Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky syn jde v září do školky ve školce nám nedali žádný papír co vše má mít. Možná nám to později zašlou ale nechci nic nakupovat na poslední chvíli.
Co jste nakupovali vy do školky? Děkuji
![]()
Nic. Až na v září jsme dostali info, že dítě potřebuje hrnek na pití, a pak normálně oblečení na ven, na procházku, pyžamo na spaní, plus náhradní oblečení v případě zašpinění. V jedné školce chtěli i polštář, v druhé ne.
Důležité je podle mě oblečení, které si zvládne dítě samo obléknout (a to trénovat). Takže žádné šatičky se zapínáním vzadu nebo bundu, u které je zip na baterky a musí ho zapínat dospělý apod. Na ven se mi osvědčily softshellové kalhoty, na teplejší dny nezateplené, od podzimu do jara zateplené. Pyžama nedoporučuju kupovat dopředu, u nás ve školce je jedna rohová třída se starými okny, ve které je dost velká zima (tam mají děti dlouhé pyžamo) a jiná třída je naopak vždycky přehřátá a tam třeba syn měl kraťasové pyžamko, protože jinak nevydržel přikrytý pod dekou. Bačkory doporučuju kupovat v půlce srpna (noha už nevyroste, ale vyhneš se návalům v dětské obuvi poslední srpnový týden) a určitě s pevnou podrážkou (u nás netolerují capáčky a co vím, tak skoro nikde). V šatně mají děti poličku, kam dáváme uchystané oblečení na ven, a pytel, kde mají náhradní věci pro případ nehody. Pyžamo si nosí každý pátek domů a v pondělí vyprané zpátky. V létě chtějí podepsanou lahvičku, jinak nic (u nás žádné čištění zubů apod. neprobíhá).
Jo a nosíme pravidelně toaleťák a papírové kapesníky a vlhčené ubrousky.
U nás proběhlo první týden setkání s rodiči, kde učitelka popsala chod školky a řekla, co mají děti mít - náhradní sadu oblečení, kartáček na zuby, pyžamo, bačkůrky se světlou podrážkou a 1× za pololetí povinný sponzorský dar - toaleťák, kapesníky, vlh. ubrousky…
Nám informace poslali asi týden před začátkem školky, taky mě štvalo honit to na poslední chvíli
. Kromě oblečení jsme dokupovali kartáček na zuby, bačkory, pláštěnku a holinky do školky, chtěli po nás koupit balení toaleťáku, papírových kapesníků a zubní pastu. Veškeré oblečení muselo být označené.
Většina školek chce hrneček na pití (nejlépe plastový), bačkůrky s bílou podrážkou, vhodné oblečení + náhradní oblečení do šatny (i spoďárky) pro případ nehody nebo zašpinění - to náhradní oblečení mají děti často v nějakém batůžku nebo kapsáři. Potom vhodné oblečení na ven. To oblečení žádné nové, prostě něco co nebude vadit když se ve školce ušpiní od barev (někdy to nejde vyprat, záleží s čím děti pracují) atd. Pyžámko pokud bude spinkat. Většina školek chce i nějaký cvičební úbor (kraťasy, tričko, cvičky).
@Verunka1995 My mame povinne backory, zakazane pantofle. Chteli jen plastovy hrnicek, nejake papirove kapesniky. No, a pak obleceni - melo byt podepsane, tak tim jsem stravila dost casu - ale uplne bezne - pyzamo na spani a nahradni pro pripad nehody. Na rodicaku v zari vetsinou rikaji, co jim chybi za vytvarku a je na dobrovuli rodicu, zda neco donesou. Jinak nic zvlastniho.
U nás chtějí holinky a někdy je to protivné, protože je ráno jasno, pak začne lít a oni jdou ven a když je tam nechávám stabilně, tak mi zas doma chybí.. A druhé se mi teď kvůli šesti týdnům po koroně kupovat nechce.
Bačkory, gumáky, pláštěnku. Náhradní oblečení (spoďáry, triko, legíny, ponožky), tepláky na převlečení na ven. Dvě krabice vytahovacích kapesníku, balení papírových kapesníků v balíčkách a toaleťák, ten už letos ne. Nic co by se muselo složitě shánět. Vše se dozvíš ve školce.
Tady chtějí na začátku školního roku balík toaletního papíru, balení papírových kapesníků plus krabičku vytahovacích.
U nás chtějí gumaky, pláštěnku, hrnek, vlhceny toaletní papír a ubrousky, papírové kapesníky v krabici i obalu, igelitové pytlíky, backorky, věci na převlečení, pyžamo a plysaka, pokud dítě chce. V létě opalovak.
Kartáček na zuby / komplet náhradní oblečení dle ročního období / pláštěnka / uzavřené bačkory / hrnek na pití / náhradní pyžamo - kdyby náhodou / oblečení na ven + obuv na ven na lítačku
2× ročně dáváme pastu + kapesníky v boxu a vlhčený wc papír ( září a únor )