Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
ahoj maminky,
včera jsem byla poprvé v tomto těhu na ozvách a Dr. po vyšetření prstem řekl, že se dole nic neděje. Jsem blbá, že jsem se ho nezeptala, ale až doma mě začaly napadat otázky:
Vím že jsou to asi dost blbý dotazy, ale při prvním porodu jsem nezažila ani poslíčky, hned mi praskla voda, takže jsem vlastně neměla důvod se zabývat takovýma otázkama na co se výše ptám. Tak se mi prosím nesmějte
![]()
Gabinko a jak sis to dokázala dopředu spočítat sama? Jak jsi to počítala?
Pett1 píše:
Gabinko a jak sis to dokázala dopředu spočítat sama? Jak jsi to počítala?
mi těsně před 35tt udělali uz a váhový odhad (byla jsem na průtoky) a baj vočko podle toho, jakou váhu měla B " v tom věku" a kolik při narození jsem si spočítala 4kg (na tom uz 35tt měla 2,8kg) - cca 200g/týden. Vyšlo to:D Ale pravda, že to spčítala jsem si sama jse hrubej odhad, náhoda:D Ale u Anety bylo jasné, že bude větší
Já jen dodám, že jsem se zkusila samovyšetřit a zkrátka si na ten čípek už nedosáhnu. I doktor s tím měl problém, takže vyšetření bylo s jeho klouby prstů naražený na kostech pánve.
A vzhledem k tomu, že čím víc tě vyšetřují, tím větší je riziko infekce, tak už si tam pazouru nestrkám, protože i na vydrhnutý ruce v hodně horký vodě ti něco může zůstat…
a když jsem se ptala, jak to tam vypadá, tak prý porodní cesty jsou křehčí a víc jsem z něj nevyrazila, takže jak píše Gábinka, neměli by ti dělat nějaký odhady, protože jsou stejně nesměrodatný.
A odhad váhy, zatím to holkám u nás v diskuzi vycházelo, až jsem se divila, protože jsem samozřejmě četla o odhadech, kdy se sekli i o půl kila, takže pokud to doktor umí, tak je to snad i směrodatný.
Tak co se týče váhy, tak mně přímo v porodnici řekli, že ten jejich odhad je plus mínus půl kila - taky to bylo o půl kila míň - naštěstí - měl 3200 a to mi celý těhotenství říkali, že bude extrémně velikej.
Gabinka píše:
- nepozná. měli by být ticho.
Prsty:
„Tak, jste otevřená skoro na tři prsty.“ - „Jé, to jste mě potěšila, pan doktor pořád říkal na dva.“ - „No víte… ono pan doktor možná má dva prsty jako já tři, takže…“
![]()
S tou vahou souhlasim +- 500g.Mala mela v 38tydnu odhad 3750g a narodila se v 41tydnu s vahou 4620g a 54cm
.Takze se pekne sekli.
Ahoj..můžu k tomu samovyšetřování?
Já v noci před porodem se uz tak nejak cítíla blbě, tak jsem vsunula prst
a jasně cítila hlavičku. šel si hmátnout i tatínek (hmátl a halásí : noneke to je hlava!). Věřte nebo ne, tam kam jsme dosáhli prsty byla jasně hmatná nalehající hlavička. Toto bylo nekdy po pulnoci, Martas se narodil pred desatou dopoledne.
Jo a na 2 prsty jsem byla taky otevrena asi 2 tydny
janac píše:
Já v noci před porodem se uz tak nejak cítíla blbě, tak jsem vsunula prsta jasně cítila hlavičku. šel si hmátnout i tatínek (hmátl a halásí : noneke to je hlava!). Věřte nebo ne, tam kam jsme dosáhli prsty byla jasně hmatná nalehající hlavička. Toto bylo nekdy po pulnoci, Martas se narodil pred desatou dopoledne.
Tak to je hustý, to si teda tentokrát taky zkusím, teda jestli to stihnu. Mě by to v předchozích případech ani nenapadlo si tam sahat.
lacenka píše:janac píše:Tak to je hustý, to si teda tentokrát taky zkusím, teda jestli to stihnu. Mě by to v předchozích případech ani nenapadlo si tam sahat.
Já v noci před porodem se uz tak nejak cítíla blbě, tak jsem vsunula prsta jasně cítila hlavičku. šel si hmátnout i tatínek (hmátl a halásí : noneke to je hlava!). Věřte nebo ne, tam kam jsme dosáhli prsty byla jasně hmatná nalehající hlavička. Toto bylo nekdy po pulnoci, Martas se narodil pred desatou dopoledne.
hm,já byla týden přd porodem na 4:D Prsty jsem nezkoušela - ale proto byl nepříjemnej ten sex?:D