Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Mohlo by jít o syndrom dráždivého tračníku. Existuje i zácpová varianta, nemusí být jen s průjmem. Ale má víc typických příznaků než jen zácpu - vygoogluj si je, jestli odpovídají nebo ne.
Nepijete hodně kávy? Já měla zácpy z kvalitní kávy v kanclu
teď jsem doma na HO, piju Nesku a problémy jsou fuč. Samozřejmě pomáhá i pohyb a jist hodně ovesných vloček ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, zkrátím to nějak, je mi 19, občasně jsem vždycky trpěla na zácpy, ale to fakt vždycky jen málokdy, no poslední rok to je úplně hrůza, opravdu velice nepravidelná stolice, buď to je, že nechodím pár dní a pak mám zácpu a pak průjem další dny, anebo nechodím a pak jdu třeba 5. den, někdy jdu třetí, někdy 7., snažila jsem se si kupovat různé čaje, kefíry, snažím se dávat kávu, stejně to vůbec nepomáhá, procházela jsem si celý rok hodně stresovým obdobím, teď už moc ne, sle pořád a taky jím každý den nějaký kousek nebo trošku něčeho s čokoládou, podotýkám, ty zácpy co jsem měla minule tak jsem taky řešila s doktorkou a nic. Dostala jsem akorát nějaké prášky na úpravu a pomohlo to tak na 8 dní a pak zas to samé
Víš co mi pomohlo? Když jsem se odstěhovala od našich a začala si vařit sama. Zkus omezit masitou stravu. Maso každý den a těžká jídla = katastrofa. Teda pro mě. Ze začátku bych vyřadila na zkoušku vepřové a hovězí maso, zkusila bych např. krůtí, kuřecí. Maso zkus tak 3× týdně. Jednou denně nějaký bílý jogurt. Buď samotný nebo s müsli nebo s ovocem. Míň kořenit a nejíst ostrá jídla a ani tolik omáčky. Předtím mi nepomohlo nic, celiakii mi vyloučili
. Jídelníček bych ze začátku neměnila tak drasticky, ale přemíra masa může udělat dobrý špunt i na 14 dní.
Víc pít -ANO Čokoláda na zácpu NE-E!
Projímadla - NE-E.
A ještě jedna rada. I když se ti nebude chtít, jednou denně si sedni na záchod a představuj si, že jdeš na velkou. Nic silou netlač. Jde o obnovení přirozeného „reflexu“.
Od té doby co tohle vše dodržuji chodím pravidelně, většinou každý den nebo ob den. Po 20 letech normálně ![]()