Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Chtěla bych se zeptat, nekojím, jelikož šla dcera hned po porodu na operaci srdíčka a byli jsme od sebe, ale odsávám mléko. Večer mám problém, že odsávám málo. Malá chce víc a víc a já to prestavám dávat. Můžu dát Nutrilon jen večer a pak zase dávat mléko?
Jak je stará dcera? Ted mi to došlo, že vlastně že když odsáváš dáváš láhvičkou. Já odsávala taky a dokrmovala UM, ale jak byla tak měsíční dokrmovala jsem přes stříkačku, doufála jsem že se vrátíme ke kojení, odsála jsem ne na celodenní dávky, něco se i kojila, ale moc ji to nešlo, a měla i 1-2× denně UM. Taky jsme byli oddělení. ale jen jeden den ve 3 týdnech, ale i to stačilo.
UM bych prvně nezkoušela na noc, ale přes den, nemusí sednout. A jak uvidíš že je to ok, tak můžeš i na noc.
Příspěvek upraven 15.06.20 v 20:57
@Rinulle píše:
Chtěla bych se zeptat, nekojím, jelikož šla dcera hned po porodu na operaci srdíčka a byli jsme od sebe, ale odsávám mléko. Večer mám problém, že odsávám málo. Malá chce víc a víc a já to prestavám dávat. Můžu dát Nutrilon jen večer a pak zase dávat mléko?
Kolik jí je? Přikládat jsi zkoušela? Třeba ve spánku? Ideální by bylo se rozkojit.
Zkoušíme to stále. I laktační poradkyni jsem měla doma, ale bohužel.. není nám přáno.
Snažím se aspoň udržet mléko, aby aspoň to měla. Odsávám každou chvilku..
@Rinulle a jaká LP u vás byla? Zkoušela jsi kontakt kůže na kůži? Svléknout se a malou do plenky a položit si jiná hrudník, ideálně ji nechat samoprisat, ať si prs najde a prisaje se sama. Chce to nepřetržitý kontakt kůže na kůži, kdyby se neprisala, tvorba mléka se ti tím zvýší určitě, je to otázka dvou tři dnů. ![]()
Jsi skvělá, že odsavas pro malou mlicko, aby měla to nejlepší!
To jsi borec, že to děláš, já jsem po 14 dnech odsávání myslela, že mě klepne. Naštěstí se pak zadarilo. Zkoušej dál, mě říkala laktacni zkoušet, zkoušet až budu spocena až na zadku a vybojovala jsem to. U druhyho bylo pár dní taky boj, byl to lenoch. Kolikrát jsem se s ním prala i půl hodiny, ale pak se prisal a během několika dní už bez problémů. Zkoušej prikladat hlavně v noci, to se tvoří nejvíc mlika. Držím palce
@Rinulle píše:
17 dní
a dáváš láhvi? Zkusila bych fakt přikládat pořád, v noci, myslím že je malínká ještě že byste to mohli zvládnout.
Malou mi hned po porodu odvezli na JIP, pak hned frčela do Motola, kde ji hned operovali. Byla 180 hodin na ventilaci, má za sebou 2 operace srdíčka. Byla 5 dní na JIPce, kam jsem mohla jen na návštěvy. Pak když ji daly na standart tak od té doby to zkoušíme. Hrozně mě to trápí, protože vím, že je to pro ní to nejlepší a přijde mi, že jsem selhala.
@Rinulle píše:
Malou mi hned po porodu odvezli na JIP, pak hned frčela do Motola, kde ji hned operovali. Byla 180 hodin na ventilaci, má za sebou 2 operace srdíčka. Byla 5 dní na JIPce, kam jsem mohla jen na návštěvy. Pak když ji daly na standart tak od té doby to zkoušíme. Hrozně mě to trápí, protože vím, že je to pro ní to nejlepší a přijde mi, že jsem selhala.
Zkus jinou LP. Nech ji u sebe v posteli, kůže na kůži. Ať prso jen dumlá.
Možná bych i zkusila hadičkou odstříkané mléko po prsu, když zkouší sát, ať ví, „o čem to je“.
@Rinulle píše:
Prosím tě to si určitě neselhala, děláš pro ni maximum. Já jsem takto bojovala 14 dní než se zadarilo a to sem měla malou hned u sebe. V porodnici sem byla úplně na prášky, kazda sestra mi radila něco jinýho, 4 noci jsem nespala no prostě jsem byla psychicky na dně. A to si nedokážu představit co si musela prožívat ty
Až mě jedna zkušená laktacni poradkyně uklidnila, řekla jak na to. Pod jejím vedením se malá okamžitě prisala, pak jsme ještě asi 2 dny různě bojovaly a pak jak když utne a šlo to. Mliko máš, teď je to opravdu o správném prisati miminka. Nahrivej před kojenim prsa, aby to miminku snadno teklo. A i kdyby se to nepovedlo tak i na UM ti určitě vyroste krásný mimčo. ![]()
Ahoj, moc dobře chápu ten pocit selhání, nepomáhají ani usklebky ostatních, když jsem nemohla kladne odpovědět na otázku, jestli kojím. Neměli jsme to zdaleka tak dramatické jako vy, ale malý jen na kojení neprospival, špatně pil, až doktorka nařídila příkrmy a striktní hlídání, kolik toho vypije. Za každou cenu jsem ale pro něj chtěla mm, aspoň trochu, každá kapka se počítá. Odsavala jsem nejdřív po 3 hodinách, pak tak po 4,5 a něco i zamrazovala, 4 měsíce, než jsem se musela vrátit na léčbu, při které se kojit nesmí. Každopádně, normalne jsem to střídala, mm a um, žádný problém v tom nebyl.
Dnes už bych řekla, že to za to nestalo, ty první tři měsíce si nepamatuju, byl to jen boj o mléko, každý týden záněty v prsou, no a stejně jsem měla pocit, že jsem neudělala všechno a selhala.
Preju, at se vám to podaří vybojovat a kdyby náhodou ne, zkus se s tím smířit, nic zas tak strašnýho se nestane. Ono pak to mimco s plným bříškem a ty víc prospala- je to úplně o něčem jiným, i když v tom bříšku má um
![]()