Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, vím že podobných diskuzí tady jsou spousty, ale už jsme s manželem trochu zoufalí a potřebuji znát váš názor na tento konkrétní případ.
Malá 4,5 měsíce.
To, že pláče každý večer, na to už jsme si zvykli. Zkoušeli jsme všechno možné, nosit, zavinovat, šum, houpátko, jezdit v kočárku po bytě, jezdit v kočárku venku, houpat na balónu atd. Nic nepomohlo, ještě donedávna usla jen u prsa. Trvá to už tři měsíce.
Teď ale u kojení dělá to, že otáčí hlavičku na druhou stranu a tím jí ta bradavka vypadne, takže jí musím během kojení stokrát vrátit bradavku do pusinky a střídám prsa. Zezačátku není neklidná a celkem saje, ale na konci už jen chytne bradavku a pustí, takže nesaje. Když jí prso vezmu, že to nemá cenu takové kojení, protože nepolyká, tak řev. V podstatě vůbec nevím jak moc je tedy napapaná. Zkouším to vydržet tuhle hru co nejdéle, ale stejně je otázkou kolik toho teda vycucne. Usínat u toho samozřejmě nelze.
Jediný ukazatelem je to, že přes den dokáže spinkat někdy i tři hodiny, takže hlad asi nemá.
Aby toho nebylo málo, tak poslední dny jde spinkat zhruba po třech hodinách po odpoledním spánku, minimálně hodinu pláče u uspávání, pak spí půl hodiny a začne další dvouhodinové peklo. ![]()
Je úplně jedno, zda odpoledne spí dvě, tři hodiny, nebo jen 15 minut. A stejně tak jsme zkoušeli jí dávat už po dvou hodinách spát, po třech, po čtyřech, opakuje se stále stejný scenář. Půl hodiny spánku a dost. Pokračovali jsme s uspáváním, nechali jí vzhůru, ale skoro celé dvě hodiny propláče. Super je, když si to dá třeba od 22:30 - 23:00, to máme do jedné ráno o zábavu postaráno.
Navíc nějaký režim u nás nehrozí. Ráno se budí úplně v jinou hodinu, tudíž následuje ranní a odpolední spánek v úplně jinou hodinu a když už mám pocit, že to máme zmáklý, tak přijde zase úplně jiný den. ![]()
Přijde mi ve všech případech, že už je pak přetažená, ale co s tím? ![]()
Napadlo mě, zda nedat příkrm UM. Ale prvního syna jsem si takto odstavila, protože pak chtěl samozřejmě už jen flašku a i když jí to dám lžičkou, tak mám strach, aby pak vůbec chtěla ještě prso. To jen, abych měla jistotu, že je najezená, spokojená a mohla by lépe spát? Zároveň vím, že přes den je usměvavé miminko, které asi víc mlíčka nepotřebuje. Prdíky už jsme snad vyřešili a nepřijde mi, že by se trápila bříškem.
Napadá vás tedy něco, co bychom mohli změnit? Nebo pokud máme vydržet, jak dlouho to ještě může trvat? Za chvíli zase začnou zoubky.
Děkuji za rady. ![]()
Byva vecer tzv. Witching hour. S tak malym o nejakom rezime nemoze byt rec, jedno uz mas tak vies.
Ja som na ukludnenie davala vecer dlhy teply kupel, spievala, liala vodu
@Magic Unicorn Děkuju. Ale cachtá se celkem dlouho a ani to nám moc nepomohlo.
@Tiferet5 Mě prso syn odmítá večer pravidelně, moc mléka nemám a večer už asi vůbec…musím začít kojit nejlépe za 2 hod max 2,5 od posledního dokrmu. Pokud chceš zkusit UM a neztratit mléko tak jedině cévka/suplementor na prsu. Já dle laktační začala dávat přes prst a syn mi teď jde pořád po rukou
Pokud se vzbudí za 30 min a 2 hodiny řve řekla bych že má hlad pooud bříško nebolí. Pak ti usne únavou asi
případně můžeš zkusit různé metody na navýšení MM, jaké ti radit nebudu, ptz já zkouším už 4,5 páté přes deváte a stejně mám prd ne mlíko ![]()
Na rezim a UM bych se vykaslala, rezim neni potreba a UM ti zrusi kojeni.
Nedavas vecer Vigantol?
Co nositko? Na tyhle krize jedine, co zabralo
Kojis vleze, nechas spat?