Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
je mi jasné, že normálně by se každý člověk s takovým nebavil, nevídal, ale když jde o babičku (má matka), jak to udělat? Sice se vídáme velmi málo, ale i tak je to „výživná návštěva.“ Uvedu příklad - zeptáte se, jak se daří? No strašně přece, pořád samá práce, všichni chodí nemocní, půjdu do důchodu o rok a něco později než kamarádka (jenže ta kamarádka má o 1 dítě navíc) a je to strašný nepořádek a musí se to změnit (když sami řeknete, že vám se v „budoucím“ důchodu žádné děti započítavat nebudou a vlastně ani žádný důchod nebude a budete muset makat do 70ti nebo možná 100let, tak se vám vysměje) a dále že neví, kdo teda na Urajině bojuje, že by ji to strašně zajímalo, protože viděla asi 20 ukrajinských lidí spolu na oslavách v jejich městě (to jsem ji už říkala, jestli to myslí vážně a že ti lidé tady mohli třeba pracovat už dříve nebo prostě před válkou utékli a že UK národ se neskládá z 20ti lidí)…nehledě na ty nejsprostší nadávky, už několikrát byla ihned po jejich vyslovení upozorněna, aby je neříkala (nebere si servítky a říkala je i před našimi malými dětmi). Je to jen výstřižek, ten postoj částečně chápu v souvislosti s tím, že žije s mým otcem (jsou ale rozvedení už hodně dlouho), který pro ránu nešel nikdy daleko, ale i tak měla vždy možnost od něj odejít, kor po rozvodu. Nebo ji mám na ferovku říct, ať si ty negativní řeči strčí někam a vykladá někomu jinému? Mate s tím někdo zkušenost?
@Helen001 nemá to smysl, ona je krmena „informacemi“ z řetězových emailů, FB skupin apod. Co sype Rajchl, Okamura a další. Si to přečti, to je jen samá nenávist, strach apod. Pak ti lidé takto vypadají a to znám lidi, kteří nemají jediný důvod a stejně pořád nadavaji jak nás Ukrajinci vysávaji a jak to tam Putin má vyřešit konečně atd. A to má borec zaměstnání, podnikáni, dům, dva byty, 3 auta. ![]()
Prostě toto téma striktně neřešit nebo ji to odkyvat, že jojo, hrůza děs a přejít na jiné téma.
@Cenarius Klasické stereotypní myšlení o duchodcich. Všichni hloupí a žerou Okamura a kdovijake maily. Co to brát, že si třeba fakt chce jen postěžovat? Nemoce - ve vyšším věku už to tělo fakt začíná být dost unavené. Těší se na duchod a pujde o rok později - pravda. Že všichni jen honí práci, většinou pravda. Ukrajinci - jednoduše její názor.
Zajímavé je, že mi ještě žádný poplašný mail nepřišel. Všichni o nich mluví a já ještě žádný neviděla. Ale třeba se dočkám.
@Helen001 maminku vyslechni, odkyvej, polituj a je to. Jediné, co by mi vadilo, jsou vulgarity. Vidíte se málo, proč asi? Máš hodně práce, viď?
To snad pises o me babicce. Muj manzel ji neni dost dobry, protoze nema VŠ, ale je jen vyuceny. To, ze se mame dobre hlavne kvuli nemu uz nebere v potaz. Vcera nam se sestrou vycte, ze jsme nesly do zahranici a kdyz ji reknu, ze to by nam zas vycitala, ze za ni nejezdime atd. Valka na Ukrajine neni atd. S pribyvajicim vrkem je strasne negativni. Je mi lito dedy.
Mám to samé v rodině. Minule jsme si s manželem vyslechli ze na Ukrajině žádná válka není, Ukrajinci mají všechno a my nemáme nic a podobně. No tak sem se zas rozčílila, jenže s těmi lidmi se vídat musíme, mám je i v celku ráda, našeho syna milují, ale tohle je vždycky na palici. Odkakživa máme úplně jiné politické názory, víme to o sobě a snazime se o politice nebavit, ale když někdo něco rekne, tak je to vždycky perla.
A problem je kde? To ti nesmí říct svůj názor? Nebo ji tu otázku pokladas jen formálně a čekáš klasickou odpověď, že všechno je skvělý, úžasný dokonalý, protože se jedná o small tak s více méně cizí osobou a ne osobou blízkou ![]()
@Kristy45 Vy se v rodině bavíte o politice? Když víte, že máte diametrálně odlišný pohled, tak to téma jednoduše vynechejte. Hotovo.
@inkakřivák píše:
@Cenarius Klasické stereotypní myšlení o duchodcich. Všichni hloupí a žerou Okamura a kdovijake maily. Co to brát, že si třeba fakt chce jen postěžovat? Nemoce - ve vyšším věku už to tělo fakt začíná být dost unavené. Těší se na duchod a pujde o rok později - pravda. Že všichni jen honí práci, většinou pravda. Ukrajinci - jednoduše její názor.
Zajímavé je, že mi ještě žádný poplašný mail nepřišel. Všichni o nich mluví a já ještě žádný neviděla. Ale třeba se dočkám.
@Helen001 maminku vyslechni, odkyvej, polituj a je to. Jediné, co by mi vadilo, jsou vulgarity. Vidíte se málo, proč asi? Máš hodně práce, viď?
A nebo je maminka tak toxická, že je „mám hodně práce“ vítanou zástěrkou a míň bolestná milosrdná lež, než nahlas vyslovený fakt, že po návštěvě maminky má člověk zkaženej celej den, takže zdvořilostní návštěvy omezuje na minimum.
V některých případech naprosto chápu. ![]()
@sirikit I to je možné. Ale nevím. Brala bych to jako normální přistěhování, kývla a vypustila z hlavy. Jak říkám, nevím, nebyla jsem tam. Ale odříznout rodiče, který mi neubližoval, a který naopak byl týraný, to bych neuměla.
@Helen001 píše:
Dobrý den,je mi jasné, že normálně by se každý člověk s takovým nebavil, nevídal, ale když jde o babičku (má matka), jak to udělat? Sice se vídáme velmi málo, ale i tak je to „výživná návštěva.“ Uvedu příklad - zeptáte se, jak se daří? No strašně přece, pořád samá práce, všichni chodí nemocní, půjdu do důchodu o rok a něco později než kamarádka (jenže ta kamarádka má o 1 dítě navíc) a je to strašný nepořádek a musí se to změnit (když sami řeknete, že vám se v „budoucím“ důchodu žádné děti započítavat nebudou a vlastně ani žádný důchod nebude a budete muset makat do 70ti nebo možná 100let, tak se vám vysměje) a dále že neví, kdo teda na Urajině bojuje, že by ji to strašně zajímalo, protože viděla asi 20 ukrajinských lidí spolu na oslavách v jejich městě (to jsem ji už říkala, jestli to myslí vážně a že ti lidé tady mohli třeba pracovat už dříve nebo prostě před válkou utékli a že UK národ se neskládá z 20ti lidí)…nehledě na ty nejsprostší nadávky, už několikrát byla ihned po jejich vyslovení upozorněna, aby je neříkala (nebere si servítky a říkala je i před našimi malými dětmi). Je to jen výstřižek, ten postoj částečně chápu v souvislosti s tím, že žije s mým otcem (jsou ale rozvedení už hodně dlouho), který pro ránu nešel nikdy daleko, ale i tak měla vždy možnost od něj odejít, kor po rozvodu. Nebo ji mám na ferovku říct, ať si ty negativní řeči strčí někam a vykladá někomu jinému? Mate s tím někdo zkušenost?
Zas tady nikdo neumí citovat.
Vadilo by mi, že je před dětmi sprostá. Řekla bych, mami, nechceš sem na víkend děti, ať přijdeš na jiné myšlenky? Možna ještě ráda utečeš do práce ![]()
No jo, přátele a známé si vybíráme, příbuzné ne. Člověk má někdy chuť úplně přerušit kontakt, ale je to přinejmenším nezdvořilé.
Nooo… tak se jí zkrátka neptej, jak se jí daří
. Vážně, u těch starších lidí je asi nejlepší navodit téma na jejich mládí, většina z nás na něj vzpomíná v dobrém a sotva je negativistická, ty se dozvíš něco zajímavého z toho, jaký byl život v době, kdy si ještě nebyla na světě. Samozřejmě tu hrozí to nebezpečí velmi oblíbené i mezi filmovými režiséry a scénáristy, a sice, že začne mluvit o něčem, co jsi slyšela nejmíň stokrát
.
Obecně tedy ptát se na věci, kde se dá předpokládat, že negativistická nebude. A když bude nejhůř… tak ji upřímně poslat někam, proč ne? ![]()
@inkakřivák píše:
@Kristy45 Vy se v rodině bavíte o politice? Když víte, že máte diametrálně odlišný pohled, tak to téma jednoduše vynechejte. Hotovo.
rada dobrá, ale to s někým prostě nejde.
stočí řeč při jakékoliv příležitosti.
Výborný oběd, teto, děkuju, pochutnala jsem si.
@Karamba2020 píše:
rada dobrá, ale to s někým prostě nejde.
stočí řeč při jakékoliv příležitosti.Výborný oběd, teto, děkuju, pochutnala jsem si.
- No ale já nevim, co budu vařit příště, ta drahota dneska, protože vláda… dosaď si cokoliv
Tak bych řekla, že teda nevím, kdo nakupuje v tom Lídlu, asi Fialův komparz.