Vhodnost pitné vody v Brně
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Vhodnost pitné vody v Brně
ahoj maminky z Brna,
nezjišťovaly jste některá, jestli je voda z kohoutku vhodná pro miminka co do obsahu chemikálií? Já bydlím v Bystrci, ale předpokládám, že celé Brno má jeden zdroj z pryglu
Zatím převařuju kojeneckou balenou, ale chtěla bych cca od 9. měsíce přejít na převařovaný kohoutek, pokud tedy to půjde.
Dnes jsem volala na Krajskou hygienickou stanici, obor Komunální a obecná hygiena pro Brno a chlap mi řekl, že to je otázka pro pediatra, že on mi nemůže dát odpověď a že kojenci mají vlastní balenou kojeneckou vodu a že tohle to všechno mi řekne pediatr, který zná stav mého dítěte a i stav vody… No prima odpověď na nic. Pediatře se mi kvůli tomu volat nechce… a kromě Hygieny mě nenapadá, kam zavolat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
já jsem koukala na stránky vodáren mají tam přesné složení vody akorát je potřeba znát ty limity pro kojeneckou vodu. Ale nejsem z brna.
U nás ale třeba těch zdrojů je víc a to se tam taky dočteš. Jsou to veřejně dostupné informace, dokonce myslím, že to zveřejnovat musí. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
aha, díky, stránky Brněnských vodáren vypadají dobře, jdu surfovat. Už teď mi v ceníku padla do oka položka Rozbor vody ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě se to dá zjistit někde na netu, jen nevím, kde. Zdroj pro Brno je tady blízko u nás v Březové nad Svitavou - voda je tu kvalitní, ale v Brně mi přijde dost chemizovaná… Když jsem přišla na koleje do Brna, tak jsem měla z místní vody kožní problémy, po čase se člověk aklimatizoval, ale rozhodně množství chemie bylo ve vodě pro nás nebrňáky znát. Teda, myslím, že hygienik by měl mít přesnější informace než pediatr
Jinak odstátá a převařená voda by prckovi nic udělat neměla tak i tak - všude musí voda splňovat hygienické normy…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bydlela jsem v Kohoutovicích a tam bylo ve vodě strašně moc vápníku, takže asi pro kojence nevhodná. Ale fakt nevím, jestli má celé Brno jeden vodní zdroj.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Napsala jsem do Vodáren, měli by mi odpovědět, dělají rozbory, atd. (mmch mě překvapilo, že se nebere voda z Brněnské přehrady). Tak si počkám, jestli napíšou, volat se dá jen od 7 do 15, když tak tam pozítří zavolám.
PS: Jinak ale mám zkušenost, že je ve vodě děsně kamene, 10× použiju konvici a už má nános.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kvůli tvrdé vodě v Brně, jsme kupovali filtrační kovici Brita+patrony. Varnou konvici mám už čistou. A kůže si taky už zvykla.
s pomocí konopného krému ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
MaryClementine: voda z Pryglu se nebere už několik let. Zpracovávala se v těch velkých betonových bazénech v Pisárkách (někdy se jim podle těch bazénů říkalo Pisoárky
). Je to přes silnici od Anthroposu na druhé straně… Ty bazény jsou od 90. let prázdné, čili voda z Pryglu opravdu nic…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Juro,
já žiju v Brně teprve osmý rok, jsem původem z úpatí Vysočiny
Pisárky znám dobře a úpravna vody je tam sídlem pořád (podle jejich stránek, ne že bych sama byla tak chytrá
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Juro,
já žiju v Brně teprve osmý rok, jsem původem z úpatí Vysočiny
Pisárky znám dobře a úpravna vody je tam sídlem pořád (podle jejich stránek, ne že bych sama byla tak chytrá
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já žiju v Brně druhý rok, i když jinak se tu motám od roku 1982… A ty bazény jsou fakt prázdné, můžeš se podívat…
V době, kdy byly v činnosti, je v dresu Pozemních staveb generálkoval jeden můj známý…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já vím, jsou prázdné dlouho
Ale pamatuju si z návštěv u tety, že bývaly plné, ale nikdy ne všechny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty bazény už tam snad ani nejsou, ne? Částečně i přes ně přece dělali tu mimoúrovňovku na Hlinkách
Jinak jsem taky slýchávala, že část Brna bere vodu z Březové a část z přehrady. Ale jestli už teď mají všichni vodu ze stejného zdroje, stejně je pokaždé trochu jiná, možná to ovlivňují i trubky, ne?
My teda máme kohoutkovou dobrou (Židenice), s manželem ji pijem už roky a nepřipadá nám chuťově ani vzhledově nějak strašná (samozřejmě do ní nevidím
) a malé jsem ji začala dávat od roka taky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Machalka píše:
Ty bazény už tam snad ani nejsou, ne? Částečně i přes ně přece dělali tu mimoúrovňovku na HlinkáchJinak jsem taky slýchávala, že část Brna bere vodu z Březové a část z přehrady. Ale jestli už teď mají všichni vodu ze stejného zdroje, stejně je pokaždé trochu jiná, možná to ovlivňují i trubky, ne?
My teda máme kohoutkovou dobrou (Židenice), s manželem ji pijem už roky a nepřipadá nám chuťově ani vzhledově nějak strašná (samozřejmě do ní nevidím
) a malé jsem ji začala dávat od roka taky.
Tak s manželem pijeme jedině z kohoutku, v životě jsem domů nekoupila jedinou PETku, jen na výlety
Ale nevím, jak pro mimčo. Zatím neodepsali. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mary, já baleným vodám právě taky moc nefandím. Když jsem tehdy uvažovala, kdy malé začnem dávat taky kohoutkovou vodu, četla jsem nějaký článek, že mnohdy je kohoutková voda kvalitnější než právě balená včetně kojovod. Hlavně záleží, kde a jak dlouho tu vodu skladovali. No snad jsem malé neudělala nějak zle ![]()
Ještě jsem si vzpomněla na jedno prohlášení mojí vzdálené příbuzné. Její děti měli docela brzo zkažené zuby - takové zašedlé. A ona mi říkala, že to je z vody z vodovodu, prý mají takhle zkažené zuby všechny děcka od nich z paneláku. Mně to připadne jako naprostej kec, ale nejsem odbornice, tak za to ruku do ohně nedám. Ale v hlavě mi to uvízlo, je to už aspoň 15 let, co mi to vykládala ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit