Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Niki, mám 22m od sebe. Přijde mi to bezva. Neměnila bych. Těch diskuzí na téma rodíl 2 roky je tu spousta
https://www.emimino.cz/hledani/?…
Cekam druhe v cervnu, rozdil bude 19 m, sem zvedava jake to bude, mala je jeste prcek, ale zvladnout se to musi a driv to bylo normalni
Ahoj, to je prostě různé…
kamarádka má teď děti bez pár dní o 2 roky přesně a libuje si
Jiná má skoro 3 a taky si říká, že by bývala uvítala míy je rychleji po sobě… Jinému se zdá 3 roky optimální ![]()
Naší malé je 15 měsíců a taky plánujeme 2.
Doufám, že se brzo zadaří… Přijde mi, když už jsem doma, tak proč nebýt využitá naplno a navíc si myslíme, že je to i fajn pro děti… budou procházet skoro stejně, anebo velice brzo po sobě vývojovými obdobími a když budou blízko k sobě, myslím, že si budou i víc rozumět… sama mát sourozence… někteří jsou mi blízko, jiní dost daleko a je to znát… i když já mluvím o rozdílu až 15 let, což je dost extrém…
U nás taky hraje roli to, že chceme dětí víc a mě děsí představa natáhnout si MD třeba na 10 a víc let, brrr
Ráda se jim budu věnovat, to určitě, ale jsem dost akční a 10 let pořád jen mňoukat jako kočička nebo bafat jako pejsek… no, nevím ![]()
Příspěvek upraven 24.04.12 v 22:45
Já to tak mám - no hrůza, moje nervy
Kluk ve dvou akorát období vzdoru, do toho miminko
Ale když holka začala lézt tak po půl roce je to fajn v tom, že jsou opravdu parťáci, i když jsou kluk a holka, parádně si spolu vyhrajou, i když bez šťouchance tu a tam se to neobejde. Prostě má to svý klady i zápory. Já mám pocit, že pokud je rozdíl větší jak 5 let, tak máš doma dva jedináčky a to já nikdy nechtěla, takže jsem ten začátek holt přetrpěla, to mi bylo jasný, že to prdel nebude. Ale že až takovej záhul na budku, to jsem taky nečekala ![]()
Mě to v současné době začíná připadat, že se ten dvouletý rozdíl celkem „vrací do módy“, alespoň tady po emiminu běhá spousta dětí s takovým rozdílem, už tu i pár diskuzí bylo, zkus pohledat, taky je diskuze o skorodvojkách.
Já si nestěžuju, sice se teď mladší začíná víc prosazovat a starší má zrovna období „neceš, ne“, pořád mu rve hračky z ruky a celkově se to tak sešlo, že na chvíli, kdy si spolu hrají, zatím připadá víc chvil, kdy jednoho před druhým chráním (malej je děsná drapucha, musela jsem kvůli tomu staršího okudlat na ježka, aby ho mladší nechytal za vlasy
)
Ale jsem ráda, že to malé miminko vyšlo ještě na dobu, kdy byl sice vzteklej jak vopice, ale neodmlouval, nevzdoroval, když jsem po něm chtěla, ať něco přinese, tak bez keců šel a přinesl… Teď se zase už jakž takž nají, něco si oblíkne, ale odmlouvá, žárlí…
Zatím nemám pocit, že by byl rozdíl 2r nějak zásadně náročný, asi to začne být trochu masakr, až začne mladší běhat, zatím se jen plazí, klečí.No a zřejmě v tom „nejlepším“ období přijde na svět třetě
Všechno se dá zvládnout ![]()
Mám rozdíl 21,5 měsíců. Těhotenství a teď krátce po porodu docela mazec, protože ten velkej je vlastně ještě malej, ale časem to bude určitě super.
Ahoj,
za mě nedoporučuju. Já mám takto dva kluky - teď ve věku 1 a 3 roky, stačí aby si starší řekl k ránu o mlíčko a mladšího to vzbudí. Jinak mám doma naprostý chaos, neposlouchá ani jeden a nestíhám likvidovat škody. Dlouhou dobu jsem dělala vše dvakrát - krmení, oblíkání atd.. Ale ty máš první holčičku, ta může být ve věku 2-3- let šikovnější i poslušnější.
@jizvíková píše:
o čem, že je řeč?
přesně o tom, co máš v metříkách ![]()
Já mám nejmladšího o 14 měsíců od dvojčat, 2 roky rozdíl je moc ![]()
Zpočátku to byl fakt záhul a mazec.
Teď bych neměnila ani za nic a nechtěla bych větší rozestup než právě ty dva roky. Dceru navíc nevzali do školky, takže je mám oba doma a chvílemi o nich vůbec nevím - perfektně se zabaví, doplňují se, učí se vzájemně dělit se, pomáhat si atd. … Dneska si hráli na písku, začalo poprchat, tak dcera usoudila, že je čas jít domů, sbalila malého bráchu, vyzula ho, vysvlékla, vymyslela, že si postaví v ložnici bunkr …a já jsem o nich až do večera nevěděla. Perfektní. Pohrávám si s myšlenkou nedat ji do školky ani příští školní rok (nastoupili by pak společně ve 3 a 5 letech), protože když je ten mladší doma sám, tak to je mnohem horší, než když jsou dva. Takže za mě - určitě bych do většího rozestupu nešla. Dva roky jsou ideál ![]()
@jizvíková píše:
Já mám nejmladšího o 14 měsíců od dvojčat, 2 roky rozdíl je moc
Mám rozdíl dva roky a dva měsíce, a jde to
. Záleží dost na prvním dítěti, ale to stejně dopředu neodhadneš, jaké bude za rok… takže nebála bych se toho moc, ale pokud tě čas netlačí (nebo cokoliv jiného), tak se mi zdá ideální rozdíl tak dva a něco, kdy ten starší už docela chápe a spolupracuje (ale zdá se mi, že dcera bude chápat a spolupracovat už ve dvou, ale syn ani ve čtyřech teda nebude ideál
. Je pravda, že první půlrok je dost záhul, někdy je člověku líto, že si staršího neužil - ale zase o to víc si užijou ti dva sourozeneckých chvilek…
Taky bych zvážila, jestli ti má první dítě kdo občas pohlídat (můžeš skončit v těhu nečekaně v nemocnici jako já a odloučení od menšího dítka je horší), jestli máš podporu v manželovi… no prostě zvládnout to jde určitě, ale ne všechno je ideální
. Moje kámoška se se dvěma fakt zlobivýma klukama hroutí doteď, já jen s tím zlobivým starším jakž takž zvládám, další má dvě hodné holky a je v pohodě…no… ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Ahojte maminky,
Tak si rikam,jak by to bylo,ale zase bude temer o rok starsi,tak to bude uplne jine.Mame taky maly bytecek v podkrovi-maly decacek,loznici a kuchyn s obyvackem dohromady,vse nalepene hodne blizko u sebe,vsechno je docela slyset,takze si rikam,jak by to slo.Diky za vasi zkusenost a nazor 
jen me zajima vas nazor na to, mit druhe dite dva roky po prvnim.Mala ma ted rok a ja zvazuji druhe.Teda aby se narodila nekdy kolem dvou let Natalky.Chtela bych,aby mezi nimi nebyl velky vekovy rozdil,aby si mohly spolu hrat a taky se lepe zabavily ve dvou.Manzel by chtel asi o rok pozdeji,no jeste jsme o tom nemluvili.Jestli to neni brzy?Mate to nekdo taky tak?Jak se to da zvladnout.Mala je teda na me docela fixovana,jsme porad spolu