Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla jsem tři, mám dvě děti. Optimum je pro mne tolik, kolik rodiče bez problémů zajistí. Žádnou rodinu s více než třemi dětmi neznám
Dítě jsem si nepřála žádný, mám jedno.
Pokud jsou rodiče schopní uživit všechny děti nezávisle na státu, tak ať si jich mají klidně 20
Jedna věc je mít hodně dětí a poctivě je uživit, druhá je sekat děti jak Baťa cvičky a chodit škemrat na socku.
Chtěla jsem tři, čekám třetí a tím končím, na víc nemám hlavně psychicky
uzm těd je to občas dost na hlavu, ale děcka jsou malé, tak snad se časem uklidní.
Na rodiny s moc dětma se nedívám nijak; max s obdivem, že rodiče nejsou v blázinci.
Ač je to sobecké, tak jsme si děti naplánovali během tří let, aby vyrostli a my s manželem jsme měli dost prostoru pro nás dva.
Děti miluju: ale že bych chtěla do 60 vychovávat děti, to ne.
Měla jsem bratra, který umřel na neléčitelnou nemoc.Sama mám 4 děti a plánujeme ještě jedno. Velke rodiny 10 + obdivuji, pokud to jsou normální rodiny, kde se o děti starají apod.Ale osobně takovou v okolí kolem sebe nemam.My tedy věřící nejsme.
Děti jsem chtěla mít 3,manžel 2 Nakonec je to on kdo chce ještě páté ![]()
Chtěli jsem tři, budou jen dvě bohužel ![]()
velkých rodin znám víc a je to fajn a obdivuju to
Tak moji rodiče žádné dávky nepobírají. Mají barák uprostřed ničeho a žijí hlavně z toho, co vyroste na zahradě. Táta pracuje každý den, po práci obstarává zvířata. Máma je doma, stará se o domácnost. Kolik táta vydělává nevím, ale nikdy jsem se nesetkala s tím, že by nebyli peníze. Do školy jsme všichni měli, cokoli jsme potřebovali, oblečení taky. Žádné dědění nebylo
ja víc jak 2 děti nechci. Chci klid. Moje máma je zvyklá bejt v chaosu a neumí se zastavit. Vyhovuje jí to tak. Já ikdyz v tom žila, vyhledávám spíš to ticho ![]()
Hlavně obdivuju matky, že zvládají tolik těhotenství, já jsem moc ráda, že už to budu mít za sebou
každé těhotenství je pro mě horší a náročnější a co teprve pro manžela
![]()
Proč jsi anonymní, zakladatelko? Já velkou rodinu mám, ale 10 dětí by na nás bylo moc, hlavně na nervy
Vícedětných rodin mám kolem sebe několik, většinou od 3 - 7 dětí, dvě rodiny znám s 11 dětmi
Oboje fungují výborně a mají můj obdiv ![]()
JInak naše děti do budoucna chtějí tak dvě až tři děti, což je naprosto v pořádku ![]()
Příspěvek upraven 29.04.19 v 11:46
@Anonymní píše:
Tak moji rodiče žádné dávky nepobírají. Mají barák uprostřed ničeho a žijí hlavně z toho, co vyroste na zahradě. Táta pracuje každý den, po práci obstarává zvířata. Máma je doma, stará se o domácnost. Kolik táta vydělává nevím, ale nikdy jsem se nesetkala s tím, že by nebyli peníze. Do školy jsme všichni měli, cokoli jsme potřebovali, oblečení taky. Žádné dědění nebyloja víc jak 2 děti nechci. Chci klid. Moje máma je zvyklá bejt v chaosu a neumí se zastavit. Vyhovuje jí to tak. Já ikdyz v tom žila, vyhledávám spíš to ticho
A zrovna na dědění nevidím nic špatnýho. Pokud to neni děravý
Aspoň se všecko pořádně využije
Já taky vyhledávám ticho. Taťka doma moc nebýval, mamka si nás (mě a bráchy) nějak zvlášť nevšímala. Brácha je o 5 let mladší, takže jsme si spolu ani nikdy nehráli. Pak se naši rozvedli a brácha šel bydlet s taťkou. Takže to už u nás bylo ticho úplně pořád, každá jsme byla zavřená ve své ložnici
A bylo to super. S manželem a dcerou bydlíme v pidibytečku, takže si ticha náležitě užívám, když dcera není doma.
Jsem ze 3 dětí (já nejstarší, pak další 2,5 roku po mě a pak za dalších 12 let benjamínek). Já vždy chtěla taky 3 děti. Zatím máme skoro 6 letá dvojčata, do loňska jsem byla přesvědčená že další dítě už ne, teď se začíná ozývat červíček, že ještě do jednoho půjdeme. Ale 3 je pro mě osobně opravdu strop.
Deset jich teda nemám, mám dětí '' jenom" 6
za to ale všechny mladší tří let. Přítel by jich rád 10. Já jich chtěla dřív tak 3-4. Kolik jich nakonec bude, to nevím
na dávkách nejsme, živí nás přítel. ![]()
Jo a ještě k tomu, jaký názor mám na velké rodiny - pokud jim rodiče jsou schopni dát dostatek lásky a uživit je všechny, tak proč ne. I když mít 10 sourozenců musí být celkem fičák ![]()
Já jsem ze 3 děti a chci taky 3. Mamka byla jedinácek, s otcovo stranou rodiny se nestykam, takže moc velkou rodinu kolem sebe nemám a docela mi to mrzí. Přítel ten má obrovskou rodinu a je to hrozně hezké když se sejdou ![]()
Já čekám své 4.dítě, nejstarší je 3,5 a pak máme dvojčata necelé 2 roky. V plánu byly původně 2 děti, to že míst druhého byla rovnou dvojka a trojka byl šok. A že se teď (prakticky z neposkvrněného početí
) podařilo čtvrté beru už spíš jako zázrak. No nicméně, děti uživíme, takže z tohohle hlediska je to ok. Teď ještě, aby to zvládly moje nervy
Každopádně manžel se nechal slyšet, že po porodu už se odemě bude držet s minimální vzdáleností 2 mětry, aby náhodou nedošlo na pětku
![]()
Příspěvek upraven 29.04.19 v 11:57
Kolik dětí jste si přáli a kolik dětí máte?
Jaký máte nazor na velké rodiny, kde je třeba 10 a víc dětí? Vy co velkou rodinu máte, jak staré máte děti? Já sama jsem z 11 dětí. Jsem nejstarší. Můj nejmladší bratr má 3 roky a moje dcera 5let. Já víc jak ještě jedno dítě neplánuju. Můj bratr- dvojče -má roční dceru, ale už teď prohlašuje, že dětí chce taky plno.