Víno v druhém trimestru

13
22.4.22 18:55

Víno v druhém trimestru

Dobrý podvečer,
ráda bych se zeptala, zda máte někdo osobní zkušenost s FAS (fetální alkoholový syndrom). Blízká osoba ještě v 6 měsíci těhotenství pila denně vinný střik. Nyní již plně abstinuje.
Všechny testy zatím v pořádku. Četla jsem, že mozek se nejvíce vyvíjí v třetím trimestru. Je šance, že miminko bude zdravé?
 B.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16186
22.4.22 19:04

Proč by nebylo?? Mám tři děti, u všech jsem si vino příležitostně dala a žijí, těší se plnému zdraví, jedno dokonce už studuje VŠ ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
22.4.22 19:05

@neila Problém je trošku v množství toho střiku, cca lahev až dvě denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
22.4.22 19:15

@bara.s1 to ti nikdo neřekne. Nervová soustava a mozek se nejvíce vyvíjí naopak v prvních týdnech v prvním trimestru. Případné vady se můžou projevit až po porodu nebo i později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
22.4.22 19:20

@Aduš8 Děkuji, já právě četla, že v prvním trimestru v případě poškození dochází k potratu, případně jsou tyto vady viditelné v rámci screeningu. Vady způsobné FAS na mentální úrovni hrozí až na konci druhého a v třetím trimestru, kdy se mozek vyvíjí nejvíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.4.22 19:22

Přímo blízkou zkušenost nemám… Ale odsuzuji to. To, že si někdo sem tam dal skleničku v těhotenství a nic se nestalo… To pro mě není odůvodnění pití v těhotenství. Že se to na některých dětech neprojeví, neznamená, že se na jiných dětech „sem tam sklenička“ v těhotenství naopak nějakým způsobem projeví.

A vlastně jo, mám v okolí jednu holčičku, pomalu jde do puberty. Není to asi FAS, ale je pomalejší, opožděna, má různé poruchy učení, problémy s pamětí, se sociálním chováním. Ve svém věku je v chování a vyjadřování na úrovni asi 8 leteho dítěte. Maminka v těhotenství a později i při kojení chlastala. Ale nevím, jestli to má spojitost… Může to by samozřejmě náhoda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
22.4.22 19:25

@Barevné klubíčko Děkuji za názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
22.4.22 21:41
@bara.s1 píše:
@neila Problém je trošku v množství toho střiku, cca lahev až dvě denně.

jakože vysosne jednu až dvě lahve vína denně?? No to je celkem dost i na netěhotnou :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí