Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky,
ve středu jsem byla na monitoru a KO. Tak mi Dr. řekl, že jsem otevřená na 2 cm a mimi že váží už 4100g. Prý je to už dost, tak mě objednali na zítra na vyvolání. Slyšela jsem, že taková váha mimča je spíš už na císaře.
Proto se tedy ptám, kdo jste měl taky takové velké miminko, zvládly jste normální porod nebo jste museli jít na císaře? A jak moc jste musely být otevřené pro klasický porod?
Při té vyvolávačce může tam být od přijetí do nemocnice semnou manžel?
Mám z toho hlavu v péru a nemyslím už teď na nic jiného. Mám z toho panickou hrůzu a mimčo pořád ne a ne jít samo ven.
Jde nějak urychlit porod klasicky? Nějaká domácí finta, abych se tomu vyvolání vyhla? Ale se sexem na mě nechoďte - manža nechce ani slyšet ![]()
hele kamoska
1. dite uzuz chteli vyvolavat, ale pak se to pomalinku rozbehlo samo, ale otevirala se 2 dny a kdyz mela tlacit, tak uz nemela silu a sla na cisare
2. dite asi 4200g vyvolavali, normalne nastoupila, v noci zacali, po obede normalne porodila
vyvolavani neni nic drastickeho, je to nastartovani prirozenych pochodu vlastne prirozenou latkou, akorat to jde rychleji… neboooj
Tak mi od 35tt, dky jsem měla UZ a odhad váhy, jasně vycházelo, že budu mít 4kg dítko. Mudra to neřešila, chodila jsem normál na poradny. Hlavu měla dole od začátku. Vše se tvářilo a chystalo. Na konci jsme jen upravily TP (bo jsme to počítaly podle MS, ale těhu bylo o 10-11dní mladší). O vyvolávání nepadlo ani slovo (jen na samém začátku těhotenství jsem se ptala, jak to je, právě s ohledem na to, že těhotenství bylo jak podle mě, tak podle UZ, mladší a o dost, jestli se to zohledňuje i později, když se počítá" přenášení"). Nakonecj sem rodila 39pl2 podle UZ (40pl5 podle MS) a holka měla 3970g. Nevyvolávali, ale pár dní jsem chodila dosti otevřená (na 4) s mnoha poslíčky a silnými kontrakcemi a na poslední poradně už mi prý unikala plodovka z vrchních obalů? Tak mě poslala na sál, že mi prasknou vodu, bo na to dítě jinak nezabíralo nic:D Za 2h bylo hotovo, krom klistýru a píchnutí vody nedali nic na popohnání. A byl to fakt velkej fofr, no…
Po prvním porodu ve stejné porodnici se mnou byla na pokoji paní, která porodila 4kg koncem pánevním…
N oa poslední příklad za všechny - z diskuse jedna holčina přenášela, doktoři nedali na její varovná slova a obavy. Rodila rodila, nešlo to nešlo. Už byla otevřená. Nakonec zaveleli, že CS, jenže to si prcek rozmyslel a už bylo na cs pozdě. No a chlapec měl bez pár gramů 5kg…takže asi tak…A poměrně velké dítko první rodila odtud Amynka, taky přirozeně
Popohnání - není nic zaručeného, je jen spousta metod, jak si přivolat bolesti (poslíčky), které ale nemusí vést k ničemu jinému než k tvému vyčerpání. Porod si dítko určuje samo, i když se to asi nerado slyší
No a odhad UZ se může seknout (ale je pravda, že oběma směry)
A co jsem vysledovala, tak jsou různé „tabulky“ pro určení hmotnosti dítěte (mi dávali dva odhady do zprávy, jeden byl o 200g menší než ten druhej). Záleží i na tom, jak to mudr naměří přesně…
Ahoj,ja sem mela odhadovanou vahu miminka 4000g.Rodila jsem normalne.Mala se narodila mela 4620g a 54cm.Ta vaha je pouze odhadem.Jinak me doktorka rekla ze takovou odhadovanou vahu rodi normalne.Tyden jsem prenasela.Sice jsem nerodila vyvolavackou praskla mi voda ale i tak.Ja byla na 1,5cm otevrena kdyz jsme dosli do porodnice.coz bylo v 6vecer v noci ve 12to same.I presto ze jsem mela bolesti.no a nakonec se malla narodila ve 2:45.Takze co neni ted muze byt za chvilu.preju rychlej a pohodovej porod porod.Neprihlasena kattkka
jinak krom odhadu taky záleží, co pánev na to:)
Jinak nevim, jak ostatním, ale v Motole se s odhadem teda trefili přesně:) U mě 2×;) Jinde se jednej holčině trefili, že jí odhadli o 500g víc než mimčo mělo, jiné se zas netrefili o kilo - dítko mělo ve skutečnosti víc
no a pak si vyber:)
Ahoj, druhou dceru jsem přenášela, v pátek byl dle UTZ odhad 4100, v neděli 8.00 nástup na vyvolání (Brno, obilňák), v poledne se Bára narodila, měla 3,8 kg, šlo to hladce, rychle oproti samovolnému to více bolelo, ale zase jsem to měla rychleji za sebou. Celý pátek i sobotu jsem dělala vše,ať to začne samo (mytí schodů, červené víno, ostré jídlo)- nepomohlo, obrečela jsem to. Chtěla jsem se cukat a přemluvit je, ať jí dají ještě čas. Nakonec jsem je ani nepřemlouvala, a bylo to dobře, plodovky bylo malinko, navíc byla zkalená. První dcera měla 3,5 kg a já jsem teda žádný rozdíl necítila, ono stejně hlavně záleží, jak velká je hlavička. Hodně štěstí
Muj syn mel 4400g (tenkrat mi ho vyvolavali injekci), hned ta prvni zabrala a cely porod od prvni kontrakce trval asi 3 hodiny, z toho samotne tlaceni par minut, snad 5 zatlaceni, nebyla jsem potrhana, nenastrihli me, 2 stehy…(upozornuju, ze tenkrat jsem vychozi vahu pred tehotenstvim mela 48 kg a nabrala jsem asi 15 kg)…
Letos jsem porodila prirozene dceru 4.080 g, sice me nastrihli, ale nic strasnyho, opet par zatlaceni…trochu se sprajcla raminkem, proto ten nastrih…ja za sebe muzu rict, ze rodit velke deti neznamena zadnou katastrofu, me porody patrily opravdu k tem lehcim, prvni dcera mela 3.800 g a taky vsechno rychle a v pohode, ale je to samozrejme individualni…
Neboj!!! ![]()
Kunhůty: 4400g, 4500g a 4250g - všechny normálně, všechny přenášené - vyvolaná pouze první - a na vyvolání jsme šla na konci 42tt s tím, že nic nenasvědčuje blížícímu se porodu.
Po Adli jsem byla hodně šitá, ale myslím, že ne kvůli váze ale kvůli tomu, že tělo nebylo nachystané a porod byl vyvolaný…
Na vyvolání porodu nám teď psala holčina od nás z diskuze „irský recept“ - žije tam a prý to tam tak běžně dělají - vypít 2 dcl rybího tuku ![]()
Shodly jsme se s holkama, že tohle z tebe musí dostat naprosto všechno
![]()
Ohledně váhy neporadím, já mám poslední „vážení“ z 2. UTZ někdy v 32 týdnu - 1900 g - u nás se asi doktoři rádi nechávají překvapit ![]()
Mně pomohly nakládané kulaté feferonky. V průběhu večera jsem jich spořádala 6, pálili jak čert a ráno přišly kontrakce. Ale je toopravdu drsný způsob, radši dej ten rybí tuk;-) BTW ještě teď mám doma tu načatou sklenici, nechceš?
Sex ani horká vana u mne nefungovaly. Taky strašili vyvoláváním kvůli přenášení, tak jsem taky zkoušela všechno možný. Kluk měl 4 kg a porod byl celkem OK, tak neboj, takováhle váha vyloženě na císaře není.
Ahojda, moje mamca vzdy vazila 50 kilo i s posteli, ja vazila pri narozeni 4,8 kg. Mama porodila bez nastrihu, porod trval 4 hodiny a to patrila ke starsim matkam. Oni ty vahove odhady taky mohou byt vselijake, meho syna odhadovali na 3,2 kg a vazil 3,7 kg, takze dokud se to nevyklube, stejne vlastne nevis. Kamaradce delali cisare prave kvuli velkemu mimcu a chlepecek mel nakonec 3,6kg a jeste ho chudaka vytahli driv… Neboj, to bude dobry.
Ahoj, ja rodila syna u Apolinaře. Měl mít podle odhadu už kolem 5kg, tak vyvolavali. Porod byl rychlý, od začatku kontrakcí do samotného porodu 3 hodiny a bez nástřihu. Malý vážil „jen“ 4650g a měřil 56cm.
Ze tří porodů ten nej nej v dobrém slova smyslu!
Hodně štěstí a neboj..!! ![]()
ahoj,
mala som vyvolavany porord kvoli velkosti dietata v Motole. Odhadovali mu 4,5 kg.
Vyvolanie znamenalo, ze mi tam doktor vlozil tabletku, do hodiny zacali slabe kontrakcie, tie sa zosilnovali 3 hodiny, potom mi pichli vodu, zacali silne a bolestive kontrakcie - to trvalo dalsie 3hodiny a potom som asi pol hodinu tlacila - to po tych kontrakciach s krizovymi bolestami uz bola malina. Nakoniec maly mal 4,2kg. Manzel prisiel asi po 2 hodinach od vyvolavacky a uz tam zostal so mnou.
Prajem dobry a rychly porod a zdrave miminko!!!
Ahoj
tak já měla uplně stejný porod jako della
Ale já rodila ve Vinohradský.
Mně malého odhadovali na 4 kg a nakonec měl jen 3,6 doktor mi hned když mi píchl vodu řekl že jsem měla strašně moc plodovky že prcek bude menší než si mysleli.
Já vážila při porodu 4,7 a mamča tvrdí že ani neví že rodila. A to měří 155.
Přeju pohodový a rychlý porod ![]()
Ahoj, já jsem měla u Zuzky odhad z cca 35tt kolem 4 kilo (sama měřím 155 cm) a o císaři nepadlo celou dobu ani slovo. S vyvoláváním zkušenost nemám, 40+0 mi praskla voda (ještě dopoledne mi v poradně říkali, že to k porodu nevypadá - otevřená asi na 1,5 nebo 2 cm, už si nepamatuju přesně) - pravidelné kontrakce se mi do druhého dne nespustily, dostala jsem ráno zavedenou tabletu (tu vyvolávací), a nic až asi tak do tří odpoledne. Pak už to šlo dost rychle, malá se pak narodila ve čtvrt na 9 večer, měla přesně 4000 g. Šití bylo velké, asi tak na 20 minut nebo půl hodiny. Ale samotný porod nebyl tak hrozný, až na to, že se mi Zuzka hrozně tlačila do pánve, takže jsem měla dost velké křížové bolesti.
Pak byla se mnou na pokoji paní, která měla normálně narozeného chlapečka asi 4,5 kila.
Rodila jsem v Praze-Krči.
Stran urychlení porodu u mě nic nefungovalo (např. doporučované dlouhé procházky), ale třeba se ti prcek lekne toho vyvolávání a rozjede se to samo ![]()