Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje 1,5letá dcera má následující časy jídla. Ráno kolem kolem půl 9 hod. snídáme. V poledne oběd, odpoledne svačinka, kolem 18 hod. večeře a v 19.30 po koupání když jde spát dontane mléko v láhvi. Dáváte taky ještě mlíčko nebo už ne? Nevím, zda to nemám odbourat nebo jestli stále dávat. Díky. Hanula
Hanulo, my mame ted 22mesicu a bez mlika tesne pred spanim (tak 2-3dcl) nechodime spat
Ja bych to neresila, UM neni nic spatneho, tak kdyz ho chce tak mu ho dam:)) J.
Ahoj,
dceři je 16 měsíců a kromě večerního mléka dostává mlíčko i po probuzení. Ráno a večer vypije vždy 250-280 ml, tj. celkem minimálně půl litru UM za den. Pokud bude Kačka UM chít, tak minimálně do dvou let na tom nevidím nic špatného, spíš naopak.
Spíš řeším, že by si Kačka měla po vypití mlíčka ještě vyčistit zuby, ale zatím k tomuhle kroku sbírám odvahu
Zatím tedy láhev dostává do postýlky a když ji vypije, tak během chvilky usne.
Jana+Kačenka
Jano, chci te uklidnit po UM uz zuby necistim, protoze me to fakt nestoji za to
J.
PS Ono to cisteni taky asi neni vsechno, mam pribuznehio ktery si zuby v zivote necistil (krome par vyjimek) a dodnes (46let) nema ani jeden kaz…ja smudlim zuby aspon 2×denne, s dentalni niti i mezizubnim kartackem a nemam ani jeden zuby bez plomby
J.
já to tak s UM mam taky. A rušit to nehodlam. Ono se i dospělým, když nemůžou spát, doporučuje vypít hrnek teplého mléka. Druhou dávku dostává mezi 5 a 7 ráno.
Co se zubů týče, mam sice výčitky, ale po UM to taky nečistíme - to jí pak moc probere a je doma dusno.
GaB
cau, matej pil sunar ráno a večer do dvou let a kousek. Jednoho dne prohlásil, že to neni dobrý a od tý doby jí jen jogurty Klidne bych mu ho dávala.
martina
Taky pijeme mlíčko ráno a večer. Zoubky čistíme po koupání a teprve pak dávám mlíčko. ![]()
Co já vím, tak my s bráchou jsme s flaškou usínali a probouzeli se ještě ve 3 letech, samozřejmě bez následného čištění zůbu. A nemám pocit, že by nám to nějak ublížilo ![]()
Zet + Romča 6týdnů
Ahoj.
Radim pije večer polokaši (210ml mléka a 2 lžíce kaše), po koupání asi v 19:30. Chutná mu a tak nevidím důvod na tom ještě několik měsíců nic měnit.
První ranní jídlo - kolem 7:30 je 210ml mléka.
Myslím, že dítka si časem samy řeknou o změnu.
Beruška ![]()
Náš syn též patří k vyznavačům lahve Nutrilonu před spaním(i když teda pak zuby čistíme-to by maminka měla špatné svědomí
) a zatím na tom nebudeme nic měnit. Teda pokud se Jakub nerozhodne pro změnu. Jinak jsem se musela pousmát nad množstvím (četností)jídla v úvodním příspěvku(to myslím v dobrém
- to bych u našeho jedlíka neobstála. Má snídani , svačinu, oběd, svačinu, večeři, mléko před spaním+ co do něj nacpou babičky(naštěstí vycvičené aspoň k „zdravému“ papáníčku).
Veru
Nasi mlade budou za necely mesic 3 roky a obcas si jeste vzpomene, ze chce vecer mliko. Pokud mame doma „cerstve“ s kratkou dobou trvanlivosti tak ji ho s klidem dam, pokud mame jen krabicove tak ji radsi udelam Bebu Junior. Takhle to stridame. Ale spis si da mliko po veceri. Vypije toho tak dve deci, vic nez dve a pul nebo tri decy ji nedavam.
A do nedavna si rano porucila lahev s mlikem, vyzahla ji a pak jeste usnula a pro probuzeni snidala - relativne malo. Ted se priznam, ze pokud chce tak ji lahev s mlikem dam rano o vikendu, pac vsichni po tom jeste zaberem a chrapem treba do 10. Ted teda jak je hezky tak ne, ale v zime jsem to celkem uvitala.
Samozrejme, ze nepije z dudliku, ale od nakych 3 mesicu z nekapacich hubicek (driv Avent) ted se osvedcuje plastova litrova lahev s nekapajicim uzaverem od Rajec vody.
Veru-Vroni - no to si nemysli, malá je jedlík, jen jsem to zkrátila - ty doby jídla. Mezitím samo jí. V 1,5 roce váží 12,5 kg a měří 85 cm a je to kus baby. A chutná jí vše. Prostě vše a jedla by pořád. Musím ji i krotit.
Hanulko,
tak to my máme taky (na svůj věk) velkého chlapíka (po kom asi
). Cvalda teda není, ale žene pořád do výšky
Ale to už jsem utekla od původního tématu…
Veru