Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chtěla bych se Vás zeptat, jaký máte večerní režim s mimískama. Naší Janince je 5.5m, koupeme kolem 20h, pak nakojíme, uspíme na míči a do postýlky. Od 6.m bychom ji rádi začali učit usínat samotnou. Mimčo by se mělo dávat do postýlky v momentě, kdy na něm vidíme už opravdu únavu - a tady je můj problém. Naše malá se nám při koupání vždycky tak probere z únavy (i když je před koupáním opravdu hodně unavená), že nevím, co s ní potom. Napapá se a pak? Necháte mimčo si ještě hrát, až začne znovu jevit známky únavy? Nebo je zkrátka hned po koupání položíte?
Prosím Vás, pořád to s manžou řešíme, Janinka nám celkově moc dobře nespí (budí se celou noc po 2h) a nevíme, jak jí to samostatné usínání co nejvíc ulehčit. Jak to děláte Vy?
Mockrát děkuju za zkušenosti
Suzetka
A co koupat o něco dřív a pak si s ní ještě hrát a počkat až bude unavená? Vykoupejte ji ještě dřív než na ní únavu uvidíte, ale nevím, sama zkušenost zatím nemám, nám malej až na určitý období kdy nespí usíná dobře.
Ahoj suzetko, určitě neni chyba na vaší straně, prostě to tak vaše Janička má daný, že nebude spát jako některý děti od večera do rána nepřetržitě. A pokud máte problémy s koupáním, myslím, že takhle malé miminko neni třeba koupat každý den.My jsme malou(nyní 8 měsíců) koupali každý třetí den.
No s tím koupáním, mi koupali ze začátku jednou týdně, teď jak jsou ty horka a je spocenej tak denně, ale jinak určitě není nutný denně.
Ahoj.
Možná by se hodilo toto: Koupání, potom krmení, následně klidová činnost (může být prohlížení knížky nebo poklidná hra, ne hlasitá písklata…, masáž na dece…), pak postýlka a pohádka ( básničky…) a spát. Radim byl v tomto bezproblémový. Dneska jde po jídle spát ( s pohádkou v postýlce). Po koupání je rozjívený, ale jídlo ho uklidní. Sice si v postýlce ještě vypráví, ale naši pozornost nevyžaduje. Chvíli zavedení režimu sice trvá, ale rozhodně se to vyplatí.
Jinak ke koupání: Máme AE, ale i tak nám dr. doporučila každý den alespoň sprchu. Takže to střídáme.
Beruška ![]()
Já vím, že se nemusí koupat denně, ale protože nám malá zpočátku nechtěla v noci spát vůbec, to denní koupání nám pomohlo v nastolení režimu. Teď ví, že po koupání se jde spinkat, někdy vyvádí, někdy je to v klidu. Ale zatím si nedovedu představit, že bychom ji měli položit do postýlky a ona by měla usnout sama, to bude těžký:(
Asi to zkusíme tak, že vykoupeme dřív a pak ji ještě nějakou dobu necháme, ať se pořádně unaví…
Díky:)
Suzetka
Nic si z toho nedělej. Nám naše malá usíná až kolem 10 hodin. Neřeším to, protože když mi usne spí pak až do rána. Jsem radši, protože se takhle všichni vyspíme. Zatím mi spí 2 x denně, a když se obudí o půl šesté tak ji prostě do postele o půl osmé nedostanu. Zkoušela jsem ji dávat spát jenom jednou za den, ale do večeře a koupání mi už nemohla vydržet, pak o půl osmé usnula, o půl deváté se probudila a dělala bordýlek do půlnoci. Takže tomu dávám volný průběh. Když se ti tak často budí v noci, nemá hlad? Zkus dávat večer rýžovou kaši. Dítě zasytí a ty se vyspíš.
Sati
No jo, zkus nemléčnou rýžovou kaši před spaním namíchat s vodou a dát ji pár lžiček do pusinky, pokud plně kojíš jen s vodou. To nám poradili v nemocnici když chtěl malej pít po hodinách 3týdny v kuse (pak měl zánět stř. ucha a tak mimochodem jsme se o tom bavili) jak ve dne tak v noci a dala jsem mu jen pár lžičenek, vždycky mezi kojením a zabralo to, ale stejně malou v noci často přikládej, tím si udržíš velký množství mlíčka.
Ahoj,
já bych zkusila dělat to jako doteď, jen s tím, že z balónu dáš mimčo do postýlky v takovým tom poloklimbu a postupně dřív a dřív.
Zrovna to řeším s mladší holčičkou (i když se snažím ji nechat samostatně usínat už od malinka, ale byl to problém, když budila tu starší vymrčovacím pláčem) a tenhle postup na ni funguje líp než prudká změna - položit a jít.
Jinak s tím oživením ve vaně - mě ji utlumí jídlo - teplé mlíčko. V případě, že nějaký večer odmítá usnout nebo vím, že odpoledne toho naspala dost, nechám ji s námi delší dobu a pak to stejné jako vždy.
Jo a obě holky mi od malinka usínají až kolem 10.........a změna v nedohlednu ![]()
Bubu
Ahoj Suzetko,
my to děláme takhle:dám Vojtovi tak v šest kaši,okolo sedmé koupání(myslím,že by mělo být každý den kvůli rituálu-aby mělo dítě zafixovaný,že po koupání se jde spinkat,a taky se utahá ve vaně), pak jdem do postele, tak ho nakojím.Někdy mi usne u prsa a pak ho přenesu do postýlky,někdy ne-podle toho,jak dlouho před uspáváním je vzhůru.Nejlepší je.když je od čtyř vzhůru,to je pak utahaný jak kotě.
A když neusne,dám ho do postýlky,rožnu mu světýlko,dám nějaký nehlučný chrastítka nebo plyšáka(má rád dřevěný chrastidlo s kuličkama),on si tam hraje a brouká.Pak začne protestovat,chodím hladit,začne protestovat hlasitějc,a když už je fakt naštvanej,tak si ho znovu vezmu do postele-tak v půl osmý,v osm a dám mu cucnout prsa a většinou mi u toho usne.Když je rozdivočenej,tak ho houpám a zpívám mu.Nenechám ho plakat,na to nemám,zkoušela jsem a bez úspěchu,se mi poblinkal. Občas mi pomáhá,když si lehnu na záda,zvednu nohy,jeho opřu jak v autosedačce a kolíbám zleva doprava.On kouká na světýlko a usne.Ale to už musí být v klidu.
Tak to provozuju takhle a větišinou už mám v osm obě děti ťuhýky.Během tý půlhodiny jeho kňourání stihnu přečíst starší dcerce pohádku a pustit jí ještě na CD mluvenou,když nechce spinkat a to zas ukolíbá ji.
Tak třeba ti to pomůže,no.
Jitka a prťata
Suzetka - mrkni sem je tu spousta dobrých rad:-))
http://www.nocni-spinkani.kvalitne.cz/index.html
Pa Hana a LUkajda 9 měsíců:-))
Sati píše:
Nic si z toho nedělej. Nám naše malá usíná až kolem 10 hodin. Neřeším to, protože když mi usne spí pak až do rána. Jsem radši, protože se takhle všichni vyspíme. Zatím mi spí 2 x denně, a když se obudí o půl šesté tak ji prostě do postele o půl osmé nedostanu. Zkoušela jsem ji dávat spát jenom jednou za den, ale do večeře a koupání mi už nemohla vydržet, pak o půl osmé usnula, o půl deváté se probudila a dělala bordýlek do půlnoci. Takže tomu dávám volný průběh. Když se ti tak často budí v noci, nemá hlad? Zkus dávat večer rýžovou kaši. Dítě zasytí a ty se vyspíš.
Sati
Mě to moje kuře taky usíná až okolo 10, má 2,5 a dělá to tak už dlouho, jako mimčo chodila i po 11 a to už jsem padala na pusu, ale zase jsme ráno spaly do 10 ![]()
A jako novorozenec naspala přes den 25 minut po 5 minutách, jinak ležela v sedačce a koukala.
Někdo spí víc a někdo míň.
ahoj,
o spinkání je teď dobrý článek v novém časopise Máma a já. A ne takový ten jako bývá, bla bla bla, nakonec se člověk nic novýho nedozví… Opravdu je tam pár užitečných tipů… alespoň to tak na mě působí, u nás je ještě čas, takže jsem to nezkoušela. Ale tak od 4 měsíců začneme.
Zatím je to hrůza, bez prsa a balonu to nejde…
Ahoj, já jsem od narození dvojčátek koupala každý den ve stejnou dobu. V půl 8 koupání, v 8 hodin mlíko (ted kaše) a pak spát. Trvalo mi asi 2 měsíce než si na ten rituál zvykli. Nenechávám je teda od 5 h spát. I když jsou unavení, tak nenechávám. Pak mi usínají s pláčem a zlobí. Táta musí vždy je dát do auta a vyrazit na 5 mimut na projíždku
. Jinak od 4 měsíce mi v noci odmítali jídlo a několikrát mi spali i celou noc. Nato že to jsou dvojčátka, tak jsem se vyspala. Když se mi párkrát v noci vzbudili a odmítali jídlo, tak jsem zavedla čaj. Ten je vždy uspí. Stačí trochu pocucat (ale nesmím rozsvítit), dudák, plínku a spí. Jenže asi si na ten čaj zvykli nebo co a vstávám takhle třeba i 15krát, což už mě úplně vysiluje. Nemáte nějakej tip? už je nám 7 měsíců a všude jen slyším jak dají na noc kaši a ráno vstávají.
ahojky taky se přidám,náš bambulíček od pěti nespí a pak kolem šesté mlíčko,koupání a pak po sedmé ho dám do postýlky a dudlík a max.do půl hod.spinká,sedím u něj dokud neusne,kontroluji dudlík,už si ho vyndává a hraje si sním,no pak krmění v deset a ve tři a pak až v šest ráno,má to tak od malička naučené,prostě jsem mu udělala režim a on se ho drží,jen to chce trpělivost páček J.