Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem,
zakládám diskuzi na trošku odlehčené téma a trošku i ze zvědavosti, jak je to u vás v rodině ![]()
S manželem čekáme druhé dítko, opět kluka a tak trošku debatujeme nad tím, jak bude Jáchym vypadat vzhledově. Jde o to, že první syn Jakub je vzhledově(a trošku i povahově) po mně - velké modré oči, světlejší pleť, světlé vlnité vlasy a výraz v obličeji celá máma. Manžel je tmavovlasý, hnědozelené oči, tmavší pleť(není cizinec) a jediné, co snad synkovi předal byl tvar uší a pindík
Netrápí ho to, to ne, ale spíš se trošu „bojí“, aby druhý syn(hodně toužil po holčičce) nebyl zase celá máma a já nebyla v nějakém nemilém podezření…nemáme žádného pěkného souseda ani známého, takže to podezření myslím v legraci ![]()
Další věc je ta, že z mé strany rodiny(od obou mých rodičů) jsem jediná vnučka, vše ostatní jsou vnuci a pravnuci, prostě žádná jiná holka. A všichni jsme světlovlasí, modroocí a světlé typy pleti( i když druhý-„cizí“ rodič je typově úplně jiný)
.......naše světlé a klučičí geny jsou teda dost masivní
Mnaželova rodina je velmi malá, ale spíš samé holky a tmavší typ.
Vím, že nejste genetici a už je to dávno dané od početí, ale myslíte, že je nějaká šnace, že druhý kluk bude tmavší po tátovi, aby byly síly vyrovnané
Jaké jsou vaše děti vzhledově, pokud se lišíte vy, jako rodiče? A převládají spíš geny po maminkách nebo z tatínkovy strany?
Neberete to jako nějaké složité vyzvídání, jen odlehčení a díky za odpovědi ![]()
Tak pohlavi je 50 na 50. Rozhoduje to spermie, jak jiste vis. Posledni vyzkumy ukazuji, ze vajicko urcuje jaka spermie ho oplodni urcityma bilkovinama, ale to je vsechno ve fazi zkoumani.
Tmavsi byt muze presne tak jako muze byt svetlejsi. Jde o to jake geny dostane od otce a jake od matky a jakou maji tyto alely k sobe dominanci. A to ti dopredu nerekne nikdo:)
Mne raz povedal jeden kamarat,ze prve dieta ,ak je to syn,/ co je u vas/ sa podoba na maminu,ak je to dcera ,tak je po otcovi,ale plati to len pri prvom dietatku ![]()
My mame dceru a je cela tatinova ![]()
Tiez na odlahcenie…
A Dr. nam povedala,ze tmavy typ prebije svetly, co u vas, evidentne, neplati ![]()
Ahoj,tak myslím,že je to 50 na 50 po kom nakonec dítě víc bude,my zatím osobní zkušenost nemáme,ale taky se s manželem bavíme po kom naše dcerka bude.Každopádně se na ni moc těšíme,asi tak jako každý rodič,akorát manžel nechce aby měla malá vlasy po něm,protože on měl takový ten kudrnatej mikrofon
já zase jemné rovné vlasy,nejlepší by bylo kdyby se to pokřížilo a měla vlásky něco mezi námi.
MAnžel tmavší, hnědooký, tmavovlasý.Já ředitelka vápenky, modrooká blondýnka ![]()
Dcera má po mě modré oči a blond vlásky.Po manželovi úplně celý obličej - oči,pusa,nos…Jako miminko se narodila úplně černovlasá a to byla úplně jak manžel, tak jsem ráda, že aspoň něco má i po mmě.
@Loki01 ALe jo, tohle všechno vím snad i dost podrobně, nechci tu probírat biologii a genetiku( to mi bude stačit ve středeu, kdy z toho státnicuji
)Proto jsem psala, že spíš tohle téma beru jako odlehčení, zda nemá někdo v rodině podobnou zkušenost a zda i více děti od jedněch rodičů je pouze jen po otci či matce ![]()
Prostě jen téma pro volnější zábavu, a ne vědátoření. Ale díky za odpověď.
M8medva chlapečky jsou si podobní přesto je každý jiný
Obamají světlejší vlasy (staršímu trochu zmavly),Starší má modrozelené oči,mladší hnědé až černé(v rodině takové měl pouze manželův děda).Nos mají oba po mě,tvar hlavy po manželovi,starší je kus chlapanení tlustý ale mladší je oproti němu tintítko přesně po tatínkovi:)Přesto mladší dělá stejné grimasy a blbosti co dělával starší
Povahově jsou každý jiný ale oba dost temperamentní:)starší je ukacanej mladší mip řijde víc přemýšlí,ale oba jsou vychcaní jak mraky amylsím že dost chytří.Jsem zvědavá na třetí dítko
@Dylia píše:
Mne raz povedal jeden kamarat,ze prve dieta ,ak je to syn,/ co je u vas/ sa podoba na maminu,ak je to dcera ,tak je po otcovi,ale plati to len pri prvom dietatku
My mame dceru a je cela tatinova
Tiez na odlahcenie…
A Dr. nam povedala,ze tmavy typ prebije svetly, co u vas, evidentne, neplati
Tak u nás ne.....dítko je jedno
Ale kamarádka má klučinu 3 roky…světlý blonďáček,modré oči…a druhý-necelý rok..tmavý.hnědooký,vypadá jako by právě přiletěl z Egypta ![]()
Každej je úplně jinej…starší po mamince a malej po tátovi ![]()
@zoubky píše:
@Loki01 ALe jo, tohle všechno vím snad i dost podrobně, nechci tu probírat biologii a genetiku( to mi bude stačit ve středeu, kdy z toho státnicuji)Proto jsem psala, že spíš tohle téma beru jako odlehčení, zda nemá někdo v rodině podobnou zkušenost a zda i více děti od jedněch rodičů je pouze jen po otci či matce
Prostě jen téma pro volnější zábavu, a ne vědátoření. Ale díky za odpověď.
Preju hodne stesti ke statnicim:)
Tak jo, oba mame tmave hnede oci a tmave hnede vlasy. Nas maly ma tmave oci a je to blondak ![]()
@Dylia píše:
A Dr. nam povedala,ze tmavy typ prebije svetly, co u vas, evidentne, neplati
No právě, můj kantor mi taky tvrdí, že jsme velká výjimka v takovém rozšíření, že tmavší typy jsou dominantnější ![]()
Ahoj Zoubky.
No u nás je to půl na půl. Starší syn je celý taťka a mladší celý po mě. A přesně tak je to i povahově. Kluci jsou každý úplně jiný. Kája není taťkovi podobný vůbec. Jen má tmavší vlasy než já a dobře se opaluje, což má taky po taťkovi. Já jsem taky světlejší typ jako ty a manžel je černovlasý, hnědooký. Prostě to máme spravedlivě. Tak fandím, ať je Jáchymek po tatínkovi. Můj muž taky toužil po holčičce, vlastně ho to nikdy nepustilo a mě konec konců taky ne. Tak si holt počkáme na vnučku
U vás se třeba ještě zadaří, ne? Měj se hezky a držím palce u zkoušek ![]()
@Paoloska Ahojky, díky
Právě trošku doufám, že druhý bude po taťkovi, jinak mi prý požene na DNA testy
![]()
A třetí už opravdu ne, ono to druhé bylo už přes rozpočet(jenže na takové„chyby“ musí být dva, že
).....ale jsme moc rádi ![]()
@Petra Z píše:
Tak u nás ne.....dítko je jedno
Ale kamarádka má klučinu 3 roky…světlý blonďáček,modré oči…a druhý-necelý rok..tmavý.hnědooký,vypadá jako by právě přiletěl z Egypta
Každej je úplně jinej…starší po mamince a malej po tátovi
Jéé, tohle ráda slyším, díky ![]()
tAhoj tak syn i dcera jsou uplně celi po tatinkovi až na ty blond vlasy ty fakt nevim po kom maji my jsme oba tmavi snad jestě ztmavnou maly ma 4 roky a je pořad blond ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.