Vermox a kojení

Anonymní
27.12.23 12:25

Vermox a kojeni

Dobry den.
Prosim o vase zkusenosti… starsi syn zjistil v patek vecer, ze ma roupy. K dr jsme se nedostali. Leky jsme dostali dnes. Ale od soboty uzival Vermophyt. Roupy zmizely uz v pondeli. Od zjisteni jsme dodrzovali hygienu jeste vic nez obvykle. Bohuzel vcera v noci jsem zjistila, ze i pres opatreni jsem to chytla taky :zed: volala jsem svoji dr, detske dr, v lekarne a ptala se jestli muzu uzit vermox, kdyz kojim a mam 6tydenni miminko.
Prosim je tady nektera, ktera kojila a uzila vermox? Nechci malemu ublizit :(
Na pribalovem letaku, je napsane, ze uziti pouze po konzultaci s lekarem. Ale zadny dr mi neporadil a nerekl jestli muzu.
Vsem moc dekuju

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
55
27.12.23 12:48

Řešila jsem to bohužel v těhotenství ve 3.trimestru. Psala jsem do ambulance Klinicke farmakologie VFN a tam mi rekli, ze nesmim nic a Vermox se nesmi ani pri kojeni. Na Bulovce na parazitologickem oddeleni mi rekli, at si ho v tom 3. trimestru vezmu, ze nic jinyho neni, ale vhodne to taky uplne neni. Na katedre parazitologie PrF UK mi take rekli, ze Vermox ne, ale doporucili mi Molevac, musi se ale objednat z Nemecka a je to hodne drahe. Objednala jsem ten. Nicmene tam je v pribalovem letaku, ze se ten den po uziti nema pro jistotu kojit a odstrikane mleko den vylevat. Mne teda zabral a samo by to nepreslo. Preposilam, co mi napsali:

Mebendazol, který je účinnou látkou Vermoxu, funguje dobře proti střevním helmintům a hůře se vstřebává do krve. Nicméně nebyly prováděny žádné řádné studie jeho efektu během těhotenství a kojení u lidí. U laboratorních potkanů měl během březosti teratogenní a embryotoxický efekt při dávkování srovnatelném s dávkováním u lidí. Vzhledem k této skutečnosti se jeho použití u těhotných žen nedoporučuje. Je však nutno uvést také skutečnost, že po uvedení léku na trh byl proveden průzkum u omezeného počtu žen, které požily mebendazol „nedopatřením“ (díky nevědomosti) během prvního trimestru těhotenství. V této skupině množství spontánních potratů a malformací plodu nepřekročilo míru obvyklou v normální populaci. Z této skupiny u žádného ze 170 porodů v řádném termínu nebylo identifikováno riziko poškození plodu.

Mebendazol je perorálně absorbován pouze v malém množství a z velké míry se váže na plazmatické proteiny. Není proto pravděpodobné, že by mebendazol podávaný kojící matce mohl klinicky ovlivnit kojené dítě. Je dokumentován jeden případ, kdy u kojící ženy došlo po dvou dnech léčby mebendazolem k výraznému snížení a posléze zástavě laktace. I když snížení laktace už v žádném dalším případě nebylo znovu doloženo, neexistuje dostatek ověřených zkušeností, a proto je při podávání mebendazolu během kojení zapotřebí zvýšené opatrnosti zejména s ohledem na tvorbu mléka.

Další lék s účinnou látkou pyrvinium, který se u nás bohužel přestal vyrábět, lze oficiálně bez předpisu sehnat v lékárně v Německu pod obchodními názvy Molevac nebo Pyrcon (druhý preparát je o něco levnější), dávkování dle příbalového letáku. Německé preparáty, které jsou také volně prodejné, obsahují úplně stejnou účinnou látku (pyrvinii embonas) jako náš „bývalý“ preparát. Mohou je používat i děti a těhotné i kojící ženy, více informací včetně dávkování najdete v originálním příbalovém letáku (např. https://www.medizinfuchs.de/…4023245.html#…). Dávkování se počítá z hmotnosti ženy před těhotenstvím. Lék se nesmí používat při vážných poruchách funkce jater a ledvin. Důležité je kůru zopakovat po cca 2-4 týdnech, deklarovaná účinnost je cca 95% při jedné dávce (podobně jako u Vermoxu), ale roupi jsou schopni autoinfekce, takže jedna dávka jednorázově nikdy nezaručuje eliminaci infekce. V německém příbalovém letáku se píše, že kojící matky by měly projistotu během aplikace přípravku mléko odstříkat a vyhodit (tj. nekojit v den podání).

Příbalový leták k bývalému Pyrviniu v češtině najdete zde: https://www.mediexpert.cz/p/pyrvinium/

Pozor - pyrvinium velice intenzivně barví stolici i prádlo do červena! Nežádoucí účinky se vyskytují u 5% léčených osob, a to většinou zažívací obtíže (nevolnost, zvracení, bolesti břicha, průjem, křeče v břiše). Ojediněle se mohou vyskytnout reakce z přecitlivělosti (vyrážka, otoky) a přecitlivělost na přímé sluneční záření. Při výskytu těchto nežádoucích účinků nebo jiných neobvyklých reakcí se poraďte s lékařem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
27.12.23 12:58

Jeste se porad s lekari, se svym obvodnim a mozna i pediatrem, u toho kojeni bych to mozna resila min nez v tom tehotenstvi a ten Vermox si mozna vzala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
27.12.23 13:05

Podle dostupných studií vermox při kojení můžeš. Však i té uživatelce nahoře to napsali, že není pravděpodobné, že by měl vliv na kojené dítě. On se příliš nevstřebává, logicky, musí působit ve střevě, kde je ten roup. Přidávám screen z databáze

• Citovat
  • Upravit
15828
27.12.23 13:27
@katka211 píše:
Jeste se porad s lekari, se svym obvodnim a mozna i pediatrem, u toho kojeni bych to mozna resila min nez v tom tehotenstvi a ten Vermox si mozna vzala…

Ona ho koupila načerno, proto se radí zde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1265
27.12.23 13:59

No my se lecili cela rodina v létě. Ty léky dostala i 2leta ado toho jsem jí kojila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.12.23 16:22

@Zumpa nic na cerno jsem nekoupila. Syn dostal vermox a kdyz jsem se ptala, zda muzu vzit i ja, tak me odkazala na praktickou dr. Te jsem volala a ta me odkazala na detskou doktorku.. ale ani jedna mi nedokazala odpovedet, zda ano nebo ne. Jsem dost zoufala a nevim na koho se obratit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.12.23 16:23

@Fonty dekuji za info. Kdyby byl maly starsi je to o trochu jednodussi. Takhle pije jen moje mleko a jsem od vcera z toho spatna :(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.12.23 16:31

@katka211 a muzu se prosim zeptat jak jsi to resila u sebe? Cetla jsem, ze neleceni se muze zhorsit az do zanetu. Coz je jeste horsi.
Kdyby to slo, tak do doby kojeni nic nevezmu a zacnu lecit pozdeji. :( jsem zoufala

• Citovat
  • Upravit
55
27.12.23 20:11

No ja koupila ten Molevac, je z Nemecka, ale je to drahe (me to vyslo urcite s postou kolem 1,5tis.), slo to dlouho, nez jsem se zalecila, trvalo to skoro 3 tydny a samo by to nepreslo. Ale ja byla tehotna, jako kojici bych si ten vermox vzala. Nez se zalecis, chce to casto prat spodni a lozni pradlo a dezinfikovat wc a koupelnu, aby se nenakazili zase zpatky ostatni clenove rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
27.12.23 20:13

Urcite bych to resila a necekala do konce kojeni, to muzes mit roupy klidne rok a budete si to porad predavat, aby ostatni meli ten vermox porad dokola, to taky neni dobre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1265
27.12.23 22:41
@Anonymní píše:
@Fonty dekuji za info. Kdyby byl maly starsi je to o trochu jednodussi. Takhle pije jen moje mleko a jsem od vcera z toho spatna :(

No já silela.. máme 3 děti…všechno prat dezinfikovat hrůza. Naštěstí nejmladší už ty prášky rozkousala s lipem. Já bych ten vermox vzala. To jsou horší třeba antibiotika ne? A ty jsem zrovna měla když byly malé 3m pac jsem curala krev a bylo to šílený… on bude problém že to prostě není otestovany na kojicich…ale ten lék působí ve střevech…pak se musí ještě 2×… no riskla bych to. Chce to všichni a naráz…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
27.12.23 23:02

@katka211 moc dekuji. Nakonec jsem si ho vzala hned po vecernim kojeni, kdy maly nejdele spinka nez se vzbudi na dalsi kojeni. Vermox jsem dala. Ja prave umyvam wc dvakrat denne, povleceni peru co druhy den… vsechno toto delam uz od toho patku jako preventivni opatreni a stejne jsem to chytla :zed:
@Fonty moc dekuji. Ja dala vsem doma ten vermox. Dalsi mame vzit za 14dnu. Je pravda, ze atb by byly horsi. Sestra musela kvuli tomu prestat kojit. A i kdyz se snazila, tak uz ji neter prso nechtela.
Ja jen doufam, ze to malemu nijak neublizi a bude vse v pohode

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1265
27.12.23 23:36

@Dix111 já to tenkrát zjistila v pátek :zed: u malý na nočníku. Hned jsem všechno prala a myla…no hrozný…a v pondělí mi doktorka řekla že jsem si mohla ušetřit práci, že to musím stejně udělat všechno znova po tom co si vezmeme lék… strašný to bylo :poblion: doufám že uz nás to nepotká ale s těma detma a kolektivem je to těžké… pediatr to bral jako celkem běžnou věc ale já si přišla hrozně.
Miminko bude určitě ok, držím palce ať už to jen ošklivá vzpomínka :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
23.9.24 07:58

Vermox funguje, uziva se jednorazove 1 tableta nebo 5 ml sirupu na roupy, opakovat po 2-4 tydnech. Na skrkavky 1 tableta rano a 1 vecer po dobu 3 dnu. Je hodne silny, tak opatrne, je lepsi si ho vzit o vikendu nebo ve volnem dni, muze po nem dost bolet zaludek, muzete byt hodne ospale. Je dobre ho vzit bud nalacno nebo tesne pred spanim. Vermox bez předpisu - https://euhealth247.com/cs/drug/vermox

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová