Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Miska219 píše:
jako že ste mladší o 21 let než já?takže vám je 39??
Jo jo, je mi 39, to byl jen takovej pokus o zert, resp. s hruzou zjistuju, jaka jsem staresina
, kdyz se tu hlasej maminky, kterych bych uz i ja mohla byt maminka ![]()
Jinak pro info, mam kluka 15 let (tzn.mela jsem ho ve 24ti), a ted mam mimi kluka 15 mesicu.
Mne v tech 24ti nikdo nic nerikal, ze by to bylo brzy, mimi jsme hrozne chteli, ale ted, kdyz mam srovnani, tak musim rict, ze az ted se mi to doma libi. Tenkrat to byl docela hukot.
Rekla bych Vam uzivejte si mladi a bezstarostnost, ditko uz Vam nikdo neodpare, ale na to se me nikdo neptal, tak uz mlcim, a preju brzke //.
![]()
(mmch, vis, ze bez urcite povinne odpracovane doby nemas narok na materskou?)
no o ty mateřský nevim jak to s tím je, protože mám dvě kamarádky které když končili školu tak už byly těhotné a mateřskou normálně mají a někdo mi i říkal, že mateřskou musí dostat úplně každej, že za co mnáš to dítě pak vychovávat, tak nevim noo
![]()
Miska219 píše:
no o ty mateřský nevim jak to s tím je, protože mám dvě kamarádky které když končili školu tak už byly těhotné a mateřskou normálně mají a někdo mi i říkal, že mateřskou musí dostat úplně každej, že za co mnáš to dítě pak vychovávat, tak nevim noo![]()
Misko,ja ted nemam bohuzel cas to vyhledavat (budi se mi dite), ale jsou dve ruzne veci, nejdriv mas tzv. penezitou pomoc v materstvi (PPM)-lidove receno „materska“,ta se bere pul roku, a na tu musis mit neco odpracovano (ta je vypocitana z platu a je to celkem slusna castka),potom,kdyz se blizi konec cerpani PPM, tak zacina tzv.rodicovska,a ta je ve 3ruznych vysich,pricemz Ty,jakozto zenska bez praxe,nebudes mit jinou moznost volby nez 4 roky,a to je myslim ve vysi 7600,–mesicne do 22mesicu veku ditete a po zbytek doby 3600,–mesicne.
Jinak lze cerpat 2letou(neco pres 11000,–,ale na ni musis dosahnout vysi sveho platu, nebo 3letou-u ma vetsina zenskejch, to je mesicne 7600,–).
Ten, kdo nema narok na tu PPM (tzn.napr Ty),bere od zacatku rovnou tech 7600,–.
Jak pises o tech kamaradkach - asi nerozlisujete pojmy,existuje „materska“ a „rodicovska“, i kdyz lidove se vsemu rika materska, cimz dochazi ke spouste nedorozmeni
Osobne si myslim, ze Tvoje kamaradky maji od zacatku to rodicovskou.
Urcite by Ti to tu nekdo napsal i prehledneji a lepe to vysvetlil, nebo zkus pohledat v jinych diskusich,toto by Te melo zajimat !!! (ony potom otazky na penize od neprijemne prekvapenych mladych maminek jsou tu taky casto
)
marcelka88 píše:
Miska to ještě nemůžou být příznaky k těhotenství si myslim, protože jenom týden, nebo jak dlouho trvá od otěhotnění vajíčka než se to vajíčko usadí, takže i kdyby si týden těhotná byla, tak Ti to neukáže ani TT …Ale kdo ví, třeba za tři týdny si uděláš test a už tam budou dvě
Jooo holky s kritikou jsem se také potkala a někdy dost drsně… Dělala jsem od patnácti modeling, takže spoousta lidí do mě jela, že si zkazim život, už nikdy ho nebudu moct dělat a že jsem mohla mít kariéru, atd… A ejhle, já se nedala (jsem beran), takže vždycky jsem měla odpověd
a opravdu nikdy bych to nevrátila… Malej je úžasnej a já jsem za ně moc štastná !!
jojo, taky jsem tvrdohlavý lev =), ale tak to miminko prostě stojí za to =).
RODIČOVSKOU, NA KTEROU MÁ mISKA nárok si MŮŽE VYBRAT Z TĚCH TŘÍ, DLE TOHO CO JÍ BUDE VYHOVOVAT, ABEZ OHLEDU NA TO, JESTLI PRACOVALA. BUD DO DVOU LET DITETE 11400KC NEBO DO TŘÍ LET 7600KČ NEBO DO TĚCH ČTYŘ LET - KDY DO 21MĚSÍCŮ BERE 7600KČ, A PAK 3600KČ.
Příspěvek upraven 12.08.10 v 13:51
bombdina píše:
Me je tedy 23, otehotnela jsem planovane ve 22letech. Kritiku jsem neslysela, ale pohledy cizich lidi kdyz jsem chodila s pupkem po meste mi stacili. Hlavne ze driv to bylo uplne normalni,ze zena se vdavala v 18letech a mela brzy dite.
nj dnes uz to proste není moderní,a tak nekterí reagují tak jak reagují, a přitom jim to může být ukradený.
ale tak lidi jsou takoví, všichni moc moc chytří.
Ahoj holky:-) Můžu se přidat?
![]()
Je mi 22let,mám dvou a půl letého Matýska a skoro 14ti denního Tobíska ![]()
S kritikou a pohledy jsem se taky setkala,ale nějak to neřeším,obzvlášť od lidí,co mě neznají
![]()
VercaV píše:
RODIČOVSKOU, NA KTEROU MÁ mISKA nárok si MŮŽE VYBRAT Z TĚCH TŘÍ, DLE TOHO CO JÍ BUDE VYHOVOVAT, ABEZ OHLEDU NA TO, JESTLI PRACOVALA. BUD DO DVOU LET DITETE 11400KC NEBO DO TŘÍ LET 7600KČ NEBO DO TĚCH ČTYŘ LET - KDY DO 21MĚSÍCŮ BERE 7600KČ, A PAK 3600KČ.Příspěvek upraven 12.08.10 v 13:51
NEEEEE - není to tak.
Na 2 letou mateřskou máš nárok, pouze pokud máš vyšší příjem a vychází ti denní základ nad 350,–, Jinak vybíráš mezi 3 a 4 letou. A na 3 letou byla podmínka mít za poslední 2 nebo 3 roky, teď nevím odpracovaných nějakých 280 dní..... pokud toto není, máš automaticky 4 letou. Stejně, jako když během rodičáku znovu otěhotníš,a přecházíš přímo na další nebose toí „prolíná“ tak pak máš mateřskou automat tu 4 letou - čili 2 roky 7600,– a třetí už tu nižší.
Na mě se blbě nekoukali na tak mladinkou s břichem, ale i když jsme si připadala dospělá, dneska vím, že jsme nebyla a doma si to užívám teprve teď a není to o hektičnosti apod..... prostě teď je to jinéééééééé
Markit.Hl píše:VercaV píše:
RODIČOVSKOU, NA KTEROU MÁ mISKA nárok si MŮŽE VYBRAT Z TĚCH TŘÍ, DLE TOHO CO JÍ BUDE VYHOVOVAT, ABEZ OHLEDU NA TO, JESTLI PRACOVALA. BUD DO DVOU LET DITETE 11400KC NEBO DO TŘÍ LET 7600KČ NEBO DO TĚCH ČTYŘ LET - KDY DO 21MĚSÍCŮ BERE 7600KČ, A PAK 3600KČ.Příspěvek upraven 12.08.10 v 13:51NEEEEE - není to tak.
Na mě se blbě nekoukali na tak mladinkou s břichem, ale i když jsme si připadala dospělá, dneska vím, že jsme nebyla a doma si to užívám teprve teď a není to o hektičnosti apod..... prostě teď je to jinéééééééé
Na 2 letou mateřskou máš nárok, pouze pokud máš vyšší příjem a vychází ti denní základ nad 350,–, Jinak vybíráš mezi 3 a 4 letou. A na 3 letou byla podmínka mít za poslední 2 nebo 3 roky, teď nevím odpracovaných nějakých 280 dní..... pokud toto není, máš automaticky 4 letou. Stejně, jako když během rodičáku znovu otěhotníš,a přecházíš přímo na další nebose toí „prolíná“ tak pak máš mateřskou automat tu 4 letou - čili 2 roky 7600,– a třetí už tu nižší.
Mě bylo řečeno, že klidně můžu mít nárok na těch 7600kč po dobu tří let, mluvili semnou o tom ve škole, a myslím, že jim bylo jasné, že jsme nepracovala.
Existuje přece mateřská, kterou ti vyplácí zaměstnavatel a rodičovská, kterou vyplácí stát a v tom je rozdíl.
Za mě bylo, že když jsi jako student, tak to brali, že škola je Tvůj zaměstnavatel a vyplácela Ti škola mateřskou… Takže sis mohla vybrat na jak dlouho, ale tohle prý zrušili… Takže i když seš student, tak Tě berou jako nezaměstnanou bez praxe a nemáš nárok na mateřskou a musíš jít automaticky na čtyři roky… Ale ted otázka jestli to opravdu zrušili, ale prý ano … ![]()
Já měla holku jako student. Mateřskou mi vyplácela škola - tu teď vyplácí OSSZ a rodičák vyplácí úřad práce.
Právě, že by to teď mělo být tak, jak psala Marcelka88 protože jako student neplatíš zdravotní a sociální…
Ano ano, já jako studentka měla malého a platila za mě škola půl roku, ale prý to ted nedávno zrušili, že už to škola platit nebude …
tak ono to neplatí ani škola ani zaměstnavatelé! jen Česká správa sociálního zabezpečení (nebo Pražská). A rodičák ty pracáky.
Markit na pravdu.
Jinak pro velmi mlade maminky, pokud maji zajem se na danou situaci pripravit, jsem nasla toto: