Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Na gyndu a nechat si udělat krevní testy na játra. V pbrazu by to mělo byt vidět, ale ještě nemusely být zvýšené. V prvním těhotenství jsem mela problém s játry, alw žádné svědění. V druhem umorne svědění a vyrážky, ale jatra v tu dobu byla v pořádku.
Řeš to se svým gynekologem co nejdříve. Z krevního obrazu to nezjistí. Může jít o těhotenskou cholestázu.
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, ačkoliv na toto téma zde už pár příspěvků je, mám dotazy a tak raději popíšu přímo svoji situaci. Anonym z toho důvodu, že mi to je tak příjemnější. Jsem mezi 28-29 tt a testy na cukrovku mám v pořádku, jen snížený hemoglobin, takže mi napsali doplňky. Zhruba týden mě trápí večer před spaním děsné svědění kůže, zejména na celých nohách, na ramenou, na pažích… A občas hlavně před usínáním sebou tak cuknu jak kdyby mě kousla blecha. Dnes už je to svědění ale celý den a je to děs. Pořád mě něco svědí. Naštěstí ne hlava (dřív jsem měla problémy se seboreou), ani spodek. Beru dlouhodobě probiotika gynimun dual protect, jím vesměs všechno, o alergiích nevím. Co byste dělali v této situaci? Mám obavy, aby to nebylo něco s játry. Kam si zajít, jak to řešit? V rámci cukrovky mi brali i krevní obraz, jak jsem psala, tam se ale nezjistí, jak je na tom tělo s játry, že? Má někdo zkušenost? Děkuji.
chjo, trápí tě to týden a začneš to řešit v pátek odpoledne, kdy všichni lékaři už skončili? svědění kůže v těhotenství může být velmi nebezpečné, což víš, když o problémech s játry píšeš
samozřejmě to může být i banalita, což bez odběru krve cíleně na jaterní testy nezjistíš,
no hodně štěstí - jsi dobrý střelec,
některé tu píšou, co se stane, když sní kyselý tvaroh a některé zase docela hazardují
Nechat si udělat testy na žlučové kyseliny a jaterní testy. Mohlo by se jednat o cholestázu.
Určitě řešit na gyndě, udělají se odběry krve
Teďka u druhého sem myslela, že si sežeru dlaně, jak strašně to svědilo 😈
Ahoj,
chci se zeptat, poslední dva dny mě svědí kůže, jsem 15tt, svědí mě hlavně na břiše a trochu nohy jakoby stehna. Přisuzovala jsem to nadměrnému pocení a růstu břicha, ale dneska mi těhotná kamarádka řekla že to může být problém s játry… četla jsem o tom a píšou že se to projevuje až ke konci těhotenství, nicméně jsem z toho nervozní, vůbec mě nenapadlo že by to mohlo být vážné, doktorka se o něčem takovém vůbec nezmínila… na gyndu jdu v 17tt za 14 dní… mám pro jistotu letět dříve? Máte někdo zkušenosti? Samozřejmě nad tím přemýšlím a svědí mě už uplně všechno
![]()
Děkuji moc
@Anikaa02 Může to být problém s játry, ale spíš to nebude. U jater je typické svědění dlaní a plosek nohou, ale já nedávno taky šla na odběry, kdyby náhodou, svědí me celé tělo, kromě těch dlaní a plosek. Domluv se s doktorkou, že si k ní zajdeš na krev, druhý den jsou výsledky. Je třeba být na lačno, tedy 12 hodin před odběrem nejíst. Pít ano. Budeš mít alespoň klid.
Sestra mi říkala, že v těhotenství je kůže extra citlivá vlivem hormonů, je více prokrvená, člověk se více potí a kůže napíná, takže to může být z toho.
@Nefesh Uff, uklidnila si mě… já se hlavně namažu a je to v pohodě, ale raději jí v pondělí zavolám, ona mi bude odebírat krev za těch 14 dnů, znovu tak uvidím zda zhodnotí že počkáme a nebo si mě pozve dřív… a je teda pravda že se potím brutálně v noci a právě na těch stehnech.
Děkuji moc ![]()
Já to měla až na konci těhotenství ale raději bych volala doktorce.
Já měla to samé kolem 20tt jaterní testy ok, ale svědění bylo hrozný břicho prsa.. Jsem se škrabala až do krve a na nic se nepřišlo. Mazala jsem jsem bi oilem, ten jsem vyměnila za vazelinu a pořádně se promazavala a hned to bylo lepší, ale svědění je občas do teď a to jsem 39tt
@Anikaa02 píše:
„@Nefesh“ Uff, uklidnila si mě…já se hlavně namažu a je to v pohodě, ale raději jí v pondělí zavolám, ona mi bude odebírat krev za těch 14 dnů, znovu tak uvidím zda zhodnotí že počkáme a nebo si mě pozve dřív… a je teda pravda že se potím brutálně v noci a právě na těch stehnech.Děkuji moc
Jestli pomáhá namazání, tak to nezní jako problém s játry.
@Anikaa02 píše:
Ahoj,chci se zeptat, poslední dva dny mě svědí kůže, jsem 15tt, svědí mě hlavně na břiše a trochu nohy jakoby stehna. Přisuzovala jsem to nadměrnému pocení a růstu břicha, ale dneska mi těhotná kamarádka řekla že to může být problém s játry… četla jsem o tom a píšou že se to projevuje až ke konci těhotenství, nicméně jsem z toho nervozní, vůbec mě nenapadlo že by to mohlo být vážné, doktorka se o něčem takovém vůbec nezmínila… na gyndu jdu v 17tt za 14 dní… mám pro jistotu letět dříve? Máte někdo zkušenosti? Samozřejmě nad tím přemýšlím a svědí mě už uplně všechno
Děkuji moc![]()
![]()
To jsou místa, kde teď ta kůže dostává zabrat.
Také mě se to týkalo, střídavě jak povyrostro břicho. Testy byly v pořádku. Jak rostro břicho, tak vždy svedelo, byly tam vždy pauzy. Mazala jsem jako mourovatá.
Nyní jsem 38 tt a nechápu, že svědí opět a opravdu urputně, to už břicho ale neroste, spíše klesá dolů. ![]()
Zdravím všechny, ačkoliv na toto téma zde už pár příspěvků je, mám dotazy a tak raději popíšu přímo svoji situaci. Anonym z toho důvodu, že mi to je tak příjemnější. Jsem mezi 28-29 tt a testy na cukrovku mám v pořádku, jen snížený hemoglobin, takže mi napsali doplňky. Zhruba týden mě trápí večer před spaním děsné svědění kůže, zejména na celých nohách, na ramenou, na pažích… A občas hlavně před usínáním sebou tak cuknu jak kdyby mě kousla blecha. Dnes už je to svědění ale celý den a je to děs. Pořád mě něco svědí. Naštěstí ne hlava (dřív jsem měla problémy se seboreou), ani spodek. Beru dlouhodobě probiotika gynimun dual protect, jím vesměs všechno, o alergiích nevím. Co byste dělali v této situaci? Mám obavy, aby to nebylo něco s játry. Kam si zajít, jak to řešit? V rámci cukrovky mi brali i krevní obraz, jak jsem psala, tam se ale nezjistí, jak je na tom tělo s játry, že? Má někdo zkušenost? Děkuji.