Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mikolea píše: Více
A proč tě to tak strašně čílí vůbec? Není to jedno, kdo s kým chodí, když to není „dítě pod zákonem“ a ten druhý mladé holce neubližuje, zejména když jde o situaci, kdy je to středoškolačka a mladej kluk na vysoké (tj. těch 16/17 a cca 24)? Co na tomhle konkrétně může být špatně? Kéž bych zamlada chodila s o něco chytřejšími a dospělejšími kluky. To by mohlo být náhodou fajn.
Pokud má šestnáctka čtyřicátníka, tak už tam musí být něco docela porouchaný na obou stranách. To je jiné kafe, ale tam by se měli hlavně starat rodiče oné dívky, nicméně zákazy asi stejně nepomůžou, leda uteče a tak.
@Všechnoznám píše: Více
Hele vztahy jsou prostě různý. Spousta pěkných dní Ti může utéct i s vrstevníkem. A hlavně, spousta lidí nemá ani to štěstí, že narazí na někoho, s kým si užije 30 let pěkného vztahu. Můj exmanžel byl třeba líný a nerudný už asi od osmadvaceti a jeho nejlepší kamarád byl o 30 let starší invalidní důchodce. Přitom na VŠ a krátce potom ještě sportoval, žil společenským životem, ale pak prostě najednou strašně zlenivěl, přibral, o lidech začal tvrdit, že jsou pokrytci a nechtěl nikam chodit. A jiní lidi jsou ještě před 70kou aktivní, běhají půlmaratony, chodí na túry, jsou společenští. Podle mě to prostě nejde soudit, jako obecně to problematický určitě být může, ale co si budem, dlouhodobý vztahy mají bez ohledu na věkový rozdíl taky obecně velké riziko vzniku různých problémů… A pokud si s někým skvěle rozumíš 30 let, je velká šance, že i příchod stáří a/nebo nějakých zdravotních problémů nějak zvládnete.
Tím neříkám, že nejsou vztahy s velkým věkovým rozdílem vůbec rizikové, ale POKUD už vydržely takhle dlouho, nebyla podle mě chyba do toho vztahu jít.
Já sama mám v aktuálním vztahu taky už větší věkový rozdíl, než jsem plánovala, ale můj muž je moje naprosto spřízněná duše a všechno, co bylo předtím s vrstevníky nebo kýmkoliv jiným, možná kromě první lásky, vypadá v porovnání s tímhle vztahem jako ztráta času. Nejít do toho nebyla vůbec varianta ![]()
@Freeandwild píše: Více
Jenže ty píšeš o situaci, kdy ten chlap „včas“ umře, ale já o tom, že naopak bude na světě do 90 a ty se s ním budeš jen trápit po mnoho let a přijdeš o značnou část života.
V té mé situaci za mě byla chyba do toho jít. Nechtěla bych mít na krku nemocného starce, když bych ještě mohla žít (a užít si čistě a bezohledně po svém pár let svobody od okamžiku, kdy děti vyletí, do okamžiku, kdy já se neubudu moci pořádně hýbat).
Podobné případy z reálného života, které jsem měl možnost sledovat, vyřešily ženy pragmaticky dvěma způsoby - buď se rozvedly nebo si (pokud měl manžel stále co nabídnout) pořídily milence a žily si po svém. Zvenčí to nevypadalo, že by „přicházely o značnou část svého života“. ![]()
Záruku, že si budeš moct užívat, Ti stejně nikdy nikdo nedá, ani s vrstevníkem ![]()
@Freeandwild píše: Více
Mně se líbí, jak lidi co uznávají velké věkové rozdíly, argumentují tím, že onecmocnet nebo umřít může i mladý člověk, ale buďme upřímní, statistika mluví jasně, ano občas si i mladý člověk vylosuje černého Petra, ale jinak umírají stáří lidé. A opět to, že je pár jedinců, kterým zdraví slouží, jsou aktivní a běhají i v 70 půlmaratony a maratony, je pravda, ale těch jedinců je v populaci hrstka. Prostě je opět mnohem vyšší šance, že ve starším věku ten člověk akční a aktivní nebude a bude naopak rád, když se s berlemi dopraví do nejbližší sámošky.
A ano prožít 30 let s někým je fajn, ale prostě ten generační rozdíl se dřív nebo později projeví…
@Sandman1 píše: Více
No ale tím se potvrzuje to, co jsem psala - projeví se ten generační rozdíl. Ženská po 50 si chce užívat, chodit na výlety, kafe, jezdit na dovolené a místo toho jí doma na gauči plesniví starý dědula, který akorát přepíná na televizi kanály, tak si raději nabrnkne mladšího milence…
@Zlatovláska555 píše: Více
To je ovšem zase ale otázka toho, jací dva se našli. Znám docela dost „neplesnivých“ dědulů, kteří jsou akční i v 70. Někteří až dost šíleným způsobem. A naopak dost ženských i před 50 zajímá už jen ten gauč a telka a jen ze slova „výlet“ mají osypky - viděno dostkrát i zde v diskuzi, nechci jmenovat. Takže to zdaleka neplatí obecně. A dost možná ani většinově.
@Zlatovláska555 píše: Více
Ano, je to pravda. Ale je to každého volba nakonec. ![]()
@padesátník píše: Více
Hele, můžeš to okecávat, jak chceš, ale sedmdesátník je prostě starej dědula a tečka. Ty historky, jak jsou čiperný jak dvacátníci, ty jsou jen k smíchu. Nejde jen o výlety, ale i o chatrný zdraví. Opravdu velmi, velmi, velmi málo lidí má zdravý tělo. To už pak je stařecká cukrovka, oči, uši, zuby, tlak, cholesterol, močák, prostata, klouby a bla, bla a bla. Děkuju, nechci, nejsem ošetřovatelka v penzionu pro staré pány.
Tak reálně se tyhle věci u spousty lidi objevujou kolikrát už po čtyřicítce, u některých ještě dřív. 50% populace má nadváhu, část z toho obezitu a žijou otřesným životním stylem s minimem pohybu a hroznou stravou - to jsou věci, co s sebou právě tyhle potíže ve většině případů nesou, dále kuřáci a aktivní konzumenti alkoholu, workoholici a další… Právě třeba můj exmanžel se začal léčit s vysokým tlakem kvůli obezitě už před 30. rokem života.
Jediná „výhoda“ je, že vrstevníci budou tyhle libůstky řešit s přicházejícím věkem společně.
Tomu jsem se taky zasmála.