Více problémů s učením na nočník

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3241
30.10.12 22:26

Více problémů s učením na nočník

Ahoj, opět potřebuji radu zkušenějších.

Je to dnes 4. den, co jsme doma začali natvrdo nacvičovat chození na nočník, dříve dcera nebyla zralá a pokusy se nevedly. Teď se to zlepšilo, začíná spolupracovat, a tak nechci už ustoupit a chci vytrvat. Praktikuji to tak, že jí nedávám plenku (jen na venek a na spaní) a když se počůrá do kalhotek, tak ji posadím na nočník a vysvětluju, nenadávám nebo tak… prostě všechno v klidu. Když se jí povede na nočník vyčůrat (první 3 dny tam nečůrala vůbec, dneska to zvládla 3×), tak ji moc pochválím, tleskám jí a pusinkuju a říkám jaká je šikulka. To by bylo všechno v pohodě, jenže se vyskytuje pár potíží:

• nekaká: včera ani dneska. Předevčírem se pokakala do kalhot a od té doby ani ň. Nikdy zácpu neměla, naopak chodila na velkou 2× i 3× denně, od té doby, co ji dávám na nočník, tak nic. Bojím se, aby neměla problémy. Pije dost, myslím a jí jako kdykoliv jindy - ovoce apod.
  • volá „čurat“ třeba co 10 minut, tak ji posadím, ale ona se vyčurá v minimu případů - dneska třeba 3×, zato hodně a zbylé poplachy byly plané. Volá, i když má plenku (vzala to fakt poctivě :-) ) a to je ta potíž a nevím, jak se mám zachovat - už byla okoupaná, měla plenku a chtěla jsem ji uspat a ona asi 7× hlásila „čurat“ - tak jsem ji pokaždé vyndala, svlíkla z pyžama, posadila na nočník… a nic. Strašně jí to narušilo usínání, ale ona se pořád hlásila a já jsem jí nechtěla říct, že to může pustit do plenky… popravdě nevím, co mám v téhle situaci dělat, když už je přichystaná na spaní, je zhasnuto, klid… a ona řekne „čurat“. Díky tomuto jsme dneska z obvyklé uspávací půlhodiny měli hodinu a půl neustálého posazování na nočník, pak oblíkání, znova uspávání, pak zas posazení…

Díky za jakékoliv rady.

Příspěvek upraven 30.10.12 v 23:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9622
30.10.12 22:54

Tak kakání máme stejný, za celou dobu, co je bez plíny (od konce srpna), se vykadila na nočník dvakrát (min. týden), jinak prostě kadí do plenky :nevim: Nejprve sem ju přemlouvala, že uděláme hovínko do nočníku, do záchodu atd., ale zoufale nechtěla a furt mlela dokola: Plínečku dáme… :( Taky sem nechtěla, ať má nějakej blok, takže to zatím neřeším. Teď to máme tak, že v 99% se vykaká do plíny před nebo po spaní (na spaní má plínu).
No a s tím říkáním večer…Tak sme to taky měly, taky sem ju nejprve nechtěla mást a chodily sme co pět minut při uspávání čurat :roll: Ale pak sem to zatrhla a když řekla čurat, tak sem jí vysvětlila, že teď má na spinkání plínku a že může teď čurat do plínky…A pak ráno vždycky řeknu: Nezapomeň, že už nemáš plínku, musíš mně teď říkat :nevim: A to jí v to ráno řeknu tak třikrát :mrgreen: a bez problému :think:
Ale moc sem teda neporadila, co :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
30.10.12 22:56

Zdá se mi z toho, co píšete, že chcete vše hned a rychle. Asi bude potřeba zbrzdit. Vaše dcera je bez plenky teprve čtvrtý den. Jen málokteré dítě se naučí vykonávat potřebu (malou i velkou) na nočník/WC tak kvalitně a v tak krátkém časovém úseku, který popisujete.

Ze zkušenosti se synem doporučuji nechat dceru běhat během dne nejprve dole bez oblečení. Nočník by měla mít stále v dohledu, ptejte se, zda půjdete zkusit na nočník, příp. v nějakém rozumném intervalu vysazujte. Dále zachovávejte klidný tón komunikace, chvalte úspěchy (i snahu o ně), „neúspěchy“ jen stroze okomentujte (jak by to mělo být správně, vyjádřete dceři důvěru, že je moc šikovná a jednou se i tuhle dovednost naučí). Čím více na ni budete tlačit, tím více bude dcera ve stresu v souvislosti s vyprazdňováním a zároveň tím složitější pro ni bude samotný proces učení. Z toho, co píšete, je vidět dceřina snaha spolupracovat a chuť učit se. Vyjádřete jí podporu, klidně ji veďte a uvidíte, že úspěchy budou čím dál častější.

Co se týká vykonávání „velké potřeby“ do nočníku, zase v klidu dcerce řekněte, že bude fajn, když bude chodit kakat do nočníčku, že maminka (další osoby si doplňte dle Vaší situace) také nepoužívá plenku… Pokud uvidíte, že bude plínku potřebovat, nabídněte ji.

Před spinkáním bych ji dala vyčurat. Dál bych jí řekla, že plínku, kdyby potřebovala, má. Odplenkování v noci bych řešila až poté, co by se naučila chodit s jistotou na nočník během dne. Je dobré vědět, že proces odplenkování na noc trvá obvykle cca rok od chvíle, kdy je batole bez plenky přes den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
30.10.12 23:05

Psychogenní zácpa vzniknout může. zkus jí říct, že pokud chce kadit do plíny, at si o ní řekne.
falešné poplachy jsou zpočátku normální.
na to, že funguje ee jako oddalovák spaní přišla už i patnáctiměsíční dcera, takže zvesela čurá, kadí před každým saním několikrát, stejně tak toho využívá při delších ccestách atem nebo dalších neoblíbenýc činostech

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
30.10.12 23:17

Děkuju za názory.

@SlaJa Já nechci všechno hned… :-) Je mi jasné, že učení na nočník je na dlouho a nemyslím, že by můj příspěvek vyzníval, že to chci hned… No nevadí. Dělám vše tak, jak píšete - chválím za úspěchy pod. - v tom ale problém není, o tom jsem nepsala. Problém je v tom, že momentálně nekaká. Když jí dám plenu, bojím se, že bude mít v hlavě akorát zmatek. Nedá se ani vysledovat, kdy na stolici půjde, protože nikdy neměla „svůj čas“, takže by ji musela mít zas celý den, čímž znehodnotím naše snažení… Ona na plence netrvá, za den si na ni ani nevzpomene a občas, když jí ji chci dát, tak se brání.

@Lama Lama Zkusím jí říct, že jak bude chtít kakat, tak dáme plenku. Nevím ale, jestli to pozná, že to na ni „jde“… zatím docela zvládá čurání. Tak si nejsem jistá, jestli pochopí, KDY mi má říct… Ale zkusím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dada1511
30.10.12 23:25

Já bych jí plenu nedávala, ona se vykadí, i když asi to nebude hned do nočníku. To je normální, že to začala zadržovat, synovi to vydrželo dva dny, pak se pos… jak alík, když jsem mu dala plínu na cestu.Ale na doma bych plínu kvůli kakání nedávala ani omylem, spousta dětí má pak problém kakat právě normálně na nočník. Plíny jsem zrušila před 3 týdny, a ani dnes to není ideální, ale nejvíc se naučil za první týden, to byli pokroky veliké, na kakání občas odchytávám ještě teď, holt poloha na nočníku není pro děti ideální na kakání, to se holt musí naučit. Nejlepší je to vždy ve stole, někde v koutě. Nejvědčí pokrok udělá tak po 7 dnech, vydrž.

• Citovat
  • Upravit
3241
30.10.12 23:28

@dada1511 MNě by právě vůůůbec nevadilo, kdyby to pustila do gatí… nic se neděje. Ostatně už to jedou udělala. Chtěla bych, aby přestala mít ten blok udělat to bez plínky (což si myslím, že má, protože podobnou potíž jsme nikdy neřešily). Uvidíme co dál, 2 dny není zas toli, ale jestli se nevykaká zítra, tak nevím, asi už budu nervózní, nechci ať ji bolí břicho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dada1511
30.10.12 23:34

@Maddlen Dej jí nějaký jogur s kulturou :mrgreen:,já jak dám ovocnou holandii, tak je to do 30 min. vymalováno :D A taky bych dítěti neříkala, že do plíny čůrat může :nevim:,plínu dávám taky na cesty a na noc, ale tohle mu teda neříkám, a začal se sám v noci budit na čůrání, holt musím vstát, no asi 2 krát za noc. Když někam jedem, bez problémů vydrží nečůrat i 2 hod.,.a už si začal říkat i s plínou, když jsme někde na návštěvě, takže v podstatě je plína opravdu jen pro moji jistotu, a né pro jeho, že to do ní pustit může.

• Citovat
  • Upravit
3241
30.10.12 23:38

@dada1511 Já jí to právě moc říkat nechci, aby čůrala do plínky… Mám za to, že pak nebude chápat, co po ní vlastně chci. Ona mi právě teď hlásí, i když tu plenu má. Považuju to za dost velký úspěch, na to, že je to 4. den. Hlásila i ve vaně při koupání, takže to nechci zkazit, protože si evidentně uvědomuje, o co mi jde… Jogurt zkusím, pokud ho do ní dostanu… ještě mě napadlo koupit znova laktobacílky, už je nedávám a třeba by jí to pomohlo… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dada1511
30.10.12 23:40

@Maddlen jj, já jen že to tu někdo psal :nevim:

Nebo ty laktobacilky :palec:,to taky určitě pomůže.

• Citovat
  • Upravit
3241
30.10.12 23:45

@dada1511 Uvidím zítra, třeba už ji to donutí samo, po dvou dnech… 8o A když ne, budu řešit jogurtem nebo laktobacily, to jí aspoň nemůže nijak uškodit, i kdyby se to hned minulo účinkem. Zatím moc děkuju za rady, mažu do postele, už neudržím víka. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
31.10.12 06:26

Jestli můžu přidat svou zkušenost, tak mně se u mých dcer potvrdilo, že nějaké trénování a cvičení na nočník nějak extra nefunguje, dokud k tomu dítě samo nedospěje. Starší jsem posazovala cca od roka několikrát denně, měla jsem to pak už celkem vychytaný, kdy čůrá a kaká, takže se docela dařilo, ale spíš než zásluha dcery to byla moje zásluha, ona si říct neuměla. Asi po roce a půl začala hlásit „ee“, když už bylo vykonáno, to je první signál, že už dítě nevyměšuje nevědomě, ale začíná si to uvědomovat, akorát ještě nedokáže rozpoznat tu chvíli „před“. Ta přišla, když jí bylo 22 měsíců a v ten okamžik začala chodit na nočník v podstatě na 100 procent a během týdne byla bez plen i v noci. U druhé dcery jsem začala na nočník posazovat až kolem roka a půl, spíš aby se s ním seznámila, nijak jsem to nehrotila a už vůbec jsem se ji nesnažila odchytávat tak poctivě, jako tu starší. Výsledek byl téměř na den totožný s tou starší. Ve 22 měsících pochopila, zahlásila a od té doby jsme plínky nepotřebovaly, během pár dnů ani na noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9622
31.10.12 06:49

No tak ja ji davam plinu na noc, protoze je bez plen od 18-ti mesicu a to me ve snu nenapadlo ju odplenkovavat i na noc. Rano ma plinu uplne plnou :nevim: Ale nemyslim si, ze by nevedela, co po ni chci :nevim: Na cestovani plenku taky nema, kdyz jedeme dve a pul hodiny autem, staci ji jedna curpauza, o kterou si sama rekne. Na zadnych navstevach ani nikde plinu nema a bez nehody, spolehlive si rika s dostatecnym predstihem, takze i z obchodu zvladneme vybehnout vcas…Tak myslim, ze moc dobre vi, co ma delat…Na nocni odplenkovani si jeste pockame :nevim:
A to kakani nevim, jak u ni vzniklo, ale mam pocit, ze to zaciname prolamovat, tak si k tomu musela sama dojit, ale nenecham ju ctyri dny trpet s bolesti bricha a aby pak kadila s hysterickym placem :( To ji tu plinu radsi dam…
Myslim, ze zrovna v tomhle tematu rict takhle kategoricky „to bych neudelala, pak v tom ma dite zmatek“ nelze, kazdy dite je jiny, kazdy si na to prijde jinak a v jinou dobu a nebudu ju proste nutit na silu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
31.10.12 07:44

Kamarádky dcera takle adila jen do plíny. Tak jí kámoška sebrala. Zadělali si na asi půlroční psychogení zácpu, kdy holka nekadila třeba 10 dní, šíleně řvala, svíjela se. A to nakonec i při kadění do té plíny. Lítali po doktorech, byli u psychologa. Nakonec plínu vrátit stajnak museli. A byli za ní nakonec rádi. Nakonec si na to holka přišla sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
31.10.12 09:19

Děkuju, že píšete. Řeknu, jak to bylo dneska ráno. Dcerka si řekla na nočník, tak jsem ji tam dala - nic se nekonalo. Přišlo mi, že se tak divně kroutí, tak jsem se jí zeptala, jestli chce plínku, řekla že jo, tak jsem jí ji dala - a ona se vykakala. Viděla jsem to, tak jsem ji ještě dala na nočník a ona to do něj „dokončila“, takže byla velká pochvala. Pak během dopoledne byla bez plínky, říkala si na čurání (ale bohužel se nekonalo, řekla si, až když už začínala čurat, ale to neva, to se vychytá) a pak se ještě pokakala do kalhotek bez plínky. Trochu u toho poplakávala, tak jsme ji s manželem posadili na nočník (kdyby ještě něco bylo) a pomazlili a řekli, že to nevadí, že se nic neděje a ať to zkusí příště ohlásit a že to zkusíme do nočníčku, to už se pak usmívala, tak snad z toho nějaký blok nemá, když to dnes do gatí pustila… Třeba si ty uplynulé dny potřebovala zvyknout, že nemá plínku, nevím… Kdyby měla psychický blok, tak se nevykaká ani do těch gatí, ne? Co myslíte? :nevim: Možná to moc řeším, ale přijde mi, že je teď na ten nočník vhodná doba, že už chápe, o co jde a je to jen o tom zvyknutí a tréninku… v prosinci jí budou 2 roky…

Myslíte, že na ni moc tlačím? Nedělám ale nic násilím, přes odpor… všechno s jejím souhlasem - aby to nevyznělo tak, že mi na nočníku řve a dere se z něj pryč… to ne. Zas chci být důsledná… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

LOCKIG

• (4.9) + 8 recenzí

Nočník žabka

• (4.5) + 2 recenze