Věkový rozdíl mezi dětmi

12743
2.7.12 21:23

věkový rozdíl mezi dětmi

Ahoj, jaký je podle vás ideální věkový rozdíl mezi dětmi? Mám syna narozeného letos v lednu. O jeho početí jsme se snažili 5 měsíců. Letos v prosinci bych ráda vysadila HA. Pokud by se podařilo hned byli by děti od sebe 21 měsíců. Není to moc málo? :nevim: A co mě čeká pokud budu mít prcky dva roky od sebe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2508
2.7.12 21:28

Já mám děti dva roky od sebe a neni v tom žádnej problém… akorát že malá někdy prostě potřebuje pomoct vyjít schody nebo něco a já se táhnu s kočárem :D
Ale už teď (!!! ) se spolu dokážou hezky zabavit a sem ráda, že sem se vyhla malýmu miminu a dítěti ve školce…

Myslim si, ale že každýmu vyhovuje něco jinýho a ideální rozdíl prostě neexistuje.

Mimochodem já sem to taky všechno chtěla mít rychle z krku. Nejsem moc miminovskej typ a myslim, že kdyby Linda odrostla, už bych se do dalšího dětska určitě nedonutila a ona by skončila chudnka sama. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
435
2.7.12 21:29

To záleží hodně na tobě jak se cítíš a jak to budeš zvládat. Většina holek v mém okolí co mají děti takhle blízko, tak jsou rády, ale až jsou starší. A na první roky teda upřímně moc rády ani nevzpomínají většinou, je to hodně fyzicky a psychicky náročné. To jestli si budou rozumět nebo nebudou, tak to se víc přikláním k povaze dětí než k věku. Já osobně bych do toho takhle brzy nešla z toho důvodu, že bych nedokázala se smířit s tím, že už nemám čas jen na tu první dceru. Ale každá ti asi napíše něco jiného. Z tvé strany bych zvažovala, jaké je první dítko /klídek nebo nervák občas/, jestli máš někoho k ruce, kdo ti je ochoten vypomoct, popř. vzít si na den starší dítě a tak. To je podle mě hodně důležité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
2.7.12 21:30

Zkus pohledat, na věkový rozdíl tu bylo x diskuzí. Neexistuje žádný ideál, nebo spíš existuje pro každou jiný, někdo má cíleně rok a někdo šest let a obojí je dobře ;)

Jinak já, rozdíl 26m, čekala jsem masakr, nedostavil se, až cca od 9-10m, když mladší začínal víc ovládat prostor, tak starší začal žárlit, další darda pro staršího bylo mladšího stoj, pak když se vysápal na gauč… Momentálně bylo pár týdnů celkem dobře a dneska bych je zase oba vynesla v zubech :twisted:
Mezi druhým a třetím bude rozdíl cca 17m, tenhle rozdíl jsem si teda nevybrala :jazyk: Ale co už, nějak bylo, nějak bude. Využívám veškeré „alternativy“ k péči o děti, snažím se nepodléhat předsudkům, které by mi jen komplikovali život, řídím se hodně intuicí v kombinaci s načtenými znalostmi a zatím to funguje 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
435
2.7.12 21:33

@Gladys Využívám veškeré „alternativy“ k péči o děti, snažím se nepodléhat předsudkům, které by mi jen komplikovali život, řídím se hodně intuicí v kombinaci s načtenými znalostmi a zatím to funguje 8)

Tohle mě zaujalo, nemohla by jsi uvést nějaký příklad, pokud ti to samozřejmě nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
2.7.12 21:34

Mám děti 2 roky od sebe, první rok byl úžasný, malý spal nebo ležel, max se někam doplazil.
Horší to bylo později, jak se začali rvát o hračky a pozornost rodičů.
Někdy si říkám, že jsme mohli rok počkat, jindy jsem ráda, že to je jak to je.

Známá má kluky 6let od sebe, hádají se stejně, upozor'nují na sebe jako ty naše, ale co mi závidí je to, že si ty naše spolu hrají (holka a kluk), ten její starší si s mladším hrát nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
2.7.12 21:39

Matýsek je podle všeho trochu nerváček, ale to bude i druhý dítě. s manželem jsme oba docela cholerici.

zajímali by mě ty praktické věci. chození s kočárkem, vzájemné buzení dětí jekotem, přebalování, krmení atd.

osobně si myslím že pro mě to bude trochu na nervy, ale děti si zase budou víc rozumět :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
2.7.12 21:43

Většina z nás bude za ideální považovat ten náš rozdíl.
Za mě je pro sourozence nejlepší nejmenší možný rozdíl, který je matka schopná zvládnout. Některá zvládne rok, jiná se cítí na mimino ve 4 letech staršího. Pro mě je zásadní, aby se se starším bylo možné v době narození mladšího alespoň částečně domluvit, samostatně venku došel alespoń na nákup, hřiště… a dokázal se sám najíst (klidně rukama nohama). Takže minimum 18 m, optimum 22 m ( to mám) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
435
2.7.12 21:43

Pokud to tak cítíš, tak do toho jděte. Co vím od kamarádek, protože mám jedno dítě, tak spaní třeba řešili ze začátku odděleně, mamka s mimčem v jednom pokoji a taťka se starším v druhém. A s kojením to nebyla prý taková pohoda, protože ten starší se musel zabavit sám nebo prostě řval, než nakojila, jinak to moc prý nešlo. Ale zvládly to všechny. Jen nedávej na to, že děti blízko u sebe si budou víc rozumět, to není žádné pravidlo, možná pověra spíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
2.7.12 21:45

@novina ve zkratce Karp, šátkování a celkově nošení, spaní s miminem v posteli (abych fakt jen vytáhla kozu a spala dál a ráno tím pádem byla použitelná), případně uspávání prsem…
Stejně tak používám ještě některé rady z Konceptu kontinua, například tady nešílím, že mi ročák leze po schodech až do patra, nechávám ho svobodně si lézt, jen monitoruju, ale nestojím mu za zadkem, něco málo využívám i z knihy Respektovat a být respektován, protože některé komunikační modely mi přijde, že mají svůj smysl a logiku.
A stejně tak si někdy připadám jako těžký alternativec, když napíšu, že pokud je třeba, tak plácnu dítě po prdeli, přičemž jako nejtěžší alternativa mi někdy přijde, když napíšu, že jsem důsledná :roll:
A naslouchám své intuici. Co si přečtu, tak nechávám projít sítem zdravého mateřského rozumu, nenásleduju každou radu tupě s tím, že to přece MUSÍ být takto a ne jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15887
2.7.12 21:49

Já budu mít děti od sebe 19 měsíců, trošku neplánovaně, ale nic už s tím teď nenadělám :lol: Taky mám maličko obavy, jak to zvládnu, páč na to budu dá se říct sama, aspoň přes den…manžel jezdí z práce navečer a babičky bydlí daleko na to, aby občas dojely pohlídat či povozit (a hlavně taky pracují, takže i tak by to bylo nereálné)…ale těším se na další miminko, to zas jo :) Nakonec jsem i ráda, že se nám obě děti naplánovaly takhle samy, asi je to tak nejlepší a tak to také přijímáme…
Neboj, myslím, že to taky zvládneš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
2.7.12 21:49
@paola white píše:
zajímali by mě ty praktické věci. chození s kočárkem, vzájemné buzení dětí jekotem, přebalování, krmení atd.

dvojkočár jsem zavrhla. Jeden v šátku, druhý v kočáře. Od 4 měsíců mladší jsem zrušila kočár úplně a mladší je jen v šátku, starší pěšky.
buzení - staršího nevzbudí nic. Mladší bohužel kdeco. Máme je každého v jiném pokoji - mladší u nás, starší ve svém. necháváme otevřené dveře. Pokud začne bzíkat mladší, tak nic neděláme, starší se nevzbudí. Pokud huláká starší, přesouvá se k němu manžel do pokoje a zavírají se dveře.
Přebalování - syn byl bez plen. S holým zadkem samoobslužný - buď to stihnul na nočníky (posadil se sám, svlíct se nedokázal) nebo po sobě utíral louže plenkou a házel rovnou do pračky.
krmení - mladší byla nakojená za 5-10 min, starší si toho většinou ani nestihl všimnout. když byla krize, tak jsem se naučila kojit s miminem v jedné ruce za pohodu, fruhou rukou obsluhovat batole. Starší se od roka a půl najedl sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
435
2.7.12 21:50

@Gladys Tak to jsme na tom trochu stejně. Právě jsem si říkala, že se zeptám na nějakou novinku třeba. Právě mám jednu kámošku, která neustále prosazuje teď názor, že co a jak já naučím a jak si naučím dítě, tak se mám. Mě osobně se to nelíbí a navíc to nezvládám, bere mi to šíleně energie. Takže se snažím fungovat jak to jde, co mi říká rozum. Tak uvidím jak to bude v budoucnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
2.7.12 21:54
@novina píše:
@Gladys Tak to jsme na tom trochu stejně. Právě jsem si říkala, že se zeptám na nějakou novinku třeba. Právě mám jednu kámošku, která neustále prosazuje teď názor, že co a jak já naučím a jak si naučím dítě, tak se mám. Mě osobně se to nelíbí a navíc to nezvládám, bere mi to šíleně energie. Takže se snažím fungovat jak to jde, co mi říká rozum. Tak uvidím jak to bude v budoucnu.

tomu moc nerozumím… a co ti bere šíleně energie?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3352
2.7.12 21:55

Chození s kočárkem byl horor, aspoň ze začátku, prostě byla zvyklá, že v tom kočárku byla ona, Alenka má nyní 3 roky a 5 měsíců. A pak tam bylo mimi - Klárka, které je teď 1 a čtyři měsíce. Takže mi utíkala, a jednou když jsem se musela prodírat s kočárem v davu a ona mi zdrhala, tak dostala na prdel a od té doby pak už chodila, tak že se držela za kočárek, a to dělá do dneška, i když jsou to golfky.

Spaní - spíme v jedné ložnici, dvě postýlky, manželská postel, miminko jí ze začátku budilo, ale vždycky jsem jí pověděla pohádku a spala klidně dál, a pohádka působila i na mimčo. Vstávala jsem k nim dost dlouho, do doby než jsem přestala kojit, takže jsem je de facto pořád kontrolovala, jak spí, jak jsou přikrytý, a mimino, jak dýchá.

Kojení - během kojení po těch třech hodinách ve dne v noci, Alenka seděla u mne a četla jsem jí pohádku, Klárku u toho kojila, měla jí podloženou polštářem. Při jídle, většinou se mi s jídlem loudala, nebo jí to nešlo, takže jsem seděla s Klárkou u prsa při kojení a druhou rukou krmila starší, která seděla v židličce. Teď sedí v židličce Klárka, oprava, ona z ní vylejzá, stojí, leze na stůl atp. První dceru jsem klidně mohla nechat v židličce, teď si to nemůžu dovolit, tak buď Alenka jí hlídá, a hlásí, když jdu jenom rychle pro něco, nebo je Klárka na zemi, jenže ona je mi schopná, vylézt přes stůl do židličky a zpět, takže zase Alenka zasahuje, buď jí ukazuje hračky, nebo jí drží, hlásí, že zase stojí, vylejzá. Hold mladší je temperamentnější, a všude chce být všechno mít. Alenka mohla být sama na manželské posteli do dvou let a měla tam hračky, knížky a vystačila si, nikam neměla potřebu lozit, chodit, a Klárka, ta je hnedky vyháže a už jde za mnou a směje se tomu. Manžel říkal, že kdyby měla možnost vyleze i na lustr. V kočáře mladší vydrží jen když se jede. :mrgreen: Neexistuje jako se starší, že v něm vydržela hodiny, měla-li na co koukat, hračky.

Pleny, musela jsem přebalovat dvě děti, mít miminko a odnaučovat starší od plen, ale ve dvou letech a čtyřech měsících starší byla přes den bez plen, a to bylo mladší tři měsíce. Starší pak byla na noc bez plen, dva měsíce před třetím rokem. Malá zatím pleny má, nočník nechce znát, nevydrží totiž nikde sedět. Alenka - starší ta na nočníku mohla sedět, když byly hračky, taky hodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin