Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte holky, ja bych mela takovy dotazek…Kdy se zhruba tak dela velky ultrazvuk?Jsem totiz 18+5 tyden a doktor mi o nicem zatim nerikal… ![]()
Přesně jak píše Suvik - chodí se ve 20tt +-
Kdyžtak se dr. zeptej, někde mají dost dlouhé objednací doby
![]()
No ja jsem prave dneska byla u doktora a objednal me az za ctyry tydny normalne na kontrolu s tim ze je vsechno v naprostem poradku…Musi delat kazdy ten velky ultrazvuk ze jo? ![]()
První těhu 21 týden, druhé 20 týden.
A dělat se má, protože je to podrobný ultrazvuk, odhalující případné vrozené vady, nebo nějaké nejasnosti. Je to hrazené zdr. pojišťovnou. Doktora se určitě zeptej ![]()
Ja jsem ted prave byla minuly tyden na tripple testu a tam mi delal i ultarzvuk a tak me napadlo, jestli to teda bude delat i muj doktor, kdyz mi ho delali ted na genetice?
Velký UTZ by se měl dělat pokaždé!!!
Je to podrobné vyšetření všech orgánů a skoro každé kostičky v těle miminka!
Triple testy s tím nemají vůbec nic společného - jsou to 2 různá genetická vyšetření! A velký UTZ ti určitě tvůj dr. dělat nebude, to dělají např. v porodnicích nebo tam kde ti dělali triple testy!!!
Ty jsi byla u Triple testů na UTZ?
Zkus mu ještě zavolat a zeptej se ho, třeba na to zapomněl
![]()
Mě na ten velký odesílali do centra prenatální péče, tj. tam, kde mi dělali i NT screening v 11-tém týdnu. Moje dr. nemá ten podrobný UZV. Ale žádanku na tento velký UZV mi dala už dříve, takže jsem se tam objednávala asi měsíc dopředu. Zavolej mu a zeptej se ho ještě jednou. Pokud ti řekne, že má svůj UZV, tak ti ho udělá on, pokud by tě někam posílal, tak tě akutně taky určitě přijmou.
Ne on na to nezapomnel, kontroloval mu srdicko pres ultrazvuk.priste jak tam pujdu se ho na to zeptam…Na te genetice ho taky dukladne prohlizel.organy, pater, mozek a vsechno..tak jsem ted akorat z toho zmatena…
Allisenka píše:
Ja jsem ted prave byla minuly tyden na tripple testu a tam mi delal i ultarzvuk a tak me napadlo, jestli to teda bude delat i muj doktor, kdyz mi ho delali ted na genetice?
To určitě nebyl velký ultrazvuk, ten se dělá 20tt a výš, nevím do kolikátýho, do 22 týdne? Moje Mudra mi dělá pokaždé ultrazvuk a tenhle s tím fakt nemá co společnýho, radím zeptat se přímo doktora. ![]()
Jo a ještě…já na velký ultrazvuky chodila vždycky do Pronatalu, tam mají úplně jiný ultrazvuk, než moje doktorka, podrobnější, taky je ten přístroj cenově naprosto někde jinde a dostala jsem pokaždý takový papír, kde ti napíšou jak je co velký, kde máš uloženou placentu, jestli množství vody odpovídá, jestli je pupečník v pořádku, plod jestli se vyvíjí ( kontrolují mozek, průtoky, srdeční chlopně, celkově srdíčko, močový měchýř, ledviny, páteř a ostatní … ) jak má, je to pak součást těhotenské průkazky = nechává se to pak v dokumentaci v porodnici, já si to pokaždý zkopírovala a mám to schovaný.
Podle mě to tak není, tazatelka je v 19. týdnu, tak proč by to nemohl být velký ultrazvuk. Někteří lékaři posílají na specializované pracoviště, někteří si vystačí s vlastním UZ (moje gynekoložka např.). Velký UZ je velký obrazně, nemusí být velký i doslova.
Podívej se do průkazky, jestli tam máš zprávu o UZ screeningu. Bývá tam právě info o vnitřních orgánech, poloze placenty, zda má pupečník správně tři díly, jestli jsou průtoky v normě. Jestli jsem to pochopila dobře, tak tvému miminku už vnitřní orgány kontrolovali.
Já to měla tak, že UZ normálně v ordinaci v rámci běžného vyšetření (to samé velký UZ po 30. týdnu) a ještě se cca mezi 19.-24. týdnem dá jít echokardiotokografii, to je podrobné vyšetření srdíčka. Většinou se musí hradit, my ho tady kvůli znečištěnému živ. prostředí máme zadarmo. Je to krásné vyšetření a zároveň docela podstatné. Ale vy už to srdíčko taky máte vyšetřené.
Osobně nevidím problém.
Aha, ten z genetiky mi dal zpravu pro mojeho dr. a tam bylo vsechno to s tim srdickem hlavickou pupecnikem a tak jak jsi rikala, takze to asi bylo ono…moc ti dekuju.ale jen me stve ze mi nikdo nezmeril miminko… ![]()
No právě proto si myslím, že bude lepší, když si zavolá k dr. a zeptá se přímo jeho. Nebo jak říká Lentilka koukni do tý průkajdy. Je to trošku matení pojmů, tak aby sis byla jistá. Pokud jsi tam byla dneska, tak to mohl být už ten „velký“ UZV. Kontroluje se to, co holky psaly výše. Každý dr. to má jinak. Já třeba jdu na UZV ve 30-tém týdnu už k mojí dr. zase, to už mě neodesílá. Bylo mi divný to spojení s tripple testama. Tam mi třeba jen brali krev a hlavně dělali to v 16-tém týdnu nebo tak nějak.
Allis - buď v klidu, já jsem byla na velkém UTZ a protože tam byla známá dr. tak si mě ještě pozvala za 3 týdny, že se ještě jednou podívá na srdíčko a na pohlaví, ale jak je malá veliká taky nevím
![]()
Jinak moje dr. mi dělá UTZ úplně při každé návštěvě, zkontroluje srdíčko a ukáže mi mimčo a pak jdeme domů s fotečkou!