Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Allisenko - ano, to bude ono. Ona ta prenatální péče se strašně liší kraj od kraje. Úplně jinak se vyšetřuje dejme tomu v Praze, kde holky obvykle na každé speciální vyšetření lítají někam extra, úplně jinak třeba v Ostravě. Ale i tak se to liší doktor od doktora, já měla první těhotenství nachlup stejné se švagrovkou, tak jsme to porovnávaly a i tam byly docela rozdíly.
On v tomhle mi přijde internet docela stresující, protože se člověk nervuje, že někde měl být, když tam všichni ostatní jdou, atp., a přitom to vyšetření třeba absolvuje, ani neví (např. moje doktorka udělá NT screening jako by mimochodem a ani by mi neřekla
).
S tím měřením - mně kluky kolem 20. týdne určitě nikdo nezměřil, jestli teda myslíš přesnou hmotnost, anebo délku. Hmotnostní odhad se dělá tak po tom 30. týdnu, tam už to o něčem vypovídá. Vím, že některé holky ze Stejného měsíce porodu chodily s nějakým nesmyslným číslem (s přesností na gramy
) z každé prohlídky, pak to porovnávaly, nervovaly se… Nevím, k čemu to je. Chyba měření je strašně velká, přesná čísla nedávají smysl (vždyť se u porodu kolikrát seknou o víc jak půl kila oběma směry). Hlavní je, že miminko dobře roste, jestli odpovídá týdnu (udávají se tam, tuším, tři čísla, podle obvodu hlavy, obvodu hrudníku a délky stehenní kosti - snad - takže tam máš třeba 18+6, 18+4, 19+1 a k tomu patřičené zkratky) a jestli jsou orgány, placenta a pupečník v pořádku.
Přeju ti pohodové těhotenství
.
Dekuju ti moc, jsi moc hodna…Jen by me tak zajimalo kolik ten muj prdola meri, ale to jak rikas je stejne jedno, kdyz je zdravy…
Jo jo, ale zas je lepší se zeptat, než nezeptat. Mě třeba moje dr. o NT screeningu neřekla vůbec nic, zjistila jsem si to nějakou náhodou sama. Sice to není povinné, ale já jsem na to chtěla jít. Prostě líná huba holé neštěstí. A i doktor by měl říct, jak co je, nejlépe dopředu a aspoň trošku vysvětlit. Taky jsem si předtím třeba myslela, že na nějaký vyšetření musím jít určitý konkrétní týden, ale jak jsem psala, je to plus mínus, může se to lišit i o dva týdny, navíc i ty týdny někdo bere podle MS někdo přesněji podle těch UZV vyšetření.
S těma hmotnostma a tak souhlas, nemá smysl nad tím hloubat.
Hlavně, že je mimčo v pořádku a má co má mít a funguje to
.
suvik píše:
Jo jo, ale zas je lepší se zeptat, než nezeptat. Mě třeba moje dr. o NT screeningu neřekla vůbec nic, zjistila jsem si to nějakou náhodou sama. Sice to není povinné, ale já jsem na to chtěla jít. Prostě líná huba holé neštěstí.
Tak to souhlasím. Dokonce vím o případech, kdy se maminka sama zajímala o NT, lékař to zapinkal, prošvihnul dobu, kdy se to dělá, a dotyčná měla smol pachol, musela se spolehnout na nesmyslné tripple testy
.
Klidně ze sebe dělej v ordinaci vola, i choď s papírkem s otázkami, však od toho tam jsou (moc nevím, proč se tomu říká poradna, mně nikdy nikdo nic neporadil). Taky bych radši, kdyby to z mojí doktorky nelezlo jak z chlupaté deky, já vím, že ona ví, co dělá, že je to dobrá doktorka, že udělá všechna dostupná vyšetření, ale jak ona může vědět, že já to o ní vím (kdo se chytá
?).
Me prave doktor (jako mimcu) koukne pres ultrazvuk jen na srdicko, jestli spravne funguje a to je vsechno…ale mi to nevadi…
Pokud chceš, aby doktor byl sdílnější, doporučuju na ta stěžejní vyšetření vzít tatínka (vždycky je dobré se zeptat, co bude příští návštěvu, ať jsi v obraze a netěšíš se třeba zbytečně na UZ, když žádný nebude). Já teda taky všude trdluju sama (prohlídky porodnic, předporodní kurzy, veškerá speciální vyšetření, kam jiné matky obvykle berou rozvětvené příbuzenstvo), ale na velký UZ po 30. týdnu jsem u staršího syna manžela dotáhla (strašně se v čekárně nudil
) a byl to mega rozdíl. Žádné hrc-prc-je to v pořádku, můžete se obléknout, ale pěkně: a tady jsou ledviny, vidíte? A tady tluče srdíčko, tohle je páteř, tady jednotlivé obratle atd. atd. Sice jsem na monitor vůbec neviděla, protože ho natočila na manžela
, ale aspoň jsem viděla, o co na tom vyšetření jde.
Ono je ohromně zajímavé, že jsem prodělala dvě těhotenství od začátku do konce a pořád se neorientuju. Proč někde dělají UZ pokaždé, proč někde každou druhou návštěvu, proč někde ještě méně. Proč se někde platí za to, za co se jinde neplatí ani omylem. Proč někdo paušálně posílá všechny těhotné na konkrétní vyšetření a ještě zadarmo, zatímco jinde se člověk musí doprošovat. Nebo proč se mě doktorka ptala, jestli chci dělat UZ, když není hrazený a musela bych platit 200Kč, já řekla, že ne, a ona mi ho stejně udělala, akorát jsem neviděla na monitor
.
S těma kontrolama a vyšetřením je to jak píše Len-til-kah - každý dr. to má úplně jiné!
Mám kamarádku co je o týden dřív těhotná, dokonce chodíme i na stejnou polikliniku jen k jinému dr. a ona má půlku vyšetření co já a dr. se musí na všechno ptát a doprošovat!
Moje dr. je super, já jsem byla snad na všech možných i nemožných vyšetřeních - od hematologie, přes několik genetik atd. atd. - jsem moc ráda, že je tak pečlivá!
Jo a tady jsem našla stránky, kde je napsané na jaké vyšetření a na co by jsi měla ve kterém tt jít!
Tady dávám odkazík:
http://maminky.eu/…hotenstvi-7/
Veroniko - no tak s tou hematologií, to mi snad ani neříkej
. Mně podle rodinné anamnézy zjistili MTHFR mutaci (heterozygot), lítala jsem na hematolku co šest týdnů (jednou jsem tam zkysla čtyři hodiny!, a to tam mají cedulu, že těhotné mají přednost, přitom jsem si jela jen pro výsledky
). Na základně mutace mi nedoporučili epidurál. Ne že bych ho chtěla, ani ne, ale porod byl ďábelský a nebyla mi dána možnost volby.
V druhém těhotenství mě tam hnali zas, ale že prý už to mutace není, že to má 40% procent obyvatelstva, a budu tam jezdit jen semo tamo (a objednali mě za šest týdnů
, tak jsem se na to samozřejmě vyflákla jednou provždy).
Ono hodně vyšetření je na jednu stranu super, ale někoho to stresuje, a potom když už člověk mrně má, stojí to za to (kamarádka ve třetím těhotenství prosila o nějaké úlevy, aby nechodila co čtyři týdny do ordinace a Dr. jí vyhrožoval odejmutím sociálních dávek
, se asi zapomněl v jiném čase).
Mám to někde napsané, a i s tou hematologií mi to v prvním těhotenství hodilo asi 25 návštěv
(ještě si mě přehazoval praktik s internistou kvůli nedorozumění ve zprávě). Česká prenatální péče super, ale vocaď pocaď.
Ten odkaz vypadá rozumně.
Nic, jdu krmit dravou zvěř.
Len-til-kah - já jsem byla na hematologii jen jednou a pak pro výsledky a nic mi naštěstí nezjistili!!!
Dr. mě tam poslala, protože jsem v červnu přišla o mimčo (ale strašně brzo, asi týden po zjištění těhu) a pak mi říkala, že jak jsem byla kdysi u ní na krev tak jsem měla nějaké divné HCG tak chtěla mít jistotu, že nemám nějaký problém a mimčo nepotratím a v pořádku donosím!
My jsme se o druhé snažili necelý rok a půl, ale s malým jsme problém neměli, to jsem otěhotněla hned první měsíc
![]()
Aha, tak to jo. Možná že naše hematologie je zas speciální. Ta koho drapne, už nepustí
, ať je zdravý nebo není.
Holky,
já se zase vracím k té předchozí diskusi o ultrazvujku kolem 20tt - fakt je dobré, když si to budete hlídat samy a eventuálně odeslání na velký ultrazvuk připomínat! Protože v 1. těhotenství jsem byla celkem nepoučená, jak takový velký ultrazvuk vypadá a dr. mě nikam neodeslala a dělala to sama, nijak jsem neplašila. Ovšem ze zpětného pohledu a srovnání je mi zcela jasné, že na tom krámu, co se u nich vydával za ultrazvuk (ani nebyl v ordinaci, měli ho společný snad pro celé středisko, nevím) musela vidět leda tak HOUBY! Podotýkám, že to bylo v Praze, konkrétně poliklinika Malešice. Prostě kdyby tam nějaký problém byl, nejspíš by se na to vůbec nepřišlo.
Teď bydlím v Liberci, gynekoložka mě poslala na první ultrazvuk do místní porodnice už ve 13tt a tam mě objednali na druhý ve 21tt (za čtrnáct dní). A ultrazvuk, který mají tady, je s oním v Praze naprosto nesrovnatelný (4D, zvětšení…) Upřímně, s tím v Praze je naprosto nesrovnatelný i ten, který má moje zdejší doktorka v ordinaci a o němž řekla, že není na to veké vyšetření dost dobrý ![]()
Holky, mě ho dělala ve své ambulanci ve 20tt, ale jen tak zběžně, žádné měření kostiček. Jen zkontrolovala jestli mimi má ledviny, žaludek, moč. měchýř a to je vše. Protože je ale moje mamka sestřička, řekla ať si zavolám na polikliniku(kde mají fakt super UtZ) a objednám se. Jen tak jsem tam zavolala, bez problému po telefonu mě objednali, ani nemám žádný lístek a ve středu jdu tedy měřit kostičky. Ale jsem z Ostravy, tak nevím, jak je to jinde. Kamarádka to má taky tak, jí dokonce doktor sám řekl, a´t se tam objedná.
Holky, mě ho dělala ve své ambulanci ve 20tt, ale jen tak zběžně, žádné měření kostiček. Jen zkontrolovala jestli mimi má ledviny, žaludek, moč. měchýř a to je vše. Protože je ale moje mamka sestřička, řekla ať si zavolám na polikliniku(kde mají fakt super UtZ) a objednám se. Jen tak jsem tam zavolala, bez problému po telefonu mě objednali, ani nemám žádný lístek a ve středu jdu tedy měřit kostičky. Ale jsem z Ostravy, tak nevím, jak je to jinde. Kamarádka to má taky tak, jí dokonce doktor sám řekl, a´t se tam objedná.
Tak holky,ja moc neporadim,jestli to bylo to-ci ono na co se tazatelka pta,ale moje zkusenost z Velkeho UTZ ve 20tt je uplne priserna!
Muzu vam rict,ze kdyby me tento Dr. mel rodit nebo jeste nekdy vysetrit,odmitnu ho!
Protoze to,co se nam s nim stalo bylo dost divne a podle me zanedbal muj stav ve 20tt…
UTZ trval asi 5minut,se vsim vsudy,vyzuti bot,obleceni atd…
Nerekl mi vubec nic,jen diktoval nejaka numera sestre a dostala jsem papir,ve kterem nebylo vubec nic
jen ze jsem 19+5,.plod,ASP + a tot vse.Neochotne nam rekl pohlavi a slusne nas vyprovodil az bylo videt,ze zdrzujeme.
Byla jsem v krajske nemocnici v Jihlave a klidne napisu i jmeno dotycneho .Dr.ˇSkurla.
O 2tydny dyl jsme byli na 3D UTZ a pan DR. byl dost vydeseny,kdyz videl ze nemam skoro zadnou plodovku,chtel videt zpravu a strasne se divil,proc nemam zadne informace z velkeho UTZ nekde napsane,ani v tehu prukazce nemam do dneska zadnou zpravu z UTZ…
Ve 30tt tam byl jiny Dr. nemuzu si ho vynachvalit a ten mi hned napsal rizikove tehu,kontroly plodove vody a vysetril uplne vsechny organy opravdu poctive,vse vysvetlil a byl moc ochotny.A pripravil me na to,ze to vypada na predcasne vyvolany porod,protoze vody je opravdu malo a 2mesice mi tam maly opravdu nevydrzi…
Takze kdyz to shrnu…je jen stesti,ze jsem si ten 3D utz zaplatila a pan Dr. se o me 3tydny staral a kontroloval mi plodovku,protoze zadne video nebylo realne,nebylo nic videt,coz je bezne,kdyz je malo plod. vody…
Ani nechci vedet,jak by to treba dopadlo,kdyby se mi to zhorsilo a malymu zacali treba selhavat ledviny nebo moc.mechyr,atd…
ted me hlidaji,ale asi jen proto,ze jsem se nenechala odbyt a memu gynekologovi porad opakuju,ze se to Dr. v nemocnici nelibi…
Jinak na to taky prdi,ze pry je to normalni…
No,ja nevim,jestli je normalni,ze se dite ve 32tt skoro nehybe-nekope,ze od 20tt je hlavickou dolu a od 16tt mi pravidelne tvrdne bricho.Do toho mam od 30tt poslicky a malo plodovky,atd…
Proste nenechat se odbyt slovy-vsechno je v norme,je to bezne atd…
Nas maly je taky pozadu rustem ma byt 32+neco a na UTZ byl 30+0tt takze nevim,me to normalni neprijde…
A verim tomu,ze kdybych se po vsem nepidila a nebyla az protivna memu Dr. tak by se na to vyprdl…
Ahoj holky.. mam dotaz.. před pár dny jsem byla v poradně, kde mi pan doktor do průkazky napsal žádanku na velký utz ve 20tt do nemocnice
ale pak mi došlo, jestli se tam nemám náhodou objednat? ![]()