Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, zajimaly by mne Vase zkusenosti a nazory.Nase skolka pristi tyden zahajuje provoz, jednim z proticovidovych opatreni je povinnost deti nosit rousku ve tridach skolky, s cimz se tedy prilis neztotoznuji, prijde mi to pro takto male deti nezdrave a kontraproduktivni - predpokladam, ze deti budou na rousky neustale sahat, sundavat, opravovat si je, budou se chtit napit, rousky hodi na zem a tri spoluzaci mu na ni mezitim slapnou, pak zpatky na pusu, ze…Zajima me, setkaly jste se s timto pozadavkem u vasich predskolacku take? Predem dekuji za reakce.
@Petul88 ne, u nás děti roušky mít nebudou.. Kluk nastupuje v pondělí.. Jediné na houby, že nesmíme do školky jako rodiče a děti si nesmí brát hračky.. ![]()
Dcera musí mít pouze jednu roušku, kdyby šli na vycházku, ale za celou dobu nikde nebyli, jelikož mají krásné hřiště na zahradě. Uvnitř roušky mít nemusí
Dcera předškolacka si ma roušku také donést, budou ji nosit jen venku tedy.
Já to neřeším dcera roušku používá bez problémů, když se chce např. venku napít stáhne si ji na krk, napije a nasune zpět.
Myslím že predskolacka už roušku zvládne. Nevím proč ji mají u vás nosit tedy i ve třídě povinné to není. Mě to prijde u nás taky nesmysl ve třídě bez roušky a na zahrade kde jsou na vzduchu s rouškou, prostě totální kravina, ale jak píšu dcera roušku používat umí, tak to naštěstí není třeba řešit.
Dcera už tento týden v MŠ byla, roušky mít nemusí. Akorát do MŠ nikdo z rodičů nesmí, učitelky si děti vyzvednou před MŠ, změří teplotu a odvedou do příslušné třídy. Jo a hračky si nosit také nesmí a nechodí ani mimo areál MŠ, venku jsou jen na zahradě.
Dcera už chodí od pondělí do školky, roušku mít nemusí, ven chodí jen na zahradu. My rodiče normálně můžeme do satny s dítětem. Mít roušku ve školce je blbost.
U nás je otevřeno od 11.5., bez roušek. Roušky jen při příchodu a odchodu. Ano, z mého pohledu jsou roušky u takto malých dětí uvnitř místnosti taky nesmysl. Ze vzorku 6 školek (kam dávám děti já a mí příbuzní a přátelé) nechtějí roušky uvnitř v 5 z nich. Pouze vím o jedné soukromé školce, kde roušky minulý týden povinné byly, prý na žádost rodičů, ale ostatní maminky tam vyvolaly diskuzi a zjistily po kontaktování ostatních, že o žádném rodiči neví, že naopak většina rodičů řekla, že dítě do školky dají pouze v případě, kdy to bude bez roušek. Takže to vypadá, že ta školka tam chtěla co nejméně dětí a proto řekla „pouze s rouškou“. Od pondělí na základě petice rodičů od roušek upouští (a rodiče jsou dost naštvaní, protože mezi sebou fakt nenašli žádné zastánce roušek, a školné se nevrací, takže jim to přijde jako hodně nefér od ředitelky).
Nam otevreli skolku uz 11.kvetna a rousky nenosi. Maji ji ve skrince kdyby sli na prochazku, ale byvaji jen na zahrade.
Zalezi na ucitelce no, u nas i ve skole ucitelka trva ma rouskach i kdyz budou v lavici. Sama ma rousku a štít pripraveny na pondeli… boji se no. Jinak měření teploty by mohlo zustat. Nekteri rodice jsou nezodpovedni…
Dítě jde do školky v pondělí. Ve třídě a na školkové zahradě budou bez roušky, mají mít jednu čistou v kapsáři pro případ… nevím čeho. Rodiče dovnitř nesmíme, předávání mezi dveřmi do šaten a bude se měřit teplota. Uvidíme, jak to bude fungovat. Pokud by byly ovinné roušky uvnitř, dítě bych do školky nedala, považuju to za kardinální kravinu.
@Petul88 píše:
Maminky, zajimaly by mne Vase zkusenosti a nazory.Nase skolka pristi tyden zahajuje provoz, jednim z proticovidovych opatreni je povinnost deti nosit rousku ve tridach skolky, s cimz se tedy prilis neztotoznuji, prijde mi to pro takto male deti nezdrave a kontraproduktivni - predpokladam, ze deti budou na rousky neustale sahat, sundavat, opravovat si je, budou se chtit napit, rousky hodi na zem a tri spoluzaci mu na ni mezitim slapnou, pak zpatky na pusu, ze…Zajima me, setkaly jste se s timto pozadavkem u vasich predskolacku take? Predem dekuji za reakce.
Nevydalo ministerstvo jisté opatření, že dětí ve školce se roušky netýkají? Není to huráakce ředitelky?
U nás nenosí a nenosí ji ani na zahradu. Dítě se předává na chodbě. Občas měří teplotu.
U nás školku otvírali v půlce dubna, takže asi 3 týdny měly děti roušky povinné a moje tříletá dcera to zvládla úplně v pohodě. Ale ona má smysl pro povinnost, když se jí řekne, že to musí být, tak to respektuje. Chodí do třídy i s dvouletými, tam to bylo asi trošku horší, ale naše dcera tam byla za „rouškovou policii“ a ostatní děti sekyrovala, když si roušku sundavaly
Ale jsem ráda, že už roušky povinné nemají, jsem obecně pro rozvolňování co se týče roušek a přijde mi jako kravina, když některé školky mají povinné roušky v této epidemiologické situaci, co máme teď.
@Russet píše:
Nevydalo ministerstvo jisté opatření, že dětí ve školce se roušky netýkají? Není to huráakce ředitelky?
U nás nenosí a nenosí ji ani na zahradu. Dítě se předává na chodbě. Občas měří teplotu.
Je no… Začínám se bát pondělku, že lidi neodlozi roušky
a ne nechci dítě nahanet v lese nebo vysoký trávě má louce. Chci s ním jít na hřiště tady u baráku nebo jít pozorovat kachny. Jednorázové došly a ty na gumičky tahají za uši a kdo to furt má žehlit a vůbec ![]()
@Bubla Bůčková píše:
Je no… Začínám se bát pondělku, že lidi neodlozi rouškya ne nechci dítě nahanet v lese nebo vysoký trávě má louce. Chci s ním jít na hřiště tady u baráku nebo jít pozorovat kachny. Jednorázové došly a ty na gumičky tahají za uši a kdo to furt má žehlit a vůbec
No jo, je to opruz. U nás na hřišti se na to poslední dny dlabe a děti uřícené lítají bez roušek. Na slunci si ji ráda sundám. Nebo bych někdy šla ráda bez výčitek na zmrzlinu a cestou domu ji slízala.
Syn jde v pondělí, bez roušky… jediný opatření, že si nesmí brát hračky z domu (což si syn stejně nebere) a do školky je může vodit jen jeden člověk…