Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, chtěla bych slyšet Vas názor. Syn měl 3 roky. Ostatní děti má rád… Ale když chce někoho obejmout, tak neodhadne sílu a většinou je to dětem nepříjemné. Pořád ho napominam aby to nedelal, ale většinou když je v zápalu hry, tak kamaráda obejme… Jak ho to odnaucit?
Pokud tím nikomu neubližuje, tak bych ho asi nechala být, jen bych syna pokaždé upozornila, že musí být jemnější. Určitě si kvůli tomu nelámej hlavu, časem se to srovná a syn sám zjistí, kde jsou hranice
.. Vždycky si říkej, že je super, že děti objímá místo toho, aby je šikanoval.. ![]()
@krupilovaanna ne, on tím neublizuje, jen děti občas silněji stiskne a jim je to potom nepříjemné… Horší je to s mladšími dětmi, které vlastně ani neví co po nich chce… ![]()
Myslím si, že kdyby se mu zakazovalo objímání, tak by mohl mít v budoucnu problémy s citovým vývojem..
. Uvidíš, že ve školce a ve škole se to spraví.. ![]()
Máme podobný problém, objímá hlavně dlouze a opakovaně, prostě rád:). Tak mu říkám, že musí dávat pozor, jestli se chce ten druhý taky objímat… Zdá se, že tomu i ve 2,5 docela rozumí, jen to potřebuje opakovaně slyšet… Empatie se u nich teprve rozvíjí, podle mě je třeba jim v klidu vysvětlovat, proč se třeba druhý někdy zlobí, když ho chtějí obejmout…
Dcera, také v tomhle věku, naštěstí jenom hladí po vlasech, za to opakovaně, a taky jsem si všimla, že třeba některé kamarádky od starší se na to netvářily
Ale když ona to dělá, že má radost, když se jí ta hra líbí a prostě neřekne „to mám radost, jak si hezky hrajeme“. Ale teď tu měla větší holčičky a to bylo fakt vtipné, tolik pohlazení za půl hodiny, vzájemně
![]()