Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chceme našeho malého dát do větší postýlky, která by mu měla vydržet přinejmenším do 5 let. Dívala jsem se na matrace, že jsou 140×70 a 160×70. Manža postýlku udělá, ale nevíme, který rozměr. Já bych volila větší, ale 140 cm prý stačí. Když připočtu polštář, který ubere aspoň 20 cm od shora, těch 140 mi připadá málo. Nevím, kolik dítě v 5 letech měří ??? Jaké máte postýlky nebo matrace?
Ahojky,
zrovna nedávno jsme kupovali v Ikee tu velikost 160×70 a doufám, že mu tedy rozhodně vydrží déle než do 5 let
Myslím, že je to tak akorát, ta menší velikost mi připadá zbytečná, přechod z délky 120 na 140 není tak velký a kupovat nebo dělat za 2-3 roky novou postel mi připadá zbytečné…kamarádka pro svou 3-letou holčičku dokonce rovnou koupila velkou dvoumetrovou, dala dovnitř navíc pár plyšáků a polštářů a je spokojená a má vystaráno ![]()
Teď ve 3 letech jsem holce dělala pokojíček rovnou s velkou postelí, 200×90....... menší mi připadají opravdu zbytečné, vůbec jsem o ničem takovém neuvažovala. Samozřejmě pokud to někomu nedovolí místo apod., je to něco jiného, ale já bych zase šla do té velké, holka je v ní spokojená, má tam pár plyšáků, neztrácí se v ní, je to paráda. Nevím jestli jí vydrží „doživotně“, koupila jsem kvalitní i s kvalitní matrací, která se teda asi po pár letech vyměnit musí, ale postel by mohla být věčná ![]()
nepřihlášená Anik
Dcera měřila v 5l, 108cm. Takže si myslím že opravdu ta 140 stačí. Já ale nejsem zastáncem zmenšených postelí, starší sme daly z postýlky rovnou do velké postele, a malá je zatím v postýlce ale velkou postel už máme objednanou.
Ahoj.
Pokud zvolíte zmenšenou postel - tak určitě ten větší rozměr. Nicméně asi bych šla do klasické velikosti 200×90. Když vidím svého tříletého klacka - samá ruka a noha a nějakých 106 cm - zdá se mi 70 cm na šířku málo. Radim se do velké postele ( s podomácky udělanou zábranou) stěhoval v necelých 20 měsících, Hanička ji dostane zanedlouho.
Ať dobře vyberete. ![]()
Beruška ![]()
Mám dvě děti (1 a 3 roky), zatím jednu mimipostel 120×60 cm a jednu z IKEA 160×70. O vánocích koupíme druhou. Postel 200×100cm zabere 2 m2 prostoru, dvě takové 4 m2, „dětská“ 1,1 m2, dvě 2,2 m2 (m2 znamená čtvereční metr, nějak to nejde líp naformátovat).
Máme dětský pokoj 24 m2 a i tak považuju za vhodné chránit každý decimetr plochy před zastavěním nábytkem na úkor prostoru pro hraní. Palandy pro naše dračice pořídím nejdříve „do školy“, o životnosti jakéhokoli nábytku v našich podmínkách nemám iluze a kupuju proto s výhledem max pár let.
Bára
My šli rovnou z postýlky do velké postele, u druhé dcery to udělám taky tak. Akorát že jsem nikdy nechtěla palandy a teď to vypadá, že kvůli nedostatku místa ta druhá postel holt bude muset být etážová, tiše doufám, že bude moci být alespoň do " L ".
Nábytek co nejkvalitnější (já naivka), masiv na míru, který holkám MUSÍ vydržet! Když ho zničí, poženu je na plantáže a nepustím je domů, dokud si nevydělají na nový ![]()