Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
V prvním těhotenství jsem poslíčky vůbec nezažila. Rodit jsem začala po prasknutí vody a nastaly mně křížové bolesti.
Toto těhotenství je ve všem naprosto jiné nebo alespoň ten konec. V neděli v noci ve 2hod ráno mě chytly bolesti v podbřišku jako při slabé MS, takže se to dalo v pohodě přežít a trvaly zhruba do 15 hod v nepravidelných, ale docela častých intervalech. V pondělí jsem jela na gyndu do poradny a Dr. po prohlídce řekla, že je miminko naprosto v klidu a nic porodu nenasvědčuje.
V úterý mě chytly bolesti zase ve 2 hod v noci a trvaly do 5:30 hod, opět nepravidelné, ale už bolestivější tlaky v podbřišku jako při MS. No a ten samý den od 10 hod až vlastně do teď, což bude skoro už 2 dny. Bolesti jsou intenzivnější, někdy vystřelují až do kříže. V noci jsem to počítala a jsou třeba půl hodiny po 5 minutách, pak půl hodiny nic a zase. Nebo bolesti třeba po 5,7 minutách hodinu a pak půl hodiny klid. V té půlhodince se snažím usnout, ale sotva usnu, přijde to znovu. Když ležím, je to hrůza. Když sedím nebo chodím, je to o hodně lepší. Zkoušela jsem i sprchu a řekla bych, že se mi po ní docela ulevilo. Nejsem vyspaná a potřebovala bych oddych. Ráno, když mi přijde, že se bolesti trochu uklidnily, tak musím vstávat k Nelince. No je to hrůza, toto jsem tedy s Nelinkou nezažila. Kéž už by mě praskla voda, abych věděla, že je to už porod. Takto při bolestech pořád počítám a nevím, jestli už je to porod nebo ne. Jsem 37tt, zítra začínám 38tt a podle posledního ultrazvuku bych měla jít rodit namísto 10.4. ještě o týden dřív. O poslíčkách jsem slyšela, ale že by měly trvat skoro nepřetržitě, to jsem nečekala. Máte to taky tak někdo?
Navíc po dnešní probdělé noci mám pocit, jako by se mimčo už asi posunulo níž, neboť mám takový pocit jakoby špatně zavedený tampón, když chodím. Prostě něco tam dole cítím.
Kéž bych to už měla za sebou.
Pett1 - moc ti držím palce a přeju ti, aby to už bylo.
Jsme na tom docela podobně. Nějaké poslíčky jsem u prvního porodu měla, ale šlo to. Rodit jsem začla taky až po prasknutí plodovky (ten den jinak žádné poslíčky ani bolesti před prasknutím vody nebyly).
Ale tuhle sobotu hrůza - několik hodin bolesti, chvílema jsem musela do kleku, abych to rozdýchala, ve vaně jsem strávila snad půl dne… Už jsem opravdu chtěla jet do porodnice, ale pak jsem to vydržela.
V pondělí na kontrole v porodnici bylo ale řečeno, že se na porod nic nechystá (placenta nedozrálá, čípek nezkrácený). No a včera mne to zase chytlo odpoledne, že jsem sotva došla s kočárkem z nákupu domu a půl dne tu polehávala jako lazar a prosila dítko, ať si hraje samo.
Dneska jsem zase OK.
No tak chci jen říct, že v tom nejsi sama ![]()
Pett,
nechci tě srašit,ale nedá mi to.
Kamarádka měla takovéto bolesti asi 14dní,nelepšilo se to,šla na kontrolu-ultrzvuk do nemocnice a tam zjistili,že se miminku nedaří vůbec dobře.Šla na okamžitý CŘ.Holčičku zachránili a je vpořádku.Měla uzel na pupeční šňůře a nedostávala tolik živin co potřebovala.
Prostě to co popisuješ mi k výše zmíněnému sedí.Nenech se odradit a chtěj vyšetření v nemocnici.
Přeju tobě i broučkovi,aby byl zdráv a v pořádku!!!!
Taky jsem takhle divně u druhýho poslíkovala i planý poplach a výjezd do porodnice proběhhl,rodila jsem až v den,kdy jsem měla pocit (jak popisuješ) špatně zavedenýho tamponu a byl to fičák.
Přeju ti stejně rychlý porod a vyšetřením v nemocnici nic nezkazíš.
Znám znám. V druhém těhu mi poslíčky začaly ve 35tt a ono se to jen zintenzivňovalo. Poslední 2-3 týdny dost nářez. Celé noci pravidelné kontrakce interval 2-5minut. Stěží jsem došla do vany, nemohla jsem spát, bolelo to jako prase, tlaky jak blázen. Ale pořád jsem si nebyla uvnitř jistá. Přeci jen doma ještě jedno dítě…a na poradny jsem chodila obden kvli monitorům, tak jsem to chtěla vydržet, dokud to půjde, na poradnu nejlépe. Cestou do poradny rázem šlus a bylo po všem. Jednou jsme i volali mamce, aŤ přijede pro Báru. Pak jsem to už nezkoušela, pže jsem měla hrůzu, že to zas přestane. Přestalo.
Pár dní před porodem jsem pak byla na pohotovosti kvůli tlaku a otokům a necítila jsem se dobře. Že prý jsem na 4 a jestli chci…tlačili na mě, pže kor po vyšetření to hned zas začalo. Ujistila jsem je, že ne, že se kdyžtak vrátím, než aby se to tam pak šprajclo a vyvolávali. Cestou domů jsem litovala, večer jsem doma už skučela, o půlnoci jsem se umyla, oblíkla, že teda jedem. Drahý mě celý večer prudil, že už? A ty to nepoznáš, když rodíš podruhé? No a jak jsem zavelela odjezd, tak se zeptal A fakt rodíš? Mě vytočil, já se šprajcla, šla si lehnout, že se teda uvidí. P5ešlo to.
Druhý den jsme jeli do Prahy do ZOO. Nic. V pondělí poradna, doktorka oči navrch hlavy, co tam ještě dělam, že už mam holku skoro v cestách, že už se mi šponuje plodový obal. Nenechala mě tam (ač jsem doufala, ale o pomoc jsem se ještě bála říct si). V úterý jsem si naplánovala návštěvu, abych nebyla doma an emyslela na to, abych se zabavila. Celý den jsem je měla po 5minutách, když jsem chtěla volat manžela, že teda pojedem, tak se to protáhlo, tak jsem nevolala. Druhý den byla poradna, dala jsem Báru mamce a jeli jsme. Doktorka se pokoušela při vyšetření, jestli mi ta voda nepraskne a nic. Ale viděla monitor, byla jsem už na 5 a viděla mě a slyšela, ja kto u nás je a slitovala se a poslala mě na sál.
Tam jsme sepsaly s PA papíry, to už jsem měla docela dost (zas po vyšetření, že). Příprava - jsem na 7. To už jsem skučela. Pak za hodinu na sál,zavolali doktorku, že mi píchne vodu.Píchla vodu a že snad jde ještě ordinovat a pak přijde? Nevim, co jí šiblo, bo mě vyšetřovala. Prostě nešla nikam, bo jsem okamžitě porodila:)
Takže konec byl strašně, ale strašně náročnej, fyzicky, ale hlavně psychicky. Ale pak to byl fofr. Obávám se, že jinak ten pupek snad ještě taham:D
Tak aŤ to netrvá moc dlouho, a´t tě mimís moc nenapíná:)
Doporučju ale najít si nějaké zabavení, ať nemáš čas na to moc myslet
Ahoj,tak ja mela poslicky az u tretiho mimca a byla to taky sila,asi 20 dni pred TP dle MS.Hlavne v noci,moc jsem se nevyspala.Kdyz uz to takhle trvalo nekolik dni a uz jsem musela i pres den prodychavat,tak jsem si napustila vanu s varici vodou.Na 2hodiny klid a pak jsme malem nedojeli do porodnice
Prijem ve 3.26.h a mala se narodila ve 3.51.h
Tak ti preju at uz to trapeni netrva moc dlouho.Kdyby se miminku darilo spatne,tak si myslim,ze je to videt na monitoru.
Ahoj,tak ja mela poslicky az u tretiho mimca a byla to taky sila,asi 20 dni pred TP dle MS.Hlavne v noci,moc jsem se nevyspala.Kdyz uz to takhle trvalo nekolik dni a uz jsem musela i pres den prodychavat,tak jsem si napustila vanu s varici vodou.Na 2hodiny klid a pak jsme malem nedojeli do porodnice
Prijem ve 3.26.h a mala se narodila ve 3.51.h
Tak ti preju at uz to trapeni netrva moc dlouho.Kdyby se miminku darilo spatne,tak si myslim,ze je to videt na monitoru.
Díky moc za reakce.:srdce:
Alespoň vidím, že jsem to tak neměla jen já.
Na monitor jdu bohužel až ve středu, což je docela dlouhá doba. Jinak jsem na monitoru ještě nebyla. Gyn.Dr. i porodnice kam chci jít rodit je od nás vzdálená kolem 40 km. Je tu sice jedna porodnice na okrese, ale kvůli bezpečnosti miminka bych raději volila pro porod Brno. Ledaže by ten porod šel pak opravdu hodně rychle, jela bych tady do okresní.
No uvidíme. Teď se zdá, že bolesti ustoupily (neboť chodím) manža je doma, tak toho využiju a půjdu naspat dnešní noc. Uvidíme, co to udělá, až si zase lehnu. ![]()
Jen mě trochu straší ten divný pocit, co dole cítím.
Pett pořád jsem doufala, že se to rozlouskne jako poprvé, kdy mi praskla voda. Pořád jsem se smála doktorům, kteří mi vyhrožovali, že jestli mi praskne voda, na nic nemam čekat a mam si volat sanitku. Že to bude fofr (však první porod po prdlé vodě hned kontrakce po 5mins, do porodnice jsem jela z a2hod a byla jsem na 4, porodila jsem od prdnutí za 13,5h). Hahaha. Smála jsem se jim přímo do obličeje.
Poslíčci mě děsili, že nepoznam, kdy mam jet, bo podle těch pouček po 2hod pravidelných kontrakcí po 5min se má jet, bych tam bydlela.
Tak jsem se rozhodla, že dám na nějaký vnitřní pocit. Naštěstí teda vlastně díky tomu, že jsme měly monitory a kontroly pravidelně často (bo jednou byl špatnej na ozvy miminka, tak druhý den repete, to byl OK, tak za 2 dny znovu, to byl zas blbej, zas druhý den, pak za 2…)
No a porodnice je sice 40-50km, ale k tomu by musel manžel přes celou prahu a to už je 70km a jako stát zácpu v Pze…měl z toho hrůzu. Ke konci už mě začal „terorizovat“, že budu jezdit denně do Prahy, aby byla aspoň malá jistota, že to někam stihnu s ním, byť máme porodnici za rohem…:D
No, ale jak jsem psala. Už jse msi chtěla nechat pomoc, bo jsem byla vyčerpaná, nakonec to tak nějak vyšlo a pak ten průběh…dokud nepraskla voda, tak to šlo, i když už jsem toho měla akorát, ale jak praskla, tak to byl fakt fofr…a ten den jsem měla vnitřní pocit, že už víc nezvládnu, že už je na čase…:)
Prostě když se nebudeš cítit, dej si hned tu vanu, než se hodiny trápit, zkus to zaspat a když nic a bude tě to hlodat, tak jeď…
Držím palec a dej vědět:)
Já jsem měla šílené poslíky od začátku 36tt. Pořád jsem čekala, že už budu rodit… noc co noc bolesti, pravidelné kontrakce po 5 minutách a v horké vaně to vždycky přešlo.
Nakonec jsem rodila spontánně až ve 40+6 a porod trval úděsných 23 hodin.
Držím palce!
Vydržať! ![]()