Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Jestli to bylo jen jednorázově tak nic. Jestli hodlas opakovaně prodávat zboží (ne věci po dítěti) tak si musíš založit živnostenský list a s tím plnit povinnosti spojené.
Děkuji moc, už jsem se lekla, že budu platit daně. Takže kdybych prodavala jednou za rok tak to nevadí? Nebo je to podmíněné do nějaké finanční výše?
Podle mě evidentně přeprodáváš pro zisk. Potřebuješ ŽL. Daně se platí na jaře.
Pokud to ročně nepřesáhne 30 000 Kč, tak to nemusíš řešit. Viz třeba: https://www.finance.cz/…stny-prijem/
Díky moc, takže když je to jenom příležitostně a za rok 30 000, tak jsem v pohodě:))
@Aha.j píše:
Díky moc, takže když je to jenom příležitostně a za rok 30 000, tak jsem v pohodě:))
příležitostný prodej je, že prodáš jednorázově př. 10 kg meruněk
ty máš ten příjem opakující, za 4 dny jsi vydělala 11 tisíc, přečti si ten odkaz
V tom článku je právě během roku. V jeden den to nebylo, během 3 dnů.
taky se jedná o to, jestli to bylo po dětech, nebo jsi prodala 10ks triček různých barev a velikostí - toto je podnikání
Jestli to pořád probíhá stejně, tak většinou to bývalo tak, že si berňák nechal vyfiltrovat všechny prodejce, kteří prodali právě nad tenhle limit a s nimi to pak dál řešil, takže podle mě z toho nebudeš mít žádné problémy tak či tak.
Osobně si ale myslím, že záměrně si obstarat zboží pro přeprodej je podnikání. Včetně nějakých povinností vůči kupujícím a tak.
Nejsem daňový poradce, ale jestli to fakt byla jednorázkovka, tak bych se na to osobně asi taky vyprdla. Možná zkus zůstat pod limitem i pokud jde o prodej osobních věcí na stejném místě, ať se ti to do konce roku nesečte na nějakou částku, kterou by už někdo chtěl řešit.
@Aha.j píše:
Tak mi poraďte prosím co teď dělat:(
jsi citlivka
že se tu vůbec ptáš, já bych prodávala a neřešila
na Vintendu je X prodávajících, které točí oblečení pro obchod, myslíš, že se najde hnidopich, co je bude nahlašovat?
@kve-tinka píše:
myslíš, že se najde hnidopich, co je bude nahlašovat?
Tohle se neřeší individuálním nahlašováním, ale tím, že berňák požádá zprostředkovatele o seznam určitých prodejců s určitým objemem prodeje. To samé se dělo na MMB, na Aukru, všude možně.
@MrsNorris píše:
Tohle se neřeší individuálním nahlašováním, ale tím, že berňák požádá zprostředkovatele o seznam určitých prodejců s určitým objemem prodeje. To samé se dělo na MMB, na Aukru, všude možně.
to by mě v životě nenapadlo, vidíš, zase jsem o něco chytřejší ![]()
Ahojky všem. Mam dotaz ohledně vinted. Prodávám občas věci po svém dítěti na vinted. Teď jsem dostala zboží (trička, různé velikosti a vzory) které jsem tam prodala během 4 dnů celkem 11000 Kč. Jak je to s placením daně? Jsem na mateřské.
Děkuji moc všem za rady