to fofry, jak to leje :( )
4. Jak probíhal plánovaný císař - zvládly jste to v epidurálu nebo jste se nechaly uspat?
5. Měly jste transfuzi po císaři?

Omlouvám se, že je těch dotazů tolik, ale dost mě zneklidnilo množství možných komplikací. Hlavně mám strach o malého. :( Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5021
16.4.09 21:35

Přemýšlela jsem, jestli mám reagovat, protože tě rozhodně nechci strašit, ale nakonec teda píšu…Při prvním těhotenství jsem měla přesně stejnou diagnózu, ale krvácela jsem už cca od 26tt (intenzita krvácení se měnila, některé dny jsem jen špinila, někdy krvácela), ležela jsem na rizikovém v nemocnici…Placenta se předčasně odloučila ve 30tt a já jsem měla akutní sekci.Vzhledem k časové tísni jsem měla celkovou narkózu, transfúze nebyla potřeba.Při druhém těhotenství jsem měla problémy s placentou taky, ale naštěstí se okolo 20tt vytáhla, císař mě neminul, ale z jiných důvodů a plánovaný, takže to bylo jiné.
Moje kamarádka měla stejnou diagnózu, ale nekrvácela, udělali jí plánovaný císařský řez ve 38tt, bez komplikací…Jen nevím, jestli měla epidurál nebo narkózu…
Nejlíp uděláš, když zajdeš do porodnice a na všechno se zeptáš přímo tam, z plánovaného císaře neměj strach, určitě to bude v pořádku…Už jsi dost daleko, opatruj se, ale kdyby bylo potřeba, aby se miminko narodilo dřív, už by to krásně zvládlo.
Přeju hodně štěstí, určitě to dobře dopadne… :wink:
Ještě chci napsat, že mi doktor říkal, že jsem měla velkou smůlu, že se placenta odloučila, většinou to tak není…A taky jsem měla problémy s krvácením.Takže to rozhodně neber tak, že když jsem rodila dřív já, že tě to čeká taky, to určitě ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1612
16.4.09 21:48

Právě s tím předčasným odloučením mám velké obavy.
Do nemocnice se mi samozřejmě nechce, když mi teď nic není, ale i tak mě v porodnici zatím nikdo vidět nechce, což mě trochu zneklidnilo. Když jsem se objednávala na UZ (kam mě poslala obvodní gyn.), tak mě celkem odbyli a na poradnu do porodnice mě chtějí až v 36. TT. To mě taky trochu zneklidnilo. :(

Můžu se zeptat, tu akutní sekci ti dělali někde v okrsní porodnici nebo na klinice? Já to mám k Apolináři autem cca 30 minut, a tak mám obavy, zda bych to v případě potřeby stihla (což samozřejmě nechci ani vyslovovat :roll: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
16.4.09 22:02

Ahoj Martice - u druhého těhotenství jsem měla placentu umístěnou jako ty, stejná diagnoza, placenta praevia marginalis, n apřední stěně. Diagnostikovali mi to kolem 20. týdne tuším - a žádné problémy s tím nebyly, jak břicho rostlo, placentu to vytáhlo nahoru. Neřekli ti, že se ještě může pohnout nahoru? Odkdy víš, že máš vcestnou placentu? na to přeci museli přijít už dřív… Přeju Ti, ať je všechno v pohodě, bez komplikací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1612
16.4.09 22:13

Přišli na to už v tom 16. TT a tvrdili, že se to vytáhne :) Bohužel se to nestalo a teď v 33. TT se už asi nevytáhne, i když bříško narostlo do mega rozměrů :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1955
16.4.09 23:21

Ahoj martice,měla jsem stejnou diagnozu u druhého těhotenství.
Na začátku když to zjistili,měla jsem placentu na přední stěně obtočenou kolem hrdla a postupně se vytahovala nahoru.Nicméňě asi ve 36tt mi doktor řekl,že když se ještě nevytáhne,tak císař.
Chodila jsem často na ultrazvuk,ale nikdo mi nikdy neřekl jestli se placenta vytáhne i v pokročilém stádiu těhotenství a za dva týdny už byla nahoře a hodně-až se doktor divil,že tolik.
Měla jsem krvácení jen na začátku těhu.
Přeji ti,aby se i tobě placenta vytáhla a vše proběhlo bez komplikací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
17.4.09 08:30

Tak já to měla při první 1cm od okraje děl. čípku, vše proběhlo jak mělo, porod normální.
U druhé jsem to měla na hranici děložního čípku, od 31tt ležela ve špitále (mám to tam 5 minut autem, ale stejně jsem tam musela být), vypadalo to na plánovanýho císaře s tím ,že se uvidí. Malá se rozhodla na svět o 3 týdny dříve a porod popisovat moc nechci, byla neděle, nikomu se do ničeho nechtělo a nakonec po 24h v kontrakcích a krvácení byla akutní sekce, asi tak 5 minut po 12 :( v celkové narkoze. Byla jsem ve velké nové fakultní nemocnici :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: . . .Do oněch kontrakcí jsem za celou dobu těhu nekrvácela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
17.4.09 09:08

Martice, právě že jsem ležela v malé okresní nemocnici, po čtyřech týdnech ujišťování, že placenta do 36tt určitě vydrží se mi i přes klidový režim odloučila a už nebyl čas mě převézt…To mi vadilo hlavně kvůli synovi, který byl kvůli nedonošenosti a dalším problémům převezený jinam…I v té malé nemocnici to zvládli dobře, jen tam nebylo zázemí a dětská JIP…
ALE já měla problémy už od toho 26tt, krvácela jsem a ležela v nemocnici, kdyby to u tebe vypadalo zle, určitě by tě nenechali doma.
Mě doktor říkal, že pravděpodobnost, že se placenta vytáhne postupně po 20tt klesá, ale stát se to může kdykoli…Na druhou stranu, pokud bez problémů přejde 30tt, tak se zase snižuje pravděpodobnost, že se placenta odloučí.
Vidím to tak, že je dobře, že se o problému ví, pokud bys začala špinit nebo mít křeče, maž do nemocnice, ale věřím, že do 36tt to bez problémů uteče a pak ti řeknou, jak dál ohledně porodu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
17.4.09 10:41

Martice ja tak nejak myslela, ze uz budes po porodu :-)) Hele kamaradkami doporucovala takovy trik, jakoze do toho apolinare pojedes s nejakejma vymyslenejma obtizema , treba jakoze mas bolesti … a jednak dosahnes toho, ze ti udelaji UZ a jednak se je muzes pokusit ukecat, aby te vzali doporadny driv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1612
17.4.09 10:54

Pudli ještě neeee :D a doufám, že tam prcek ještě chvilku vydrží. Myslím, že mám termín cca 10 týdnů po sobě, že ???
Na UZ se mi podařilo vnutit na přes příští týden, a tak doufám, že se tam vnutím i na poradnu. Hrozně mě štve, že to nikoho nezajímá :( , kdyby člověk nesháněl info sám, tak to snad nechají být a budou doufat, že se něco nepose… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
22.4.09 14:09

Ahoj, já teda měla tu horší verzi (placenta praevia centralis), takže nevím, jak se na marginalis dívají v porodnici, ale v 31tt mi moje mudr. řekla, ať se jdu ukázat do porodnice, aby o mně všechno měli v databázi (krev. skupinu, položení placenty…), tam mě objednali na 33tt. to už si mě tam chtěli nechat. Chvíli jsem tam ležela a v 35tt mi udělali akutního císaře kvůli odloučení placenty - v celkové narkoze. Krvácela jsem opravdu hodně, četla jsem o tom, asi jako ty, ale člověk si to nedovede představit, dokud to nezažije. Placentu jsem měla na přední stěně, takže mě taky upozorňovali na možnost transfuze, ale nebyla potřeba. Ztratila jsem podle propouštěcích papírů litr krve.
V 33tt už by měl být mimísek v pořádku, ale i tak by tě s ním honili všude po doktorech a rehabilitacích, tak radši lež a vydrž co nejdýl!!! Já si s malým užila svý! I když je naprosto zdravý i porodní váhu měl vyšší než mají kolikrát mimča při porodu v termínu, ale stejně ho hlídali a furt vyšetřovali. Jinak - já jsem nikdy předtím nekrvácela. O vc. plac. mi řekli ve 20tt a dávali určitou šanci na vysunutí, ale jen cca 20% a v 31tt už žádnou šanci. Ale měla jsem „centralis“. Slyšela jsem, že záleží na doktorovi, ve kterém týdnu pošle do porodnice. Moje doktorka mě tam chtěla poslat ležet až ve 36tt, ale v porodnici rozhodli, že přijdu dřív. Nechtělo se mi, ale po zkušenostech vím, že je lepší si to tam odležet pod dohledem a blízko operačního sálu. Já tam měla klid, že jsem v dobrých rukách - s tímhle už tam mají zkušenosti. Mě operovali cca 10 minut po začátku krvácení a ztratila jsem litr krve, tak co pak když člověk bydlí někde dál.
Bavila jsem se se sestřičkama a když tam ležíš a všechno je pod dohledem, „černý scénáře“ se nestávají :D

• Citovat
  • Upravit
16
24.4.09 09:39

Ahoj,
no mě moje MUDr. poslala se stejnou diagnózou do porodnice v 36 TT. Taky jsem se dost bála a už jsem si ani moc nedělala naděje, že se vytáhne a nebudeme muset na toho císaře. Smířila jsem se s tím a jen jsem si říkala, že klidně cokoli, jen ať je mimi v pořádku. V porodnici jsem byla na UZ v 37 TT a už to bylo v pohodě. Rodila jsem „normálně“ v 41 TT. Přeji ať Vám to taky vyjde, hodně štěstí :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Myshka
28.4.09 09:45

Já měla ten samý problém, krvácela jsem 2×. Krátce jsem musela být hospitalizována. Kolem 33 tt říkali, že už se to nevytáhne a vida - ono se to během týdne vytáhlo tak, že jsem porodila zdravou holčičku úplně normálně bez komplikací.

• Citovat
  • Upravit
Myshka
29.4.09 10:45

Martice
Tak jukni, tady máš jeden příběh se šťastným koncem (a bez větších problémů…)
 https://www.emimino.cz/modules.php?…

• Citovat
  • Upravit
1612
29.4.09 22:40

Díky moc za pozitivní zprávičky. Okoukla jsem i předchozí diskuzi.
Byla jsem na UZ a placenta je stále dole. Ptala jsem se jestli je šance na vytažení (je na přední stěně) a prý je. :) Tak soufám, že budu patřit k těm šťastnějším, kterým se to povede.
Jinak samozřejmě hrozí plánovaný císař. jdu za dva týdny na kontrolu, tak dám vědět, jak to vypadá. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí