Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
stává se některému z vašich dětí, že by mělo před spaním teplotu? Můj rok a půlletý syn občas mívá večer teplotu okolo 37,5 až 37,8 (měřeno jako u dospělého) a ráno a přes den zase nic, je živý, veselý, dobře jí, dobře spí…
Mohlo by to být z únavy, když je přes den dost aktivní?? Byli jsme u dr., ta nic nenašla, zkontrolovala i moč na speciálním přístroji, na krev zatím nedošlo ![]()
Znáte to některá taky?
Díky za zkušenosti
Tutu
A můžu se zeptat, co je důvod, že teplotu měříš? Mě by to přišlo zbytečný, pokud je dítě OK. Rozhodně jdu většinou podle ruky a měřím jen, když je horká (opravdu horká) a tím pádem z ní lije pot, jinak jsem asi herodeska, ale teploměr fakt nepoužívám.
Navíc je normální, že večer je vyšší teplota než přes den. Stačí být víc v pohybu, větší teplo (tudíž přehřátí), rozrušení a je to. Pokud by tam nebyly žádné jiné příznaky a nebyla by to horečka (což je víc než 38), tak bych se tím asi nezabývala nijak vážně. Tím spíš, že dr nic nenašla.
Preventivně bych měřila maximálně novorozence, ale jinak fakt myslím, že to je zbytečné…a horečka se rukou poznat dá
G
No, právě že „hicuje“… má hrozně teplé čelo na dotek a když usne, tak rychle dýchá a mívá v těch dnech zpocené vlásky… což normáleně nemívá. Tak proto mu měřím tu teplotu. Ale taky ne furt ![]()
tutu
Tutu, no, a kolik stupňů máte v místnosti, kde prcek spí? Jak je oblečenej a jak je přikrytej? Mě by tohle přišlo spíš na přehřátí.....protože jinak by nějaké jiné známky projevoval dle mého názoru…Jo a jak dlouho že to trvá?
G
To už jsme taky řešili, Gabinko, to bylo první, co dr. radila. Takže přehřátý určitě není, navíc mu teplota stoupá už u večerního jídla, v židličce u stolu, kde rozhodně vedro není… trvá to asi dva týdny. Nemá to ale každý den. Vypozorovala jsem, že to je potom, co blbne přes den na písku nebo lítá po zahradě. Jenže to je strašně divné, protože všechny děti přeci běhají… navíc by měl jít na očkování, což se mi v tomto stavu teda nechce podstupovat. Tak uvidím, asi mu nechám vzít tu krev, abych měla jistotu.
Pa
Tutu
No Tutu, asi bych to neřešila. Pokud to trvá tak dlouho a nic mu není a podle dr je OK, tak bych to fakt nechala. Jak jsem psala, večer je vyšší teplota normální. A pokud mu nic není, tak bych podstoupila i to očkování. Dr o tom ví, zkontrolovanej je, vyšetření má, takže bych se nebála. Myslím, že to nic není. Jo a všechny děti běhaj, ale (a nemyslim to zle) nevím, jestli každá mamina dítě takhle „hlídá“ (fakt nemyšleno zle, jen nevím, jak jinak to napsat).
G
Připojuji svoji zkušenost. Máme 14měs.holčičku, byla nemocná, uši, horečky, kašel atd. Po dobrání antib. měla pořád večer 37.7, ráno jen 36. Po pár dnech mi napadlo ji změřit vecer po usnuti, tj.po zklidnění. Měla pod 37. Zřejme se ji zvyšuje teplota jak litá, i když jen v bodíčku. Od té doby neměřím a příště mi snad večerní teploty nerozhodí.