Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kluky mám od sebe necelých 16m. starší nežárlí vše je v pohodě až na režim mladšího.
s tím bych potřebovala poradit a pozeptat se jak to funguje v jiných rodinách kde jsou děti blízko sebe.
Starší usíná sám v pravidelných časech. po obědě jde spát bez problému večer o půl 8 taky. Mladší má teď 4 měsíce a docela bych mu ráda udělala nějaký režim ale mám pocit že to nejde
o pravidelných časech nemůže bt ani řeč. Starší nikdy nepotřeboval uspávat uhoupat usínat u prsu atd..je naprosto vzorný
, mladší je větší mamánek rád si spí u prsu nechá se kolíbat atd… začala jsem ho dávat do postýlky do ložnice aby si zvykl že tam bude spinkat-do nedávna spal jak se mu zachtělo v obýváku v postýlce ale starší ho často budil a házel mu do postýky hračky atd. prvních pár dnů se podařilo že jsem ladšího uložila do ložnice a párkrát někdy vůbec jsem jen byla podávat dudlík…
Starší jde po obědě spát… mladší vypadá unaveně a podle toho soudím že by měl jít taky… uložím mladšího ten pobrekává a ještě se mu asi nechce. nakonec to vzdám donesu ho do obýváku a jdu uložit staršího ten za minutu spí… a s mladším si hraju až je uplně unavený a uspím ho většinou u prsu a pak položím. je to pro mě pohodlné to jo, ale vím že mi to bude vadit do budoucna. Hlavně večer toužím mít klid a čas jen pro sebe a manžela… mladší je v obýváku cca do půl 10
a mě to štve já pak jdu za chvíli spát a mám pocit, že mám 24h v kuse šictu kolem dětí. potřebuju mít večer nějaký dekompresní čas ![]()
jak to udělat? no a navíc když starší spí tak já dělám všechno proto aby mladší byl sticha ![]()
potřebuju se inspirovat jak to funguje jinde s takto malými dětmi blízko sebe? ![]()
Tak já tě asi nepotěším, mladší je taky „nerežimový“, jakžtakž se dá ještě odhadnout, jak bude spát dopoledne, ale odpoledne je to naprosto podle plotu, někdy spí 3× denně, někdy 2× denně, občas se stane, že jen 1×. Budí se kdykoliv mezi půl 7 a půl 10.
Chodí spát dle denního spánku mezi půl 7 a půl 9…
Zpočátku jako malinké miminko chodil večer nejpozději v 6, byl fakt hotový, ale teď je na něm vidět, že je spíš večerní pták (po mamince
).
Já bych to nějak nelámala přes koleno, spíš bych dítko učila se zabavit samo, abyste mohli večer klidně koukat na film, aniž bys ho musela nějak extra obstarávat a skákat kolem něj ![]()
Mě už je celkem fuk, že tu večer jsou děti, pokud se zabaví, tak si jich moc nevšímám a pokud mi mladší visí na noze a kvičí, tak to znamená únavu a jde se spát, což je u nás rychlovka, usíná sám, stejně jako starší.
U nás stejně jako u gladys. mladší byl skoro bez denního spaní, někdy usl, a le jen občas, jinak přes den nic moc, jen večer jsem se snažila to poladit, a by šli spát ve stejnou dobu. šoupnout vycházku, koupání atd. ale přes den nesladitelné
až nyní, když je mladšímu 15m, spí skorostejně, po obědě, a le dost často se mi stane, že maldší jde spát dříva sotva se vzbudí, jde spát starší ![]()
@Gladys no já jsem asi divná ae mě ty naše děti prostě večer už vadí v obýváku. po celém dnu
občas se stane že staršího vzbudí nějaký sen a brečí tak ho vezmem do obýváku ten je táák hodný zabaví se sám ani o něm nevím
ale stejně jsem ráda když už chrní oba ve svým. jedině tak mám pocit že mám volno…prostě dokud děcka nespí pořád je monitoruju jedním okem co kde a jak
..
no Gladys koukám že za chvíli třetí prcek do party..
to je super.. já bych taky chtěla ještě třetího..ale výhledově myslím že dřív než za 5 let ne e ![]()
@oblacek já to tak taky měla, dokud chodil spát mladší v těch 6 a starší v 7. No jenže pak starší začal vstávat třeba v 6 i dřív a to jaksi jsem si musela vybrat, buď brzo jít spát a brzo ale vstávat a nebo naopak. A Já nemám kapacity na vstávání v 6 ráno
Tak jsem se musela naučit se cítit volně i když tu ty děti jsou ![]()
Pokusim se poradit: kdyz byly mladsi tak tri ctyri mesice naucila jsme ji na denni rytmus a sice: obe holky vstanou, hrajeme si, v deset si jde mladsi lehnout, spi do obeda, se starsi jsem na zahrade. Odpoledne cca ve dve az ve tri si jdou lehnout obe a ja mam dve hodky klidu
po veceri si jeste chvili hrajeme a pak jdeme vsichni do koupelny, kdyz neni manzel doma umyji nejdriv starsi a dam ji do postele a pak mladsi. Jinak se asi v osm jdou koupat dohromady a pak obe spat, mladsi usne jak ji polozime do postylky. Vetsinou si ji spici prikladam ke kojeni.
Naucila jsme obe usnou samotne a je to pro mne velka vyhra, to doporucuji, sice ze zacatku trochu pobrekavali, ale velmi rychle prisli na to, ze s ema sapt a tak spaly. Pomaha jim v tom denni rytmus, snazim se delat ritualy jako vecerni koupani a pres den si jdou lehnout take ve stejnou dobu.
Jasne kazda nemoc ci dovolena to trochu rozhodi, ale kdyz jsem dusledna tak to funguje.
tak drzim moc palce, at to vyjde
@Koalka a když je dáš spát spolu do jednoho pokoje nerošťačí? staršího jsme taky naučili aby sám usínal-vyplatilo se..jenže s malým je to horší v tom, že ho nemůžu nechat pobrekávat (ložnice je vedle dětského pokoje) aby nevzbudil staršího ![]()
zaráží mě že je ukládáš odpoledne tak pozdě
ta starší jde pak bez problémů večer na kutě?
@oblacek píše:
Kluky mám od sebe necelých 16m. starší nežárlí vše je v pohodě až na režim mladšího.s tím bych potřebovala poradit a pozeptat se jak to funguje v jiných rodinách kde jsou děti blízko sebe.
Starší usíná sám v pravidelných časech. po obědě jde spát bez problému večer o půl 8 taky. Mladší má teď 4 měsíce a docela bych mu ráda udělala nějaký režim ale mám pocit že to nejdeo pravidelných časech nemůže bt ani řeč. Starší nikdy nepotřeboval uspávat uhoupat usínat u prsu atd..je naprosto vzorný
, mladší je větší mamánek rád si spí u prsu nechá se kolíbat atd… začala jsem ho dávat do postýlky do ložnice aby si zvykl že tam bude spinkat-do nedávna spal jak se mu zachtělo v obýváku v postýlce ale starší ho často budil a házel mu do postýky hračky atd. prvních pár dnů se podařilo že jsem ladšího uložila do ložnice a párkrát někdy vůbec jsem jen byla podávat dudlík…
Starší jde po obědě spát… mladší vypadá unaveně a podle toho soudím že by měl jít taky… uložím mladšího ten pobrekává a ještě se mu asi nechce. nakonec to vzdám donesu ho do obýváku a jdu uložit staršího ten za minutu spí… a s mladším si hraju až je uplně unavený a uspím ho většinou u prsu a pak položím. je to pro mě pohodlné to jo, ale vím že mi to bude vadit do budoucna. Hlavně večer toužím mít klid a čas jen pro sebe a manžela… mladší je v obýváku cca do půl 10a mě to štve já pak jdu za chvíli spát a mám pocit, že mám 24h v kuse šictu kolem dětí. potřebuju mít večer nějaký dekompresní čas
jak to udělat? no a navíc když starší spí tak já dělám všechno proto aby mladší byl stichapotřebuju se inspirovat jak to funguje jinde s takto malými dětmi blízko sebe?
Máme to hodně podobné, věkový rozdíl 14 měsíců. Starší jde spát kolem půl osmé až osmé, mladší jde z obýváku kolem 10 hodiny jinak od 8 do 10 je na ruce a spí u mě. Jsou mu tři měsíce a kousek. Taky počkám na nějaké rady ![]()
Já neporadím, u nás to vždycky šlo nějak samo, mimino pochopilo, že jakmile starší spí, je nuda a uslo
Takže v 8 uložím Jůlu a jdeme uspávat starší, ti usnou takm kolem 9. a je celkem klid, pak jen chodím dávat dudlík, ale do půlnoci spí celkem klidně a kojí se až pak (zato vydatně). U Klárky to takto nefungovalo, ta bývala s námi v obýváku taky až do noci
Teď mě napadá, že ne nějak vyloženě plánovaně, ale vždycky to vyjde tak, že před poledním spánkem Ondry nebo večer před spaním všech nechávám Jůlu hodně si hrát, prakticky celý den je na hrací dece na břiše, sleduje starší hraje si, takže po 2 hodinách a po najezení už usíná dosti ochotně. Přes den spává v korbě od kočárku a jindy než na spaní ji tam nedávám. Potřebuje mít na spaní deku kolem hlavy a teď jí ještě trošku zvazuju ruce (jen pod ni založím deku, kterou je zakrytý), protože je dost akční a furt s nima mlátí.
Ještě mě napadá, jestli třeba už nepotřebuje míň spát? Mě už Jůla spí jen dvakrát denně – cca od 11 do 1 a pak cca od 4 do 5. Pak ukládám v 8 a vstává kolem 8 ráno.
@oblacek Jeste nespi dohromady v jednom pokoji, kazda je v jinem, nastesti mame tu moznost. Jinak bych musel apockat az starsi usne a pak tam dat mladsi. Ale je je chci dat k sobe az bude mladsi spat celou noc bez kojeni.
Jinak te starsi nikdy nevadilo dky ji dam odpoeldne spat, zda po O, nebo az k veceru, proste potrebuje tech svych 12h spanku a jde vecer spat ve stejnou dobu, i kdyz odpol treba spi do peti.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.