Bezplenkující maminky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Bezplenkující maminky
Ahoj maminky, určitě je mezi vámi některá co se také zajímá o bezplenkovou komunikační metodu neboli bezplenkovku jak se o ní u nás mluví… Možná už tu máte diskuzi nebo skupinu, ale nepodařilo se mi ji najít
tak jsem jednu založila https://www.emimino.cz/…zen/diskuse/ ale jsem tam zatím sama a byla bych ráda kdyby nás tam vylo víc a mohli jsme se vzájemně podporovat a radit si
nebo jestli tu už taková skupinka je, tak se ráda přidám, pokud mě přijmete ![]()
Bezplenkovku teď dělám se svým 2 měsíčním synem
začali jsme hned po příchodu z porodnice, některé dny je to lepší, jindy se nedaří a nedaří
ale už jsme měli i pár dní s úplně suchou minimální plenkou
![]()
Budu moc ráda, když si o tom budu moc popovídat s dalšíma maminkama které jsou pro to nadchnuté a rozhodli se jít touto alternativní cestou, kterou většina lidí u nás bohužel odsuzuje (vč. mé rodiny)
ostatně stejně jako spoustu dalších věcí kde se člověk rozhodne nejít s davem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahojky, my zatim teprve mimi cekame, ale o tomhle jsem neslysela, muzes to trosicku popsat o co se jedna
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nininenka píše:
Ahojky, my zatim teprve mimi cekame, ale o tomhle jsem neslysela, muzes to trosicku popsat o co se jedna![]()
Nejsem v tom moc odborník, spíše se učím
Myslím, že docela rozumě to mají popsané ZDE na stránkách Bráně k dětem
je to tam popsaný pěkně a stručně, já bych to tak neuměla
Je to vlastně o komunikaci maminky s miminkem, kdy se na sebe „napojí“ a maminka si pak s děťátkem lépe rozumí, mají k sobě blíž a dokáží spolu komunikovat ještě než se děťátko naučí mluvit a vyjadřovat své pocity, matko to tak nějak vycítí nebo jak jinak to vyjádřit
Prostě takový šestý smysl ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mysicka31 píše:
Nejsem v tom moc odborník, spíše se učímMyslím, že docela rozumě to mají popsané ZDE na stránkách Bráně k dětem
je to tam popsaný pěkně a stručně, já bych to tak neuměla
Je to vlastně o komunikaci maminky s miminkem, kdy se na sebe „napojí“ a maminka si pak s děťátkem lépe rozumí, mají k sobě blíž a dokáží spolu komunikovat ještě než se děťátko naučí mluvit a vyjadřovat své pocity, matko to tak nějak vycítí nebo jak jinak to vyjádřit
Prostě takový šestý smysl
To zni zajimave, ale nejak si to nedovedu predstavit v praxi
jak to delate kdyz jste treba ve meste nebo nekde na navsteve, mam blby otazky…
Na tohle jsem moc pohodlna
radeji budu asi patrt mezi plinkujici maminky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nininenka píše:
To zni zajimave, ale nejak si to nedovedu predstavit v praxijak to delate kdyz jste treba ve meste nebo nekde na navsteve, mam blby otazky…
Na tohle jsem moc pohodlnaradeji budu asi patrt mezi plinkujici maminky
No, ven ještě na tak dlouho nechodíme a když tak max. někde v okolí na hřiště, jen jednou jsme byli venku půl dne (po úřadech) a malej byl naprosto v pohodě, v nákupáku jsem šla já čůrat a malého přebalit, byl suchý, tak jsem dala vyčůrat nad umyvadlo a po úspěšném pokusu jsem zase dala plenku a šlo se domů
Je to dost podobné jako pak se starším dítkem které si řekne samo slovně
Ale já tedy měla malého v šátku a ne kočárku, takže jsme k sobě měli blíž a vycítila jsem jeho „nervozitu“ před tím než chtěl usnout a usoudila že je čas jít čůrat
Jinak to praktitkujeme stále spíš prostě načasováním, kdy při každém přebalování dám nad nočníček
hned po rozbalení a pak po umytí prdelky, než zabalím, tak znovu… Vypadá to složitě, ale ve skutečnosti je to jednoduchá, jen to chce hodně trpělivosti, vytrvalosti a disciplíny… U dcerky jsem to trošku flákala
tak se povedlo odplenkovat až v roce a půl, na noční jsem sebrala odvahu až o rok později, ale i za to jsem v dnešní době byla ráda
Hlavně jsem ráda že nemusím látkovat dvě děti naráz ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V lednu čekáme druhé dítě a právě jsem začala číst knihu Bez plenky. U syna jsem ze začátku řešila hlavně kojení (měli jsme fakt potíže), takže jsem byla ráda, že jsem ráda. V prosinci mu budou dva roky a na nočník to zatím nevypadá
Teda čůrání nám na povel docela jde, ale plínku se sundat neodvážím, protože si prostě neřekne. Tak si říkám, že by bylo fajn mít doma jen jedno dítě s plínkama, i když to bude starší syn
Ale upřímně řečeno si to zatím neumím moc prakticky představit, protože syn ještě kolem 18 měsíců byl občas schopný čůrat co pět minut, tak pochybuju, že močáček novorozence bude mít nějakou větší kapacitu. Taky bude zima, víc oblečení atd, což jsou další komplikace. Pro začátek si říkám, že bych za úspěch považovala vychytávání kakání (i když to byl starší taky schopen provozovat i 8× denně
).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Upřímně- znám maminky, co tohle praktikovaly, ale nepodařilo se jim plynule přejít - bez plenky- na nočník.
Já raději uznávám začít někde kolem půl roku s nočníkem, 3 x mi to kolem 15 měsíců přineslo úspěch jako takový - mám děti bez plín ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@berry4
neprostý souhlas. Taky jsem to tak udělala - od té doby, co sama seděla na nočník a od roku bez plen a od 13 měsíců i na noc
Kámoška praktikuje bezplenkovku a ještě v roce jí holčička nechtěla chodit sama na nočník. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mně tedy dcera na nočník sama chodila jakmile začla chodit (předtím potřebovala asistenci), jen já jako matka jsem se bála jí plenky sebrat i když se počůrala třeba jen 1× za den
takže i po jejím samostatném vyčůrání na nočník jsem jí navlékla zpět do plen
pak už je odmítala a sundavala si je sama a bylo jasno ![]()
Ale holky každé dítko je jiné a je jedno jakou metodou odplenkováváte, když si postaví hlavu, tak bude mít pleny třeba do 5 let ať se mamka bude snažit jak chce… nebo bude bez plen a v období vzdoru se k nim vrátí (takhle jsme to měli právě u těch nočních, ale i natruc počůrávání přes den, mamka něco zakázala, tak se počůrala
)
A velikosti močáku se obávat nemusíte, oni ho ti drobínci mají dostatečně veliký, když vidím kolik toho malý dokáže vyčůrat naráz
nedokážu říct kolik ml, ale je to fakt hodně
myslím že sklínka od přesnídávky by byla min. ze 3/4 zaplněna, možná i plná
nejsem lékař, tak nemůžu házet čísla… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No tak mi teda pleny měli od půl roku na nočník a teď jsme doma bez plen, ven teda radši s plínou. Ale zajímalo by mě, jak jste docílily noci pleny? Přes den to stihnem, když spinká, čůrá před a hned jak se vzbudí utíkáme čůrat, ale v noci si to nedokážu představit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Me se to do nedavna darilo. dcera se zacala vrtet a zarvala. tak jsem ji dala vycurat. ted zacala cueat uz kolem pulnoci a to ja jsem zrovna v nejhlubsim spanku tak to nekdy propasnu. plinu uz davam. v lete curala az okolo 4hod. to jsem se vzbudil temer vzdy a a mohla spat bez pliny
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@makuli Nejen děti, ale všichni, když spí, tak nečůrají ani nekakají, na to aby čůrali nebo kakali musí být min. v takovém tom polospánku nebo vzhůru… u nás paradoxně se synkem, co mu jsou teď 2 měsíce, zvládáme líp suché období v noci než přes den
to se počůrá tak 2-3× do týdne, čili máme 4-5 suchých nocí týdně
postýlku máme hned vedle postele nebo spí s námi, takže registruji sebemenší pohyb a už vím co značí že bude čůrat/kakat a co je „jen tak“ a maminky nebojte se, vyspím se dobře a spím dost tvrdým spánkem… granát nebo budík mě nevzbudí, ale specifické protahování a zakňourání synáčka ano
takže noci jsou jednodušší než to „vychytat“ přes den ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hlavně pro @AliTad
Tak včera jsme zvládli celý den mimo domov s obrovským úspěchem
jen 1 počůrané plenka a to jen tím, že jsem zapomněla vzít nočníček a v pavilonu šelem jsem jaksi neměla malého dát kam vyčůrat, sem trdlo měla dojít malého přebalit na záchod, ale že jsou toalety hned vedle jsem zjistila až posléze
ale byl fakt šikulka s čůráním i kakáním
![]()
A zkoušela jsem kolik toho měl malý v močáčku, když měl suchou plenku a všechno šlo do nočníčku, no a bylo toho necelých 100ml, ale vím, že zvládne i o krapet víc
no, ale ona dcerka nemá problém s tím naráz vyčůrat půlku celkem velkého nočníku
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit