Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kdyžtak v restauraci doporučuju nevybírat dětská jídla, často jsou to jen smažené kuřecí nugetky, smažený sýr, špagety s kečupem a sýrem… já malé většinou dávám nějakou polívku, když si nemůžu vybrat
nebo objednám přírodní kuřecí plátek a brambory…
jinak „skleničky“ pro větší děti, jsou určitě lepší než ten Dobrý hostinec, párkrát na vysoký jsem to jedla a teda žádná sláva, umělá chuť až hrůza…
Já jsem tohle řešila taky u dvouletého kluka, když jsme jeli na hory, nakonec jsem nakoupila ty největší skleničky s příkrmy, co existujou, takové ty vysoké a k tomu mu uvařila trochu rýže nebo těstovin, smíchala.. míval to k obědu celý týden, večeři teda měl se mnou normální hospodskou… ![]()
Ja bych koupila spagety a nejakou omacku hotovou na ne - co kupujeme my, tak tam ecka nejsou - barilla nebo bertolli. Nebo kdyz ne, tak syr a pasirovana nebo krajena rajcata. Neco bych resila hospodskou stravou, neco se tam da.
tem zalejvanejm susenejm bych se vyhla, ale jednou dvakrat se da i tohle.
@LuciLu stejně bude chtít to co mají ostatní, akorát si přiděláváš starosti ![]()
Taky to dělám tak, že vyberu z normálního lístku (třeba teď jsme měli lasagne, měla i 1,5letá) a dojím zbytky
Tam jsou ty jídla mnohem lepší. Akorát starší už většinou hlásí, že chce řízek
![]()
No hlavně mu nedávej čínský polívky a hostince, jak jsi psala že na tím uvažuješ, jednou jsem si hostinec dala a je to hnus a je to cítit těma přísadama, jako polívky z pytlíku, ty bych nesnědla ani já natož to dát prckovi, to mu radši dám něco v hospodě a řeknu ať to moc nesolí a pod.
@LuciLu v restauraci dělají i jiná jídla než smažené hranolky… nedělala bych si starosti navíc a klidně mu dopřála i tu „hospodskou stravu“… děláme to tak taky, maximálně bych si pro případ vyložené nouze koupila nějaké to srdíčko od Hippu, ta dětem chutnala… my jsme to praktikovali ale jen v případě, že jsme byli někde mimo civilizaci… jinak bych ho nechala jíst to, co ostatní… děti většinou chtějí hlavně to, co má soused… ![]()
Oni určitě i v té restauraci výjdou vstříc, když něco řekneš, že nechceš.
My máme jednoho takového experta, teda expertku v rodině, ona nejí vůbec cibuli a její požadavek byl, dám si guláš, ale omáčku přecedit (aby tam nebyla vůbec cibule) knedlíky chci, ale na jiný talířek né do omáčky
a vyhověli, takže když řekneš, že něco nechceš pro dítě, tak oni určitě se pokusí nějak vyjít vstříc.
Tak já si myslím, že týden dvouleťák na hospodské stravě přežije. Ty si odpočineš od vaření a stejně bude chtít jíst jako vy. Není hospoda jako hospoda. K večeři můžeš dát jen chleba s něčím.
Já bych žádné hotovky nekupovala, ty těstoviny s různými omáčkami jsou k ničemu, je to akorát plné sacharidů ale bez kvalitních bílkovin, takže prcek bude mít akorát brzo hlad. Buď bych koupila nějaké ty příkrmy pro větší děti, nebo bych si zavařila svoji domácí stravu a nebo bych prostě šla do nějaké restaurace. Neznám restauraci, kde by neměli klasické vařené brambory nebo rýži a když nebudeš vybírat jen z dětských jídel, tak najdeš i něco dobrého nesmaženého ![]()
Kup si takový ty vaničky „malý gurmán“ a máš to vyřešený
je to teda docela drahý, ale zas víš, co jí
Na výživu vcelku dbám, ale na dovolené na to peču. Jí s námi v hospdě, pokud to nebude kiosek v kempu, tak tam něco rozumného vybereš- pstruh nebo jiná ryba, těstoviny, maso s rýži nebo bramborem, mívaj rizoto, polévky. Asi to nebude žádný výživový zázrak, možná i semtam nějaké éčko nebo glutamát. Ale dítě s jinak zdravým jídelníčkem to v pohodě bez újmyy přežije, je to přeci dovolená. POkud teda na polotovaru trváš, tak bych volila něco ze zdravé výživy nebo DM ALnatura, tam éčka nejsou. ty klasické mi v porovnání s hospodskou stravou přijde vylej nalej.
Alnatura má omáčky na těstoviny, na rýži ve skle. K tomu jen uvaříš přílohu. Dál jsem tam viděla nějaké luštěninové eintopfy.Pak nějakou Alnatura polévku