Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,jaký je váš názor a vaše zkušenosti s věkovým rozdílem mezi sourozenci?
Já mám 3 letého klučíka a pomalu plánujeme druhé.Tak proto se ptám.
Děkuji za odpověď.
Nemám zkušenost, ale myslím si, že spíš záleží na povahách dětí. sestra má 3 děti, vždy po 7-mi letech a rozumí si
a všem to vyhovuje.
Ahoj, nedávno říkali v televizi, že aspoň 2-3 roky, ale zas nemá být moc velký rozdíl, třeba 10 nebo 20 let, to už je moc. Takže u vás ideál. Přeji hodně zdaru. ![]()
ahojky, já mám 6,5letého klučinu a tříletou holčičku. - úplně paráda. Já obdivuju maminky, co mají děti po sobě. Já to měla v klídku. Když se malá narodila malému bylo 3,5roku - uměl se sám obléknout, jít na wc atd. atd. tak že pro mě ideální
rozpětí věku
![]()
Žádný IDEÁLNÍ věkový rozdíl neexistuje..
Jsou různé argumenty proč mít děti brzo po sobě - hrají si ,jsou partáci, mají k sobě blízko - ale to všechno má i své proti - žárlení, rvou se jak koně, více péče najednou atd..A nikde není zaručeno ,že se díky tomu budou v dospělosti více milovat a rozumět si..
Já mám dcery od sebe 10 let..Počítala jsem s tím ,že obě budou jakoby jedináčci..určitě jsem starší nenutila se angažovat u malé sestřičky..ale pravda je taková ,že jsou partáci a mají se rády..
Není to o věku dětí - je to o povahách a výchově.
A v neposlední řadě o schopnostech maminky, která bud dvě mrnata zvládne, nebo se rozhodně pro větší odstup - aby měla klid ![]()
@Lizbeth píše: Žádný IDEÁLNÍ věkový rozdíl neexistuje..
Jsou různé argumenty proč mít děti brzo po sobě - hrají si ,jsou partáci, mají k sobě blízko - ale to všechno má i své proti - žárlení, rvou se jak koně, více péče najednou atd..A nikde není zaručeno ,že se díky tomu budou v dospělosti více milovat a rozumět si..Já mám dcery od sebe 10 let..Počítala jsem s tím ,že obě budou jakoby jedináčci..určitě jsem starší nenutila se angažovat u malé sestřičky..ale pravda je taková ,že jsou partáci a mají se rády..
Není to o věku dětí - je to o povahách a výchově.
A v neposlední řadě o schopnostech maminky, která bud dvě mrnata zvládne, nebo se rozhodně pro větší odstup - aby měla klid
Naprosto to cítím jako ty. Vítkovi budou 3 roky a pořád mám pocit, že mimino by mě zabilo. Samo že nezabilo, ale ještě bych ráda chvilku počkala. Doma kvůli tomu máme přenice, pro okolí jsem blázen, že si to nechci odbýt najednou. Ano nechci si to odbít, nechci jedno dítě šidit na úkor duhého. Vím, že bych to nezvládla a byla bychnervní máma.
Myslím, že ideální věkový rozdíl je takový, jaký si člověk zvolí, každý máme jiné priority, je to jako by ses ptala na ideální výchovu - taky není ![]()
Pak samozřejmě jsou dětičky neplánované, nebo naplánované a jejich výroba může trvat pěkně dlouho, ale v tomto jsem fatalista, pokud to je takto, tak je to osud a je to tak správně ![]()
My jsme od sebe s bráchou tři roky, a myslím, že to je vůbec nejhorší
(Tak tři až pět let.) Děti jsou od sebe celkem daleko, takže dlouho trvá, než si dovedou hrát jako rovnocenné, a zároveň Ty jsi po prvním vyčerpaná, a jen odroste do školky, tak máš druhý. Navíc tříletýmu se často blbě vysvětluje, že spadne z lopatky…
Pro ty, co mají rádi adrenalin, bych poradila rok až dva: je to prej sice hektický, ale zase ty děti jsou na podobný úrovni, a když si vyhovujou, můžou se zabavit víc, než když jeden visí jen na Tobě. A nebo pak tak těch šest a víc let, že už to starší dítě nebere úkorně novou konkurenci, třeba pomůže nebo tak, prostě že už se s ním dá domluvit.
Ale pak jde taky o to, jakou máš práci (nakolik to jde skloubit), jestli chceš jen dvě, nebo víc, jak snášíš těhotenství (třeba známá má kluky 15 měsíců od sebe a říká, že jí děsně pomohlo, že když blila - a to fakt neudržela v sobě nic, nemohla ani vstát z postele - tak že ten první ještě nechodil a trávili spolu dny povídáním a čtením), atd. Ale za mě teda takhle.
@Lizbeth Já mám ségru o 8 let mladší a žárlila jsem na ni byla jsem na ni prý někdy dost hnusná. Teď už jsme obě dospělé, tažke už nemáme takový problém. Vím že dodnes mi mamka říká, jak z toho byla nešťastná, že jsem taková. Přitom že se snažila abych nebyla rozmazlený jedináček. Měla nás tak daleko od sebe ze zdravot. důvodů. Takže v tom to taky není… ale je pravda že žádný ideál neexistuje. Záleží opravdu na mnoho faktorech a každému z nás vyhovuje něco jiného. Čekám své první dítě a to druhé plánuji (plánujeme) taky tak kolem 3. roku věku prvního dítěte.
Podle mě záleží jestli ideální věkový rozestup pro tebe jako matku nebo pro děti. Všechno má svoje plus a mínus, podle mě to nejde takhle generálně určit.
My čekáme po necelých dvou letech, pro mě je to výhoda, že nevypadnu na tak dlouho z práce, všechno mám už nachystané po první, zase zdravotně to pro mě úplně ideál není, pro děti je (snad) výhoda, že budou mít parťáka (pokud se mezi sebou radši nepozabíjí
), že se jim snad bude líp žít v jednom pokojíčku než při velkém rozestupu (a možná taky ne
),…
Ideální cokoliv neexistuje ![]()
Strašně jsem se bála věkového rozdílu 2 roky, holky jsou od sebe 2r3m a neměnila bych. Původně jsem chtěla rozdíl 3-3,5 roku, dnes už se mi to zdá moc od sebe.
Ideální rozdíl neexistuje.
My máme rozdíl 3 minuty, pro mě je to to nejlepší, co mě mohlo potkat ![]()
Souhlas s povahou dětí a nervama maminky.
Moje dcera vydala vždycky za celou školku, extra živelná, od roku a půl nespala, jak mi přes den usnula, nespala i celou noc, běhala 14 hodin denně, do toho po odchodu otce silně fixovaná na mě a hrozně potřebovala mazlit a tulit a ujišťovat, že jsem jenom její.. no bylo to něco. Představa, že bych měla tříletou Sophii a do toho nedejbože podobně laděné miminko, tak odevzdávám děti otcům a jdu se utopit.
V březnu měla malá pět let, miminka miluje, na hřišti ji zajímají jenom miminka a ty nejmenší děti, strašně se o ně stará, pomáhá jim, běhá kolem nich, doma pomůže, není už taková přísavnice emoční, tak jsme si s přítelem řekli, že už, protože už si o lecčem můžeme rozumně promluvit, vysvětlit, hodně toho pochopí a tak. Ví co se děje u mně v bříšku, na každém ultrazvuku (přes bříško) byla s náma, dokonce v pátek na ultrazvuku s doktorkou změřila bráškovi hlavičku a vyfotila si ho apod. ví na co je pupečník, prostě mám celkově spíš parťáka k těhotenství a miminku než „přítěž“ a „starost“. Hodně záleží na každé mamince zvlášť. Já se klidně otevřeně přiznávám, že mít dítě, jako je Sophie, třeba ty cca tři roky od sebe, tak se asi půjdu oběsit, ale znám maminku, která má tři děti vždy rok od sebe a je usměvavá, spokojená, šťastná, zvládá všechno, snad nikdy jsem ji neviděla vzteklou nebo nervní a děti to samé, usměvavé, spokojené.. Takže dle mého názoru, pokud se na to cítíš a máš pocit, že už, tak hurá do toho a držím palce, ať je vše v pořádku a ve zdraví přijde miminko. ![]()
Tak mi mame vekovy rozdil 15 mesicu.
20ti mesicni holcinu a 5ti mesicniho kluka. A ac jsem se toho bala, ted jsem za to rada. Deticky jsou suprovy - hodny - a uz ted si rozumi. Dcerka ho ma rada o on na ni muze oci nechat - krasne a nekdy az dojemne se o nej stara - kdyz poplakava hned k nemu leti, otira mu pusinku kdyz slinta, drzi mu lahvicku se sunarem, nosi hracky.;-)
Mám kluky přesně 2.5 r od sebe a kdybych věděla,že to snima bude taková pohoda tak mám mladšího i o rok dřív.Myslím,že ideálně jsou dva roky starší je už dost velkej(nají se ,napije ,obleče,je bez plínky i něco ujde)a chtěli jsme to tak aby jsme se veěli do dvou let jen to trochu trvalo. Se ségrou jsme o 5.5 roku a máme se rádi tak od mých 16 let do té doby jsme se nesnášely a to doslova.Strašně na mě žárlila a dělala mi fakt naschváli a já nic nezmohla.dělala to za zády našich a když nic neviděli tak většinou netrestali.Manžel je s bráchou o rok a půl a nemohli si to doma a ani oni vynachválit.
Ale je fakt,že když si to chce člověk úplně užít tak 5-6 letý rozdíl je super .Jen zase pak nemůže počítat stím,že si děti vyhrajou.
Asi si nevybereš jak si to zvolíš tak to budeš mít.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.