Věkový rozdíl - grooming

121
9.12.24 10:39

Věkový rozdíl - grooming

Ahoj, v poslední době jsem si tu v několika vláknech všimla, že obzvláště odrostenci komoušů tu podporují vztahy mezi dávno dospělými lidmi a doslova dětmi.

Přiznám se, že mě to přijde absolutně bizární, když někdo něco takového schvaluje, problémů je s tím spojených dost.

At už ta dynamika, kdy dítě vždy tahá za kratší provaz, je lépe manipulovatelné a obecně nezralé. Poškozuje to i vývoj toho dítěte, přichází o takové to nemotorné získávání zkušeností se svými vrstevníky a je postaveno před to, že se to dělá takhle. U toho staršího to hlavně ukazuje na neschopnost navázat vztah s někým ve stejném věku.

V hlavě mi utkvěla hlavně diskuse, kdy paní schvalovala “vztah” 24 letého s 16 letou, kdy jí ten muž měl jen na sex a nic jiného. Ta paní to shrnula hezky tím, že v jeho věku přece nebude na holku čekat, když mu jeho vrstevnice dají hned. Osobně mi to přijde nechutné. Stejně jako když schvalovala vztah učitele a žákyně, snad, což je teprve nechutné.

Otázkou je, kde už je to moc a je třeba nakreslit čáru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
9.12.24 10:45
@Mikolea píše: Více

Ať si každý dělá, co uzná za vhodné, sám si z toho ponese následky :nevim: Já jsem v 16 třeba měla 27letého přítele a ačkoli rodiče z toho vyndaní nebyli, já jsem se na tom vztahu spoustu věcí naučila a především zjistila, co chci a co ne ;) A dítě jsem 16 opravdu nebyla :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
9.12.24 10:53

@unuděná tak co definuje dítě?

Věc se má tak, že nezletilý jsou nezkušení a hloupí. Nemůžou vůbec očekávat některé následky, proto mají například i omezenou trestní subjektivní odpovědnost (viz pojem mravní a rozumové vyspělosti). To je jako chtít po pětiletém ať chápe, že kouření zvyšuje šanci některých typů rakoviny. V 16 letech dítě, kterým pořád zcela jednoznačně človek je, nemůže ani chápat následky toho, že nezíská zkušenosti se svými vrstevníky a neformuje se samovolně.

A pořád si stojím za tím, že jestli 9 let dospělý jedinec má vztah s dítětem, tak to ukazuje jeho neschopnost navázat vztah s někým sobě rovným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12599
9.12.24 10:53

No mit 16let dceru chodici s 24 neni tak hrozne jak 19 s 50l.. Ale rozumim ti taky bych nebyla nadsena, ale ono zavisi na vyspelosti vyzralosti tech holek, nektete jsou v 16 uz jinde nez nektere 20ky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
9.12.24 10:56

@lilith1 ano, zkušenosti jednotlivých lidí a jejich vyspělost se rozhodně liší. Ale pořád, co má člověk za zkušenosti v 16? Absolutní většina dětí si sotva pár let předtím přestane hrát s panenkami, nepřijde mi normální aby si o rok nebo dva později nějaký dospělý chlap delal panenky z nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2248
9.12.24 10:56

Aha. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
9.12.24 10:57

Takže bys zakázala jakékoli randění do 18 let nebo co? :lol:
Hele, mě je jedno, jestli mě to zformovalo proto, že on mě nějak formoval podle svého „dospělého“ vědomí a svědomí, za mě to bylo stokrát lepší, než randit s nezkušenými vrstevníky, co ani neuměj nandat šprcku :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
9.12.24 10:58

S panenkami? Tohle je nějaká provokace nebo co? Viděla jsi někdy 16letou slečnu? :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Asta135
9.12.24 10:58

Já v 15 chodila s 21. Byli jsme spolu 4 roky, pak jsme spolu i bydleli. Vztah mi nic nevzal, nenarušil, hodně jsem se na tom naučila. Od 22 jsem s chlapem o 21 let starším. Jsme manželé, máme dítě a funguje to.

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
9.12.24 11:02

Tohle je těžký. Na jednu stranu je fakt, ze spousta tech starsich si mladsiho partnera vychova, at uz vedome, nebo jenom tim, ze ten mladsi převezme hodnoty a manyry toho starsiho nejak podvědomě.

Na druhou stranu si nemyslim, ze vztah dvou stejne starych decek nutne znamena nejakou cistou lasku. Ono nekdy je to fakt tak, ze ten starsi chlap potřebuje neco dalsiho nez jenom ten sex a o tu mladou zenu se opravdicky zajima. To si myslim, ze treba vetsine tech nactiletych kluku je jedno, jaka ta holka skutečně je. Primarne vidi ten sex…

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
9.12.24 11:04
@Asta135 píše: Více

No, tak ten generační rozdil ve vztahu je hodne rizikovy. Mne na tom treba vzdycky desilo to, zr kdyby se mi vztah rozpadl, tak taham za kratsi konec. Nulová kariera, zadny vlastni zazemi…

• Citovat
  • Upravit
padesátník
9.12.24 11:06

Holky v nácti často preferují starší kluky, protože jejich vrstevníci jsou ještě větší střeva než ony. V tom je celé kouzlo.

• Citovat
  • Upravit
769
9.12.24 11:07

V řadě kultur dětský věk končí dovršením 12 roku života. Poté se dítě stává „mladým dospělým“, který musí postupně získat životní zkušenosti. Ve Španělsku byl tuším až donedávna limit pro legální provozování sexuálních aktivit 13 let, ve většině zemí se pohybuje kolem 15 let dosaženého věku. Vyšší bývá jen v zemích, kde panuje pokrytecká pruderie ovlivněná náboženským aktivismem - viz. řada států v USA. Šestnáctiletá dívka už má právní zodpovědnost a pokud není mentálně zaostalá, měla by být schopná posoudit dopady svého chování. Pokud toho schopná není, pak rodiče a instituce selhaly se sexuální a etickou výchovou. :roll:

O pár let starší muž by měl být tím spíš schopen zvážit dopady svého chování a měl by v maximální možné míře poskytnout partnerce bezpečné prostředí a bezpečný sex bez rizika otěhotnění. Plané moralizování není na místě, teenageři mají právo získávat své první sexuální zkušenosti a budou tak činit bez ohledu na výzvy k mravopočestnosti. A stejně tak mají právo na výběr toho, s kým chtějí ty zkušenosti získat. Pokud nejde o situace, kde hrozí zneužití postavení typu studentka - učitel, není tu nic k řešení… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
9.12.24 11:13

Co za mě není ok je vyloženě záměrný grooming typu Bohuš a Lucinka. Tj. když si ten dospělý vybere dítě opravdu záměrně a groomuje zcela očividně. Vztahy 16 a 21 třeba mi zas tak problematické nepřipadají, v tomhle věku můžou být oba ještě studenti a životní fázi i témata k řešení velmi podobná - a za pár let ten pětiletý rozdíl bude zcela zanedbatelný. Mě vždycky přitahovali o něco starší muži, ale grooming mi vyloženě vadí, vyhledávám ve vztahu spíš rovné postavení. V dospělosti to pak už není úplně o věku, ale jiných věcech - finanční zázemí, kariéra a další. Z pozice mocnějšího může groomovat klidně i vrstevník…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
9.12.24 11:15

Jen mě teď tak napadla myšlenka, že máme v rodině vztah s věkovým rozdílem 21 let a ten táhne zcela očividně ta mladší dáma ;) Dost si partnera přetvořila k obrazu svému, v mnoha aspektech života, on se tedy rozhodně nebránil, protože to byly změny k lepšímu. Ale ne vždy platí, že starší vede a mladší se veze 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí