Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím ženy,
mám takovou prosbu. a potřebovala bych vyslišet, s někým si popovídat, možná i radu. Je mi 24 let, nemám ještě odpracovaný rok, ted jsem nastoupila do nové práce na dohodu kde jsem měsíc s příslibem HPP. Ale nevím kdy. S přílem jsme už přes rok, jemu je 25 a klape nám to. Bydlíme v RD s mojí mamkou a babičkou. Zdravotně jsem vpořádku a moje ségra které je skoro 30 se snaží o mimčo ale nejde jim to. Poslední dobou se hodně s přítelem bavíme o dětech, taky už o něm přemýšlíme. Přítel dokonce aby mi dokázal že to myslí vážně tak si přestal dávat pozor, takže už je to jenom na mé horm. antikoncepci. Kolem nás se furt mluví o dětech, všichni čekají, nebo mají. Kamarádi mají dokonce a je jim 19. Šíleně mě to začalo poslední dobou deptat na psychice. Že já nic. Vlastně ani nemůžu, chtěla bych, ale asi na tom moc přemýslím. bojím se že nemáme dostatek peněz, přemýslím nad detailama a blbostma. Dneska mám například strašnou depku. Prášky mám napsaný do září a jak dál nevím. Říkali jsme si že bysme tomu nechali volnej průběh potom. Co myslíte? jak mám deprese zvládnout? Moje mamka měla už v 25 druhé dítě. ve 30 byla na opreraci dělohy, měla miomy. Mám strach aby pak třeba nebylo pozdě. co myslíte? stresuju zbytečně?
@pegink Tak záleží na tom, jak velké jsou u vás genetické predispozice. Pozdě nebo brzy ale není nikdy. Záleží na každém jak se cítí být připravený na miminko. Jen pro informaci. Je mi 22 a v 21 se nám narodil chlapeček
![]()
To ti asi nikdo takhle neřekne, bydlet kde asi teda máte, pracuješ, ono taky než se vám prcek podaří, můžeš mít rok klidně odpracovanejch, ono vlastně stačí i jen 270 dní, pokud ti jde o mateřskou a volbu rodičáku… ![]()
Nevím, co ti poradit, já patřím k těm, co ve 24 letech měly už to druhý dítko… ![]()
Já bych nepřemýšlela…biologické hodiny tikají. Vím, že pro ty, které se rozhodli v 35letech a šlo to hned, se mnou souhlasit nebudou. Ale já se rozhodla ve 24 letech…a ono to nešlo, následovalo spoustu vyšetření, umělé oplodnění…naštěstí jsem byla relativně mladá, tudíž se vše snáze řešilo a v 30 letech jsem porodila druhé… ![]()
Me je 23 mam rocni holcicku, zustala jsem na to sama, i kdyz si chlap dite pral, urcite pockej, nez budes mit trosku odpracovano, tez bych se poradila s gynekologem a zasla si na cytologicke vysetreni k nemu…dle toho poznas, zda je vvse ok..na tvem miste, bych jeste chvilku pockala.
Taky bych rekla, ze neni na co cekat, nebo se z toho zblaznis-ver mi, vysad ha a hups na to, nevis, jak dlouho to bude trvat…ja mam 22a trvalo nam to rok… ![]()
Děkuju za rychlé rady. dneska jsem byla u gynekologa, všechno je vpořádku, citologické vyšetření taky provedl. jen asi nemám na to odvahu mám odpracované asi půl roku plus ted jsem v práci. ještě asi počkám, ale prostě je toho na mě moc, všude kolem mimina, kamarádla taky čeká, pořád o tom mluví. u nás s přítelem to visí taky ve vzduchu. vlastně mi řekl, že by měl radost kdybych dneska s tím přišla od doktora. ale tak já beru pořád prášky že.
Je mi 23 a teď se chystáme jít na to…není nic špatného na tom, že ve 24 letech otěhotníš…
@pegink tož nejlíp bys to měla po svatbě a se smlouvou na neurčito v kapse. Bydlet máte kde…pokud jste tam spokojeni a nepřekážíte si…takže.. ![]()
Taky se cítím provinile že nemám stálé pracovní místo a kam se po mateřské vrátit. pořád čekám tak nějak na tu práci. ale cítím že biologické hodiny mě asi opravdu tikají, jsem z toho poslední dobou čím dál víc skleslejší.
@pegink Je to jasné, biologické hodiny tikají, bydlet máte kde a přítel s tím taky souhlasí tak bych neváhala a šla do toho. Nemusí se to povést hned a třeba stejně nakonec počet dní odpracuješ. My se začali snažit když mi bylo čerstvých 25, chtěli jsme to oba, pocity stejné, záviděla jsem všem těhulkám a zárověň si říkala ale co když to nezvládnu. Je to krásný pocit tak hurá do toho ![]()
Je mi 24 a mám 2 dětičky, které bych nevyměnila za nic na světě
První se mi narodil 18 dní před 21narozkama, druhé v mých 22
K tem planum…ja mela v planu mit dite ve 24, resp. ve 24 jsme se zacli pokouset. A prvni dite se nam narodilo, kdyz mi bylo za par dni 29 ![]()
Ve 24 jsem porodila první mimčo, teď je mi 25 a chceme druhé ![]()
Ťik ťak ťik ťak…když bijou tak je poslechni, každej má strach jak to pak všechno zvládne
Já vysadila loni 22 dní před 25týma narozeninama a letos 6dní po 26ti se mi narodil chlapeček ![]()