Vinted daně kdy se platí?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10141
29.11.22 15:30
@Aha.j píše:
Ahojky všem. Mam dotaz ohledně vinted. Prodávám občas věci po svém dítěti na vinted. Teď jsem dostala zboží (trička, různé velikosti a vzory) které jsem tam prodala během 4 dnů celkem 11000 Kč. Jak je to s placením daně? Jsem na mateřské.Děkuji moc všem za rady
@Aha.j píše:
Tak mi poraďte prosím co teď dělat:(

A s čím? Ty jsi ta co tu měla v minulých dnech diskuzi, že jí zablokovala banka účet kvůli podezřelým transakcím z prodeje oblečení z bazaru?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aha.j
29.11.22 15:39

No jestli podávat to daňové přiznání nebo ne. Ne nic s bankou jsem neřešila. Toto je můj první příspěvek.

• Citovat
  • Upravit
18267
29.11.22 15:45
@Aha.j píše:
Tak mi poraďte prosím co teď dělat:(

tvůj prodej je podnikání, píšeš:

Prodávám občas věci po svém dítěti na vinted. Teď jsem dostala zboží (trička, různé velikosti a vzory) které jsem tam prodala během 4 dnů celkem 11000 Kč. Jak je to s placením daně? Jsem na mateřské.

prodáváš zboží jak sama píšeš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
29.11.22 18:32
@MrsNorris píše:
Jestli to pořád probíhá stejně, tak většinou to bývalo tak, že si berňák nechal vyfiltrovat všechny prodejce, kteří prodali právě nad tenhle limit a s nimi to pak dál řešil, takže podle mě z toho nebudeš mít žádné problémy tak či tak.Osobně si ale myslím, že záměrně si obstarat zboží pro přeprodej je podnikání. Včetně nějakých povinností vůči kupujícím a tak.

Ne, takhle jsme to nedělali. Limit 30tis. se týká par. 10 zákona o daních z příjmů. Pokud prodej splňuje znaky podnikání tedy par. 7, je jedno, jestli je za 11000 nebo za 50000, tam žádný limit není. Jak aukro, tak teď i Vinted zašlou sjetiny a pokud bylo vidět, že prodej splňuje znaky podnikání, tak jsme toho prodejce vyzývali a prověřovali. Z 11tis. při rodičáku žádná daň nevyjde, socka taky ne, zdravka pár korun. Spíš bacha na neoprávněné podnikání a živnosťák. Nevím, kam všude se oznámení teď posílá automaticky. Vím, že se teď FÚ zaměřuje na Aukro, Vinted a všechny ty youtubery a influencery atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1633
24.3.23 18:48
@Hanula1212 píše:
Ne, takhle jsme to nedělali. Limit 30tis. se týká par. 10 zákona o daních z příjmů. Pokud prodej splňuje znaky podnikání tedy par. 7, je jedno, jestli je za 11000 nebo za 50000, tam žádný limit není. Jak aukro, tak teď i Vinted zašlou sjetiny a pokud bylo vidět, že prodej splňuje znaky podnikání, tak jsme toho prodejce vyzývali a prověřovali. Z 11tis. při rodičáku žádná daň nevyjde, socka taky ne, zdravka pár korun. Spíš bacha na neoprávněné podnikání a živnosťák. Nevím, kam všude se oznámení teď posílá automaticky. Vím, že se teď FÚ zaměřuje na Aukro, Vinted a všechny ty youtubery a influencery atd.

Vidim, že jsi zřejmě z FÚ, poprosím te o radu. Včera mne přišlo z Vinted, že mám uvést své údaje pro placení daně na FÚ. Prý se platí, pokud ročně mám více než 30 prodejů nebo můj roční výdělek přesáhne 2000 eur. Na Vinted prodávám věci po svých detech. Každý kus jiný, různé velikosti atd. Prodávám celkem dost za nízké ceny. Tudíž budu mít určitě víc než 30 prodejů. Ovšem vydělám za rok třeba 10.000 Kč. Jsem na MD, ZL nemam. Týka se mě nějaká povinnost? Já tedy selským rozumem doufám, že ne?. Ale jak FÚ zkontroluje, jestli třeba prodavas po svych detech nebo někdo třeba na Vinted provozuje secon hand? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
25.3.23 09:24
@Zuzanec píše:
Vidim, že jsi zřejmě z FÚ, poprosím te o radu. Včera mne přišlo z Vinted, že mám uvést své údaje pro placení daně na FÚ. Prý se platí, pokud ročně mám více než 30 prodejů nebo můj roční výdělek přesáhne 2000 eur. Na Vinted prodávám věci po svých detech. Každý kus jiný, různé velikosti atd. Prodávám celkem dost za nízké ceny. Tudíž budu mít určitě víc než 30 prodejů. Ovšem vydělám za rok třeba 10.000 Kč. Jsem na MD, ZL nemam. Týka se mě nějaká povinnost? Já tedy selským rozumem doufám, že ne?. Ale jak FÚ zkontroluje, jestli třeba prodavas po svych detech nebo někdo třeba na Vinted provozuje secon hand? Díky

Není pravda, že by se daně platily od 30 prodejů nebo2000 euro. To zřejmě od těchto hranic posílá Vinted oznámení na FÚ. Daně se platí podle toho, jaký máš příjem, kolik a zda jde o příjem osvobozený nebo ne. Prodej dětí po dětech je od daně osvobozený. FÚ nezkontroluje, jestli prodáváš po dětech, to ty musíš prokázat, že příjem, který jsi obdržela, je od daně osvobozený a jde opravdu o prodej zboží po dětech. Ale myslím, že pokud jde o 10000 ročně, nezáleží na tom, jestli byly prodeje 2 nebo 50, můžeš být v klidu. Tím se podle mého ani nebudou zabývat. Pokud neprodáváš jedno triko v 5 barvách a 5 velikostech, nepřidáváš denně desítky věcí, pak by s tím měl FÚ víc práce než byl výsledek. Já už tam sice nejsem, ale co si pamatuju, tak tam byli jiní vykukové se stotisícovýma obratama, na tyto se FÚ zaměřuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1633
25.3.23 10:53
@Hanula1212 píše:
Není pravda, že by se daně platily od 30 prodejů nebo2000 euro. To zřejmě od těchto hranic posílá Vinted oznámení na FÚ. Daně se platí podle toho, jaký máš příjem, kolik a zda jde o příjem osvobozený nebo ne. Prodej dětí po dětech je od daně osvobozený. FÚ nezkontroluje, jestli prodáváš po dětech, to ty musíš prokázat, že příjem, který jsi obdržela, je od daně osvobozený a jde opravdu o prodej zboží po dětech. Ale myslím, že pokud jde o 10000 ročně, nezáleží na tom, jestli byly prodeje 2 nebo 50, můžeš být v klidu. Tím se podle mého ani nebudou zabývat. Pokud neprodáváš jedno triko v 5 barvách a 5 velikostech, nepřidáváš denně desítky věcí, pak by s tím měl FÚ víc práce než byl výsledek. Já už tam sice nejsem, ale co si pamatuju, tak tam byli jiní vykukové se stotisícovýma obratama, na tyto se FÚ zaměřuje

Jj, děkuji. Takže údaje jim uvedu a tím to zřejmě konci :) Tak si říkám, ze kdyby sly po každé mamce na MD, co tam prodává bodycka po detech, asi by nedělali nic jiného :) Na druhou stranu, prodejců nových vecí je tam dost… Díky a přeju příjemný víkend

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
25.3.23 12:08
@Zuzanec píše:
Jj, děkuji. Takže údaje jim uvedu a tím to zřejmě konci :) Tak si říkám, ze kdyby sly po každé mamce na MD, co tam prodává bodycka po detech, asi by nedělali nic jiného :) Na druhou stranu, prodejců nových vecí je tam dost… Díky a přeju příjemný víkend

Přesně tak, jen jim nahlas údaje a čekaj. Já když jsem tam dělala, kontrolovali jsme aukro a mimibazar. A to byl masakr. U tebe bych se ani nezastavila. Taky přeju hezký víkend.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
27.3.23 15:58

Prosba

@Hanula1212
Mohu se zeptat…co jsou znaky podnikání…?
 Adéla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35763
27.3.23 16:24
@splichi píše:
@Hanula1212
Adéla

Pravidelně se opakující činnost za účelem zisku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
27.3.23 16:24
@splichi píše:
@Hanula1212
Adéla
Činnost provozována samostatně, na svou zodpovědnost a za účelem zisku. Tuším par. 420 občanského zákoníku.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.23 00:30
@Hanula1212 píše:
Přesně tak, jen jim nahlas údaje a čekaj. Já když jsem tam dělala, kontrolovali jsme aukro a mimibazar. A to byl masakr. U tebe bych se ani nezastavila. Taky přeju hezký víkend.

Jak přesně probíhala kontrola nebo jak ověřovali za kolik kdo prodal? Dle čeho se posuzovalo nebo si něco o nejednali a nechali zaslat? Jak se dokazuje že to je harampádí z domácnosti, věci/oblečení po rodině apod.? Diky

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.4.23 00:37
@Hanula1212 píše:
@Anonymní píše:
Jak přesně probíhala kontrola nebo jak ověřovali za kolik kdo skutečně prodal a ne dle inzerátu a věci, které tam leží věčně. Nebo jak se dokazuje, že jde o podnikání či ne? Dle čeho se posuzuje bazos/sbazar, když tam neni digitální platforma nebo si něco objednaji a nechaji zaslat přímo zamestnanci FU domu? Jak se dokazuje že to je harampádí z domácnosti, věci/oblečení po rodině atd? Jen mě zajímá jak to vlastně v praxi funguje a dokazuje se vše okolo, pres účet nebo jinak, prip.jak se k němu dostanou? A co když to někdo řeší osobně, to také přijedou k vůli pokakanemu bodičku ? Diky

Příspěvek upraven 02.04.23 v 00:47

• Citovat
  • Upravit
86
2.4.23 00:38

.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
2.4.23 09:20
@Anonymní píše:
Jak přesně probíhala kontrola nebo jak ověřovali za kolik kdo prodal? Dle čeho se posuzovalo nebo si něco o nejednali a nechali zaslat? Jak se dokazuje že to je harampádí z domácnosti, věci/oblečení po rodině apod.? Diky

Jednoduše. AUKRO, MMB a další portály posílají FÚ sjetiny, kde je uvedené kdo, co, za kolik atd. prodal a FÚ si z toho vyzobe co chce a pak ti pošle výzvu: Prokažte… A pak už je to na tobě. Pokud je inzerovaný kočárek po dvou dětech za pár korun, tak se tím nikdo nezabývá. Pokud budeš inzerovat 10 nových kočárků, pak je na tobě, abys prokázala, žes je nekoupila za účelem dalšího prodeje, ale za účelem výběru barvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák