Ideální věkový rozdíl sourozenců. Jaký je váš názor?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29436
10.6.14 10:45

@gabka1988 Já mám děti po 2 letech (přesněji 25 měsíců) a neměnila bych. Druhé máme neplánovaně, plánovali jsme si děti po 3 letech kvůli mojí škole, taky mi vždycky i ty 2 roky připadaly dost málo, ale dneska toho nelituji a jsem ráda, že to druhé k nám takhle přišlo i když poslední dobou je to na palici, protože starší má šílené období vzdoru, je neuvěřitelně vzteklý a je s ním šílené pořízení.

Na začátku to bylo trochu hektičtější, to jsem občas nevěděla, jestli dřív obskakovat mimino nebo dvouleťáka, ale bylo to vyloženě o tom, se nějak zajet a nějak si to rozdělit. Starší teda hodně žárlil, ale trvalo to zhruba první dva týdny a pak se začal postupně zklidňovat a bylo to vyloženě fajn. Kolikrát jsem měla víc času, jak s tím jedním, protože starší se zabavil miminem a mimino bylo zabaveno koukáním na staršího. Člověk nic moc neřešil, všechno vyplynulo tak nějak samo a ze situace. Starší už byl celkem dost samostatný, odplenoval se měsíc po narození mimina… zkrátka pohoda.

Fajn to bylo do doby, kdy se mimino začalo víc hýbat. K mé velké smůle hodně brzy, v 7 měsících už obcházel nábytek, od 9 měsíců sám chodí… tím, že začal tak brzy, tak jsem mu musela být neustále za zadkem, protože to byly nohy bez mozku a nebezpečný si byl za každé situace. Mladšímu začaly růst zuby, mě začalo ve škole zkouškové a starší vlítl do další šílené vlny období vzdoru a přiznám se, že mám toho plný brejle. Ale to bych měla i tak, kdyby tady bylo pořád jen to jedno starší dítě. Starší je prostě vzteklý, svéhlavý a paličatý a dává mi šíleně zabrat, to druhé dítě v tom nehraje žádnou roli, na odvoz do Bohnic jsem pouze a jen ze staršího kluka, né z kombinace dvou dětí po sobě. Zkrátka blbé období, které musím přežít.

Pozitiva: vidím v tom, že jsou zkrátka hned po sobě. Člověk nestačí z toho kolotoče vypadnout, v podstatě si je „odbudu“ najednou, trochu odrostou a budou se dát zase provozovat jiné a další aktivity, které nebudu navíc muset řešit tak, aby byly vhodné třeba pro jednoho puberťáka a předškoláka k tomu. Pozitivum vidím i v tom, že půjdu ze vzdoru do vzdoru :mrgreen:… protože přežít mého šíleného 3-leťáka a pak to absolvovat za X let ještě jednou, tak bych to dobrovolně už nedala. Takhle to mají za sebou a bude klid. Snad. :D Pozitivum je určitě i to, že se kluci k sobě mají, zabaví se, mají se rádi. Každý, kdo má už starší děti do těch 2 let po sobě říká, že ty výhody přijdou hlavně později.

Negativa: je to občas na palici, ale to je i s jedním děckem. :mrgreen: Ovšem jak se říká jedno dítě, žádné dítě. Tomu dávám za pravdu. Dvojitá radost, ale i dvojitá starost. Ale neměnila bych. Jsem ráda, že je takhle mám, jinak bych nevolila. A to říká ta, co při dvou malých dětech ještě studuje a babičky nemám, takže má děcka u zadele 24 hodin denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Markéta Fe
10.6.14 10:53

Já tohle také řeším, kdy druhé dítě. Já mám o rok a půl starší sestru, a ta celý život na mě žárlila a věřila, že máma mě má radši (přitom k tomu fakt neměla důvod a mámu to dost trápilo). Ten náš vztah byl takový ambivalentní, na jednu stranu mě ségra nesnášela a ve škole se ke mně nehlásila, chodily jsme do stejné školy, ale ona vyrážela o 5 minut dřív, aby nemusela jít se mnou, a před spolužákama mě shazovala. Ale taky jsme si spolu dost vyhrály a vyblbly a dost jsme se spolu nasmály. Tak nevím. Je to asi u každého dítěte jiné. Spíš mám obavu, jak to pak budu zvládat já se dvěma malými dětmi…

• Citovat
  • Upravit
6212
10.6.14 10:56

Řekla bych, že ten „ideální“ rozdíl mezi dětmi 3 roky je maminkami propagován v návaznosti na to, že v naší republice je stále nejvíc zastoupená rodičovská dovolená na tři roky…bylo to tak, je a stále ještě asi i bude…maminky mají jedno dítě a po třech letech navazují další rodičovskou na tři roky, aby využili maximálně co jde a byly doma 6let…některým to zkrátka vyhovuje…takže rozdíl dětí 3 roky je „ideál“ 8).

Kdyby se v našich končinách vyskytovala jednoletá rodičovská, budou maminy tvrdit, že roční rozdíl u dětí je „ideální“ 8)

My jsme s bráchou od sebe 2 roky a 9 měsíců :mrgreen: a naše dětství bylo peklo pro naše rodiče, prarodiče i nás samotné…rozumět jsme si začali až v dospělosti :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
10.6.14 11:12

Já bych řekla, že čím menší rozdíl, tím lépe pro děti. Je velká pravděpodobnost, že budou mít ve stejný čas stejné zájmy. Pro rodiče je ideální asi větší rozestup, kdy jedno dítě je už samostatné, ideálně přes den ve školce/škole a můžou se tak věnovat jen tomu mladšímu. Já bych to ale nechtěla, aby jenom žili vedle sebe a neměli toho moc společného…

• Citovat
  • Upravit
25219
10.6.14 11:48

@gabka1988 Taky jsem s bráchem o 2 roky a myslím, že to je perfektní. Holky mám o 20 měsíců. Mladší bude rok a pomalu vidím, že k sobě nachazejí cestu - vypadá to, že budou kamarádky ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58841
10.6.14 11:49

@gabka1988 řekla bych, že ideální věkový rozdíl neexistuje, protože každému může vyhovat něco jiného. A každý ten věkový rozdíl má svoje výhody a nevýhody.
A souhlasím s @ncc1701
Já mám věkové rozdíly mezi dětma různé, protože mám 4. Mezi dcerama jsou 3,5 roku a holky si do dneška pořádně nerozumí - obrovský vliv má velmi rozdílná povaha mezi holkama, potom samozřejmě mají každá úplně jiné zájmy, které jsou dané věkem. Mezi mladší dcerou a starším synem jsou 2 roky rozdíl a oba si rozumí a mají k sobě hodně blízký vztah, i když je to holka kluk. Nejmladší syn je od bráchy od 2,5 roku a teď už je to taky celkem v pohodě. A hlavně čím jsou děti starší tím víc se ty věkové rozdíly mezi nimi stírají :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
10.6.14 12:10

Jinak když se tady ještě řeší ty vztahy mezi sourozenci: já mám mladšího bráchu, jsme od sebe 3,5 roku a byla to katastrofa. Dneska rodiče obdivuju, jak to mohli dát. :mrgreen: Neustále jsme byli v sobě, rvali jsme se jak koně, nadávali si… vztah jsme k sobě v podstatě našli až v době, kdy jsme vypadli z domu. Dneska jsem ráda, že ho mám. :mrgreen: Manžel má mladšího bráchu, jsou od sebe necelé dva roky a vztah měli a mají super dodneška. Každý byl úplně jiný už od malička, jak vzhledem tak povahou, liší ve všem i dnes a přesto se k sobě mají. Jsem zvědavá, jak to bude u nás, naši kluci jsou též naprosto rozdílní, tak snad tady do budoucna bude jeden pro druhého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
10.6.14 12:21

Já mám věkový rozdíl 11 let a je to úplně super. Blbnou spolu, vyhrajou si, syn svojí malou sestřičku úplně žere a miluje :mrgreen: Možná to je také tím, že od nás nedostává příkazem, že MUSÍ hlídat, hrát si, ale dělá to jenom když on sám chce a má náladu. Podle mě je nejhorší to nucení, pak ty vztahy i do budoucna nemusí být nejlepší. takhle mi to připadá ideální :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
10.6.14 14:00
@FimaPozitiva: vidím v tom, že jsou zkrátka hned po sobě. Člověk nestačí z toho kolotoče vypadnout, v podstatě si je „odbudu“ najednou, trochu odrostou a budou se dát zase provozovat jiné a další aktivity, které nebudu navíc muset řešit tak, aby byly vhodné třeba pro jednoho puberťáka a předškoláka k tomu. Pozitivum vidím i v tom, že půjdu ze vzdoru do vzdoru :mrgreen:… protože přežít mého šíleného 3-leťáka a pak to absolvovat za X let ještě jednou, tak bych to dobrovolně už nedala. Takhle to mají za sebou a bude klid. Snad. :D Pozitivum je určitě i to, že se kluci k sobě mají, zabaví se, mají se rádi. Každý, kdo má už starší děti do těch 2 let po sobě říká, že ty výhody přijdou hlavně později.

Nevím co vidíš jako pozitivní na tom, že své děti odbudeš? Přesně kvůli tomu já chtěla větší věkový rozdíl od dětí, abych žádné " neodbyla", ale abych se dokázala s láskou a trpělivostí starat o každé :think:. A navíc mě u tvého příspěvku zarazilo jak posuzuješ aktivity vhodné pro puberťáka zvlášť? Taky je to dítě a rodina je celá i s tím puberťákem a mě se zatím nestalo, že bych něco nemohla kvůli jednomu z dětí. Nesuď, když to neznáš. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
10.6.14 16:33

@Riky69 Tys mě evidentně nepochopila. :think:

Odbudeš v uvozovkách je myšleno tak, že je mám za sebou, tudíž v podobném věku řeším příkrmy, pleny a podobné miminkovské a batolecí problémy. Rozhodně se svým dětem věnuji a nejsou o nic ochuzení ani s malým věkovým rozdílem, to zase prrr. Zkrátka se těším, až odrostou z toho batolecího období a budou se dát, s oběma najednou, provozovat zase jiné věci a aktivity. Až se vrátím do práce a bude to zkrátka zase jiné. Tobě vyhovuje mít děti s velkým věkovým rozdílem, mít zase mimino po pár letech po prvním, už relativně velkém dítěti, mě ne. To má každý jinak a nevidím na tom nic divného. Zkrátka se chci po dětech vrátit do práce už natrvalo, né za dalších X let na druhou mateřskou a zase řešit plíny, prdy a příkrmy.

Aktivity s puberťákem jsi opět nepochopila. Nikde jsem nepsala, že bych puberťáka z něčeho vynechávala. Právě píšu o tom, že aktivity (výlety… dosaď si cokoliv) bych musela řešit tak, aby to bylo vhodné pro obě děti. Protože já své děti z ničeho nevynechávám. Dvouleťákovi nebude nic asi říkat hvězdárna a puberťák z dovádění někde v balóncích odvázaný taky dvakrát nebude.

V poslední větě máš ovšem pravdu. S tím rozdílem, že já nikoho nesoudím. Psala jsem o SVÝCH pozitivech a negativech, nepsala jsem o pocitech Anči z Horní Dolní. Ano, nesuď, když to neznáš. Děti brzy po sobě nemáš, taky nevíš, jaké to je. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
10.6.14 17:25

@Fima Äle pochopila :mrgreen: možná proto máš ten pocit se obhajovat ;)
P. S.: já tě nesoudím :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
10.6.14 17:32
@Riky69 píše:
Nevím co vidíš jako pozitivní na tom, že své děti odbudeš? Přesně kvůli tomu já chtěla větší věkový rozdíl od dětí, abych žádné " neodbyla", ale abych se dokázala s láskou a trpělivostí starat o každé :think:. A navíc mě u tvého příspěvku zarazilo jak posuzuješ aktivity vhodné pro puberťáka zvlášť? Taky je to dítě a rodina je celá i s tím puberťákem a mě se zatím nestalo, že bych něco nemohla kvůli jednomu z dětí. Nesuď, když to neznáš. ;)

Já to znám, mám takhle dokonce 3 děti hodně od sebe, nemáme potřeby řešit aktivity pubertáka zvlášt´od nejmladší, ba naopak, ráda se sama přidává, bere to jako relax.
Máš pravdu - máma bere děti jinak, má opravdu větší čas a prostor se jim indivindi věnovat, než dvěma dětem blízko sebe.
Nehledě na věc, kterou tu žádná nedomýšlí- pozdější náklady na vzdělání, kroužky a ostatní. Mít to dvakrát za sebou v krátkém čase, tak to nedáme. Jde to jedině v případě, že má rodina nadstandartní příjmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
10.6.14 17:54
@berry4 píše:
Já to znám, mám takhle dokonce 3 děti hodně od sebe, nemáme potřeby řešit aktivity pubertáka zvlášt´od nejmladší, ba naopak, ráda se sama přidává, bere to jako relax.
Máš pravdu - máma bere děti jinak, má opravdu větší čas a prostor se jim indivindi věnovat, než dvěma dětem blízko sebe.
Nehledě na věc, kterou tu žádná nedomýšlí- pozdější náklady na vzdělání, kroužky a ostatní. Mít to dvakrát za sebou v krátkém čase, tak to nedáme. Jde to jedině v případě, že má rodina nadstandartní příjmy.

Ne, my matky dětí s malým věkovým rozdílem, zřejmě nic nedomýšlíme. Nasekáme si děti hned po sobě a nemyslíme na budoucnost. Že zrovna vy byste to finančně nedali neznamená, že s tím někdo jiný bude mít problémy. Já myslím, že každý nejlépe sám ví, jak na tom je nebo není, což?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
10.6.14 17:54

@berry4 Ono už tu někdo psal, že se u nás traduje nejlepší věkový rozdíl 2-3 roky hlavně, protože to vyhovuje maminkám, že se pak už nemusí starat a odbudou si tu mateřskou najednou a já s tím názorem souhlasím. S těma kroužkama máš pravdu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
10.6.14 17:56

Nejlepší rozdíl je 4-5let :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin