Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No já to můžu brát až jako dospělá. Máme s bratrem rozdíl 6 let a musím říct, že tím pádem ani jako sourozenci už nejsme. Když jsem šla do školy, tak byl mimi a s tím si moc nepohraješ, jen koukneš do postýlky a dobrý no. Pak jsem musela vozit, což mě nebavilo a když už se s ním nějak dalo mluvit, tak jsem šla do puberty a to byl takový pako pro mě a pak už jsem šla od našich. Vlastně si ho ani moc nepamatuju bych řekla
Společného vůbec nic. Takže za mě je 6 už moc.
A to tě známí nevarovali, že se to také může ještě zhoršit s miminem? ![]()
Vhodný čas je takový, který si určíš ty a tvůj partner, rozhodně se nenech nutit okolím, že teď je to ta pravá chvíle, protože to si určujete jako rodina jen a jen vy ![]()
Pokud budete mít prcka teď, tak si spolu ještě budou hrát. Tři roky nejsou tak hodně (třeba na pexeso, člověče, stavění z lega…). Když budou o sedm let, tak to je jako kdybys měla dva jedináčky. Každý bude někde jinde.
Máte pravdu…Když si vezmu mě: já jsem prostřední ze tří sester.Ta mladší je odemne 9 let a starší dva roky.Je to zvláštní ale daleko lepší vztah jsem měla vždycky s tou mladší,tak jsem nevěděla,co je lepší.Na druhou stranu se ale obávám žárlení syna.když už nebude veškerá pozornost směřována k němu.
nemohla bych mít děti blízko od sebe. Ideální rozdíl je 4-5let. Krásně jsem si obě děti užila, starší dítko pomohlo.....Nehledě na to, že to ber z praktické stránky, když budeš na RD s velkou pravděpodobností nedostaneš na starší dítko školku.
Myslím, že byste si měli doma v klidu pohovořit. Ideální věkový rozdíl neexistuje. Musíte si ho určit sami. Rozdíl 3 let neznamená, že si budou blízcí a budou si hrát a 6-ti letý zase naopak.
Mám rozdíl se setrami 7 a 8 let. Jsme stále v kontaktu a taky si se mnou hrály. A děti mojí jedné sestry jsou od sebe 2 roky a nejsou si blízcí.
Láska mezi sourozenci není o rozdílném věku. Někdo si chce odbít vše naráz a někdo vychutnat postupně. Já osobně si myslím, že má rozhodnout žena. Ta bude omezená. jenže já mám tolerantního manžela, který se ztotožnil s mým názorem.
ynax píše:
nemohla bych mít děti blízko od sebe. Ideální rozdíl je 4-5let. Krásně jsem si obě děti užila, starší dítko pomohlo.....Nehledě na to, že to ber z praktické stránky, když budeš na RD s velkou pravděpodobností nedostaneš na starší dítko školku.
To je asi pravda.Ale my právě takto uvažujeme i kvůli školce.Původně jsme plánovali ,že se vezmeme,budeme cestovat (s jedním dítkem je to pořád jednodušší než se dvěmi),ale pak jsem se dozvěděla,že tady u nás v okolí jsou školky hrozný problém bez ohledu na to kolik je v rodině dětí.Proto jsme začli uvažovat o druhém.Za dva roky tu má stát další budova určená pro Mateřskou školu a navíc bude děda ,co s ním bydlíme,už na důchodě.Bylo by to tedy jednodušší i s mou prací.Ale pořád vysí ve vzduch to: CO KDYŽ…
Tak mít doma „rozjíveného“ žárlivého tříleťáka a miminko není žádná sranda. Otázka je, jestli to v sedmi letech bude brát lépe nebo ne, ale už bude rozumnější a hlavně nebude doma celý den. Jestli je to dítě hodně divoké, radši bych počkala, takž dávám za pravdu přítelovi, ale rozhodnutí by mělo být na tobě, pokud s oběma budeš doma.
Mám děti 15, 9 a téměř roční dvojčata. Tento velký odstup je pro mně idelní.
Nejstarší dcera pohlídá, když jdu třeba na nákup a nemusím se bát, že se něco stane. Mít děti brzo po sobě je náročnější na organizaci času.
Gina108 píše:
Tak mít doma „rozjíveného“ žárlivého tříleťáka a miminko není žádná sranda. Otázka je, jestli to v sedmi letech bude brát lépe nebo ne, ale už bude rozumnější a hlavně nebude doma celý den. Jestli je to dítě hodně divoké, radši bych počkala, takž dávám za pravdu přítelovi, ale rozhodnutí by mělo být na tobě, pokud s oběma budeš doma.
Dát si na papír pro a proti,vyjde to na stejno.Ovšem proti jsou většinou doměnky.No uvidíme.Jak tak koukám,je to spíše asi na povaze těch dětiček.Jestli si budou spolu hrát či nikoliv.
já jsem zastáncem co nejmenšího věkového rozdílu. Děti jsou od sebe přesně dva roky a podobně jako hodně dětí z našeho okolí, jsou výborný parťáci. Kromě semtam bitek o hračky apod., což je ale pro existenci v kolektivu vhodná škola. Čím větší věkový rozdíl, tím mi přijde, že už budou mít úplně jiné zájmy a bude těžší vymyslet rodinný program, aby bavil všechny.
Takhle si můžeme podnikat společné výlety, číst stejné knížky, hrát si s podobnými hračkami, navštěvovat podobně staré děti, aniž by se někdo nudil, děti mají ve všem podobé tempo…
Zase kamarádka, které se narodilo druhé dítě až po 4 letech po prvním, si pochvalovala, jaký byl pro ni syn mezi 2-3 rokem výborný parťák, samo nějaký vzdor, ale jinak rozumný, dal si všechno vysvětlit… V tu dobu já válčila doma se dvěma ukřičenými dětmi a tohle jsem nezažila, ale stejně bych neměnila, myslím, že čím dřív, tím líp
Já když to vezmu podle sebe, jedna ségra mladší o rok a půl, ale povahově rozdílná - našly jsme k sobě cestu až v dospělosti, druhá ségra mladší o 12 let, povahově skoro stejná, to bylo super od začátku ![]()
Je to fakt individuální ![]()
ahojky jámám prcky po sobě 2 roky a 4 měsíce a jeden na d ruhého nedají dopustt samo že se občas poperou ale to je normální a malá vzala příchod brášky přímo ukázkově, ádné žárlení atd, já se sestrou jsme od sebe 5 let a zrovna nějak moc blízko k sobě nemáme, ale dle mě je to o povahách dětí a to něovlivníš takže dej na svůj pocit
pavluša píše:šmarja…to je hrozné.Kdyby tak člověk mohl vidět do budoucnosti.To by se to pak snáze rozhodovalo.Zase si říkám…Občas to bývá s Danielkem opravdu těžké,ale než by se to malé narodilo,bude už větší a některé věci pochopí,když mu je zkusím vysvětlit ne? Když se narodí mamince dvojčátka,také to musí zvládnout stůj co stůj,že?Miluji děti a vždy jsem chtěla mít dvě,tak proč né hned že?
ahojky jámám prcky po sobě 2 roky a 4 měsíce a jeden na d ruhého nedají dopustt samo že se občas poperou ale to je normální a malá vzala příchod brášky přímo ukázkově, ádné žárlení atd, já se sestrou jsme od sebe 5 let a zrovna nějak moc blízko k sobě nemáme, ale dle mě je to o povahách dětí a to něovlivníš takže dej na svůj pocit
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Milé maminky,
tak si tak říkám,jaký je asi nejvhodnější věkový rozdíl mezi dvěma dětmi…
Já mám synka (teď 2 roky a 4 měsíce) a ráda bych už možná druhé.Až by se narodilo ,byly by Danielkovi cca 3 roky a kousek.Přítel by ale nejraději druhé až tak v sedmi letech Danielka-prý aby si ho pořádně užil.Danielek není zrovna klidné dítko,ale spousta známých mně přesvědšuje,že prý se uklidní,až se nebude pozornost točit jen okolo něj a uvidí,že je tu ještě jedno miminko.Co myslíte?