Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chtěla bych se zeptat - jsou tu nějaké těhotné vegetariánky? Zajímalo by mě, jak jste těhotenství zvládaly? Vegetariánkou jsem už přes 2 roky a sníst maso je pro mně vyloženě odpudivé. Četla jsem, že v těhotenství často chybí železo - je tedy potřeba doplňovat tabletkama? Nebo jak jste doplňovaly vy? Stravu mám vyváženou, vše doplňuji tak, jak mám.
Prosímtě o vaše zkušenosti.
V prubehu tretiho tehotenstvi jsem byla vegetarianka. Musela jsem brat zelezo v tabletach. Ale ja mam mene zeleza i ted, kdyz uz maso jim. ![]()
@Lenka230798 zelezo chybi casto i masozroutkam. Dite trpet nebude, vytahne si vse potrebne z tebe, ale ty budes potrebovat zivocisnou bilkovinu, mlecne vyrobky nebo vejce by mely stacit. problem je veganstvi zejmena u deti, vegetariani byvaji v pohode.
Mám dojem, že jsem brala Fe v tabletách. Jinak mi nechybělo taky nic. Dvě ukázkové těhotenství, obě děti nad 3700g. Děti teda vegetariáni nejsou. To odsuzuju.
@Pudloslava píše:
@Lenka230798 zelezo chybi casto i masozroutkam. Dite trpet nebude, vytahne si vse potrebne z tebe, ale ty budes potrebovat zivocisnou bilkovinu, mlecne vyrobky nebo vejce by mely stacit. problem je veganstvi zejmena u deti, vegetariani byvaji v pohode.
Přesně. Fe je snad jen v červeném mase, teda ve větším množství. To dneska lidi nahrazují spíš kuřecím, krůtím. ![]()
Super, děkuji moc
Čekala jsem horší reakce. Lidi co už to ví, tak do mě pořád hučí, že doufají, že maso jíst budu. Ale nebudu se k tomu přemáhat, když vím, že je to zbytečné a že mám všeho dost i bez něj. ![]()
Ja taky maso nejim a jedla jsem doplnky zeleza, tehotenstvi v pohode
Co jsem četla, tak na železo je dobrá i stava z červené řepy a jako bonus nezpůsobuje zácpu.
Já jsem maso jedla a stejně mám pořád málo železa. Pokud jíš vyváženě a zdravě tak není žádný problém
Na okolí se vyprdni.
Ja sice maso nejim ale železo mi nechybělo až do 3 trimestru, to mi teprv železo kleslo tak jo doplnuju tabletama. Takže ja sem to mela v pohode. Jinak cele tehotenstvi bez komplikaci nebo něčeho jiného, mám klidný průběh ![]()
@Lenka230798 píše:
Super, děkuji mocČekala jsem horší reakce. Lidi co už to ví, tak do mě pořád hučí, že doufají, že maso jíst budu. Ale nebudu se k tomu přemáhat, když vím, že je to zbytečné a že mám všeho dost i bez něj.
Na lidi se vyprdni, ať si říkají co chtějí
Já vím jak trpěla neteř veganka, na tý si smlslo celé příbuzenstvo a to těhotná nebyla
Nenech si kecat do života, protože jak to budeš tolerovat už teď v těhu, tak se připrav po porodu, že se budou chovat, jako by bylo mimčo jejich ![]()
@Lenka230798 píše:
Chtěla bych se zeptat - jsou tu nějaké těhotné vegetariánky? Zajímalo by mě, jak jste těhotenství zvládaly? Vegetariánkou jsem už přes 2 roky a sníst maso je pro mně vyloženě odpudivé. Četla jsem, že v těhotenství často chybí železo - je tedy potřeba doplňovat tabletkama? Nebo jak jste doplňovaly vy? Stravu mám vyváženou, vše doplňuji tak, jak mám.Prosímtě o vaše zkušenosti.
Nebyla jsem vegetariánka a taky jsem v těhotenství brala tablety železa, když mi vyšel v krvi jeho nedostatek.
Vegetarianstvi je v pohode, dozenes to mlikem, vejci apod. Zelezo si muzes koupit i rozpustne do vody, ja ho brala ve tretim trimestru na doporuceni gynekologa. ![]()
@Lenka230798 píše:
Super, děkuji mocČekala jsem horší reakce. Lidi co už to ví, tak do mě pořád hučí, že doufají, že maso jíst budu. Ale nebudu se k tomu přemáhat, když vím, že je to zbytečné a že mám všeho dost i bez něj.
A na blbe reci se priprav uz ted a nauc se to neresit - s miminkem to teprv bude mazec, najednou budou vsichni chytri jak radio
povznes se nad to, ty sama vis nejlip co ti vyhovuje ![]()
Maso jsem nejedla během i dlouho před těhotenstvím a absolutně žádný problém, ani železo jsem nemusela suplementovat
Pokud jíš vyváženě tak se není čeho bát ![]()