Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Koupila jsem před narozením synovi dudlíky Nuk velikost 0-3 měsíce, anatomicky tvarované (dole zploštělé). Teď je mu 5,5 měsíce a nevím, zda je nutné koupit dudlíky nové, které mají už velikost 6měsíců, nebo mu můžu nechat ty malé 0-3měsíce. Ty malé mi nijak naodmítá, jen nechci, aby mu třeba díky nesprávné velikosti dudlíky špatně rostly zuby nebo tak něco. V obchodě samozřejmě poradí koupit nový větší, protože pro ně je to příjem finanční.
Budu psát pouze laickou odpověď, jak bych to řešila já. Dokud malej neodmítá původní dudlík asi bych to nijak nerozpitvávala a nechala mu ho. Mě v obchodě spíš varovali, že když koupim větší dudlik, tak se mimi může dusit, protože zasahuje hlouběji do pusinky. Kuba (6 měsíců) ve třech měsících zjistil, že má palce a od té doby jsme dudlík neměli. Takže rozhodnutí u nás udělal on sám. ![]()
Klidně používejte ty, co máte; spíš naopak by mohl dělat problém obr tuhý dudel v malé pusině. Až budou vyžužlané a lepkavé, koupíš větší. Dalis nerozlišoval mezi velkým a malým MAM.
Koupit ho můžeš, ale dle mě je otázka, jestli ho malý bude chtít … Já jsem koupila hned tu klasickou bambulku, byl dost dlouhý, ale jak si na něj Jája v porodnici zvykl, tak menší, nebo tvarovanej nechtěl …
Já to taky nijak nehrotím. Julče je 6 měsíců. Máme taky NUK, ale 0-6 měsíců, Avent, Tommee Tipppee a Mam a všechny do 6 měsíců a v pohodě. Ale začali jsme s dudlíkem až ve 4 měsících.
Peťula
Taky jsem používala silikonové tvarované Nuky. Zhruba ve stejné době (5,5měs) jsem koupila ty větší. Malá spíš okusovala držátko a hrála si s ním, než aby měl význam, tak jsem to uklidila a od tý doby je bez dudlíka. Když se bez něj obešla, proč ne:)
G
My máme od narození kytku za 17 kč a bez ní ani ránu ![]()
Koupila jsem hned teda tu druhou velikost a v pohodě.Taky bych mu ho nechala,ale nic nedáš za to,když mu zkusíš dát tu druhou velikost,buď ji chtít bude,nebo ne…Každopádně jsem zvědavá,jak je budem odnaučovat
![]()
Já mám 4,5 měsíční dceru a včera jsem obnovila náš „dudlíkový park“. Měla Avent 0-3 měsíce a zdálo se mi, že ho tak jako hodně tahá… Koupila jsem opět Avent 3-6 měsíců a je super…
Pokud malému vyhovuje, tak to neřeš, nebo zkus koupit jeden a uvidíš…
Povidalek - od malička je malej taky na Nuku- přesně jak popisuješ ty anatomicky tvarovaný:-), ale já ho tedy používala tak jak je to tam napsáno a navíc stejně už jsem musela řešit zda koupit nový větší či ještě malý neb malý ikdyž ještě neměl zoubky měl ten jeden již prokousaný, jinak máme vždy v základu 3 dudlíky a časem ten nejvíc oblíbený vyměním za 4 dudlík:-) Malej byl po koupi nových nadšenej, asi mu to bylo příjemnější do pusinky či zajímavější, že mu to zaplní víc papulku:-), ale žádný problém v tom opravdu nebyl:-)
Doufám, že další velikost už kupovat nebudeme a že už potom budeme bez dudu nebo , že bude jen na noc:-)
Však jeden zkusit koupit můžeš a uvidíš, zase ty anatomické by asi lépe splňovaly svou funkci, kdyby se kupovaly podle přesného označení, ale zase záleží na velikosti dítěte:-)
Pa Hana a LUkajda 9 měsíců
Ahojky Povidalek ,
my máme od narození také NUK-anatomicky tvarovaný-hlavně kvůli zoubkům a silkonový a do toho půlroku jsme používali jen od 0-6.měsíců,pak jsem zakoupila ten větší od 6-18měsíců,ale kombinujeme oba
(Niki přes den občas podumlává ten malý,v noci mu ale vypadává,tak si zvykl na větší,ale když má třeba rýmu nebo je nemocný,vynucuje si brekem ten menší…asi se mu s ním lépe dýchá)
Takže zkus koupit i jeden ten větší a uvidíš jaká bude u vás odezva ![]()
Také jsme měli a máme silikonový NUK, do 6 měsíců nám to vycházelo, že nosil vel.0-6m. Pak už mu byl dudlík „malý“, tj. měl ten dudlík hodně obtisknutý a otlačený kolem pusinky. Takže od 6 měsíců měl ten větší. Asi máme konfekční velikost pusinky ![]()
Ahoj, Markéta
Povidalek - Tedýsek má od narození úplně stejné dudlíky - NUK 0-3měs a teď mu bylo 8 měs a má je rád pořád. Koupila jsem mu v 5měs. takový ten s hrbolkama na masírování dásní, už větší, taky si ho občas chvilku žužlá, ale na jeho červený a zelený NUK to nemá ![]()
Vítek má i nyní pořád dudlíky Nuk 0-6 měsíců, pak jeden větší 6-12 měs a jeden Mam 0-3 a žužlá vesele všechny. pokud mu to nevadí, tak mu ho nechej.
K.
měli jsme Avent 0-3 měsíce a dneska jsem koupila stejný tvar č. 2. Není to avent, je od 6-18 měsíců a když jsem je ze zvědavosti porovnávala, tak mi přijdou skoro stejný - snad taen č.2 je o pidikousíčíček větší. A máme ještě jeden od 0-6 měsíců a ten je větší než oba dva a malý je to jedno - hlavně když je dudán. Takže bych to taky moc neřešila. Spíš ho kup a nech na cipískovi, který si vybere…
Ahojky,
my jsme uz asi pred mesicem nakoupili dudliky od 6.mesicu,protoze ty mensi malej porad vyplivoval. Ted je spokojenej a ty mensi mame uz jen na hrani.. ![]()
Ale jinak si myslim,ze pouzivani tech mensich rozhodne nicemu nevadi!
Pa
Hana