Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky.. tak zas ten vinted ![]()
pani ma 25 dobrych hodnoceni ale vubec se mi to nezda uz jen proto, ze na vinted neni platba dobirkou. Prosim o radu a bez hnusnych komentaru ![]()
Tuhle paní neposoudím, ale nedivím se jí, že nechce na dobírku, v dnešní době.
Vinted takto funguje. Zaplatíš, Vinted pošle kód prodávajícímu, pokud ten zásilku neodešle, Vinted automaticky vrací peníze. Vidí, že prodávající kód nepoužil. Prodávající dostane peníze až tehdy, když kupující potvrdí, že obdržel objednávku.
Jako prodávající bych se taky nechtěla otravovat s dobírkou. Kupuji a prodávám často. Několik objednávek mi nepřišlo, ale automaticky mi vrátili peníze, ani jsem nic nehlásila.
@Zdiška7 souhlas! vinted přes tlačítko je sice o pár desítek kč dražší, ale je to jistota a automat, mně to vyhovuje víc jak deset mailů o odesílání a penězích a placení… náhodou to mají už ošetřené OK a ještě se mi nestalo, že by mi nepřišlo zboží, nebo peníze za to, co jsem tam prodala… akorát je to trochu otravné (pořád píšou/upomínají) a taky jsou tam ceny sražený sakra nízko, takže pěkné věci z Bonprixu max. 150… apod, na druhou stranu jsem tam levně nakoupila parádní kousky.. za mne fajn.
Proč bych měla něco kupovat na dobírku a platit minimálně 120 za poštovný, když tam můžu mít dopravu za 40? Pokud chceš prodávat na vinted, tak to dělej tam obvyklým způsobem. Nenakupu ani neprodávám jinak než přes tlačítko.
@Lucy75 mně se poslední dobou stalo asi 3×, že zboží nedorazilo. Ale nakupuji pouze přes tlačítko, takže se peníze připsaly zpět. Jinak již tam nenakupuji. Na dobírku bych v dnešní době nic neposílala. Za 250 Kč mi to nestojí.
I když je fakt, že ta Zásilkovna by měla na dobírku jít vybrat pouze po zaplacení.
To bych teda ochotna nebyla, lidi vymejsleji blbosti, místo aby zmackli to hloupý tlačítko. Aneb proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě. Nedávno jsem odmítla zaslat drobnou věc obyčejným dopisem. Jako kvůli par Kč abych se táhla na postu, a kupovala tam známku, když ani nevím, kolik ma vlastně stát a jak je to s hmotnosti zásilky? To fakt ne
Nehlede tedy na to, ze není důkaz o odeslání a ani o dodání té zásilky.
Jo, teď jsem ještě koukala, a nabízí, ze ti pošle kód, tak to bych pravděpodobně vyhověla, s tím žádnou práci fakt mít nebudeš, akorát zabalit🤷♀️
Koukala jsem, že dobírka v Zásilkovně je +
23 Kč proti normální zásilce, což není moc.
Příspěvek upraven 19.06.24 v 22:21
Jinak dotaz. Paní údajně nemá IB, jak pak tu Zásilkovnu v aplikaci zaplatí pro ten kód pro zakladatelku? Ten kód dostane až po zaplacení ne? Nebo ja to tak mám. Kód dostanu až po zadání všech údajů o adresátovi + zaplacení poštovného. Jak bych to udělala bez karty netuším. Ale stejně platím Vinted, přes kartu. ![]()
Ve chvíli kdy pani kupující bude posílat nějaký kód paní prodávající z aplikace, tak bych si to velmi ohlídala, aby tam ta dobírku byla, protože to paní bude může zadávat jako odesílající klidně a jako kupující zároveň, pak to může jít mimo paní prodávající, které mohou jít peníze a nikdy ji žádné nepřijdou, protože v aplikaci to bude mít pouze kupující, která pro Zásilkovnu bude zároveň prodávající i kupující a správný prodávající bude mít pouze kód pro podání zásilky. Nevím jestli to píšu srozumitelně.
Ovšem toto se v aplikaci dle mého bez platba kartou vyřešit nedá. Stejně tak jako platba na Vinted přes tlačítko.
@natalie82929 se trochu ztrácím, kdo je kupujici, kdo prodavajici, a kdo chce tu dobírku. ![]()
Uprimne, v dobach věcných podvodů bych dobírku nechtěla ani jako kupujici ani jako prodávající.
Na Vintedu je bajecny jednoduchy system ochrany díky nakupu přes tlačítko, penize jsou v uschove Vintedu do převzetí balíčku na druhe strane, pri problémech vinted resi, a toho bych se drzela.
Nakupem jakkoliv obcházejícim tento system se obě strany navzajem dostávají do potencialnich potíží.
U nakupu za 250 kc je to pár korun.
Také bych do toho nešla. Když ti pošle kód, tak z něj nepoznáš, že tam dala dobírku. Navíc se zásilkovna platí kartou/převodem, takže očividně int. bankovnictví má. Trvej na prodeji přes tlačítko:-)
Na dobírku neposílám, když chce někdo zaslat jinak než přes tlačítko, tak požaduji peníze předem, když si pak sám i udělá štítek, tak za mě velké plus, ale rozhodně chci za věci peníze předem, těch různých podvodů už je tolik, že je člověk už i paranoidní…
@natalie82929 Já teda nikde taky nenašla dobírku a nějak mě to nenapadlo tak platit.
Mají nastaveno, že když něco chceš a máš peníze, tak si to zakoupíš nebo zarezervuješ a oni ti zboží pro tebe nechají rezervované, to je asi místo dobírky. Většinou to je myslím na 5 dní ![]()