Vinted daně kdy se platí?

Aha.j
29.11.22 13:24

Vinted daně kdy se platí

Ahojky všem. Mam dotaz ohledně vinted. Prodávám občas věci po svém dítěti na vinted. Teď jsem dostala zboží (trička, různé velikosti a vzory) které jsem tam prodala během 4 dnů celkem 11000 Kč. Jak je to s placením daně? Jsem na mateřské.

Děkuji moc všem za rady

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35741
29.11.22 13:31

Jestli to bylo jen jednorázově tak nic. Jestli hodlas opakovaně prodávat zboží (ne věci po dítěti) tak si musíš založit živnostenský list a s tím plnit povinnosti spojené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aha.j
29.11.22 13:35

Děkuji moc, už jsem se lekla, že budu platit daně. Takže kdybych prodavala jednou za rok tak to nevadí? Nebo je to podmíněné do nějaké finanční výše?

• Citovat
  • Upravit
4928
29.11.22 13:36

Podle mě evidentně přeprodáváš pro zisk. Potřebuješ ŽL. Daně se platí na jaře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.11.22 13:50

Pokud to ročně nepřesáhne 30 000 Kč, tak to nemusíš řešit. Viz třeba: https://www.finance.cz/…stny-prijem/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aha.j
29.11.22 14:00

Díky moc, takže když je to jenom příležitostně a za rok 30 000, tak jsem v pohodě:))

• Citovat
  • Upravit
18267
29.11.22 14:37
@Aha.j píše:
Díky moc, takže když je to jenom příležitostně a za rok 30 000, tak jsem v pohodě:))

příležitostný prodej je, že prodáš jednorázově př. 10 kg meruněk

ty máš ten příjem opakující, za 4 dny jsi vydělala 11 tisíc, přečti si ten odkaz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aha.j
29.11.22 14:42

V tom článku je právě během roku. V jeden den to nebylo, během 3 dnů.

• Citovat
  • Upravit
18267
29.11.22 14:47

@Aha.j

taky se jedná o to, jestli to bylo po dětech, nebo jsi prodala 10ks triček různých barev a velikostí - toto je podnikání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
29.11.22 14:52

Jestli to pořád probíhá stejně, tak většinou to bývalo tak, že si berňák nechal vyfiltrovat všechny prodejce, kteří prodali právě nad tenhle limit a s nimi to pak dál řešil, takže podle mě z toho nebudeš mít žádné problémy tak či tak.

Osobně si ale myslím, že záměrně si obstarat zboží pro přeprodej je podnikání. Včetně nějakých povinností vůči kupujícím a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aha.j
29.11.22 14:54

Tak mi poraďte prosím co teď dělat:(

• Citovat
  • Upravit
4928
29.11.22 15:06

Nejsem daňový poradce, ale jestli to fakt byla jednorázkovka, tak bych se na to osobně asi taky vyprdla. Možná zkus zůstat pod limitem i pokud jde o prodej osobních věcí na stejném místě, ať se ti to do konce roku nesečte na nějakou částku, kterou by už někdo chtěl řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6869
29.11.22 15:16
@Aha.j píše:
Tak mi poraďte prosím co teď dělat:(

jsi citlivka :mrgreen: že se tu vůbec ptáš, já bych prodávala a neřešila :lol: na Vintendu je X prodávajících, které točí oblečení pro obchod, myslíš, že se najde hnidopich, co je bude nahlašovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
29.11.22 15:18
@kve-tinka píše:
myslíš, že se najde hnidopich, co je bude nahlašovat?

Tohle se neřeší individuálním nahlašováním, ale tím, že berňák požádá zprostředkovatele o seznam určitých prodejců s určitým objemem prodeje. To samé se dělo na MMB, na Aukru, všude možně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6869
29.11.22 15:20
@MrsNorris píše:
Tohle se neřeší individuálním nahlašováním, ale tím, že berňák požádá zprostředkovatele o seznam určitých prodejců s určitým objemem prodeje. To samé se dělo na MMB, na Aukru, všude možně.

8o to by mě v životě nenapadlo, vidíš, zase jsem o něco chytřejší :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák