Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, nemáte někdo problém se zrakem visual snow. Mne se už měsíc a půl třese zorné pole, vadí mi hodně ostré světlo, to pak vidím rozmazaně. V noci vidím zrnite. Našla jsem, že právě existuje tato porucha, která se teda bohužel nedá léčit. Hodně mi to ten můj problém připomíná. Byla jsem na očním tam je to vše v pořádku, na neurologii zatím taky ok.. Teď mě čeká vyšetření VEP a EEG. Je to hodně nepříjemné, už začínám být zoufalá.
Já mám visual snow, co pamatuju od dětství. Vlastně jsem většinu života prožila v tom, že to je normální a vidí takhle všichni. Až před pár lety jsem se dozvěděla, že ne.
Nikdy jsem to neřešila a řešit nebudu. Ale pokud by se mi to objevilo až teď, tak bych taky na neurologii zašla.
Já. A co si tak pamatuju, mám to od dětství. Horší je to, když se špatně vyspím a jsem unavená. Nebo nemocná. Zajímalo by mě, jak vypadá tma
K tomu mám ještě tinnitus, bez televize neusnu.
Nikde jsem s tím nebyla, asi jsem si na to od dětství zvykla.
@Fíková Souhlasím, pokud se to objevilo až teď, bude vyšetření na místě. ![]()
Já třeba od puberty mívám občas skriply nerv v krční páteři a přijde mi, že s tím se to zhoršuje. ![]()
Mám to už dlouho. Člověk si zvykne, i když bych tomu nevěřila.
Významně to zhoršuje nevyspání a únava. A nemoc.
A jak se vám čte s tímto problémem, když je bílý podklad černá písmenka. Máte i migrénu s aurou?
@janina74 píše:
A jak se vám čte s tímto problémem, když je bílý podklad černá písmenka. Máte i migrénu s aurou?
Zvykla jsem si.
Ano, mám. Naštěstéí jen výjimečně.
@janina74 píše:
Se čtením problém nemám, migrénu jsem nikdy neměla. Jen prostě čím větší tma, tím víc zrním. Tinnitus mám občasně.
Na migrény netrpim, čtení mi problém dělá jen na slunci. To se mi písmenka barevně rozblikaji, ale to má asi každý..? ![]()
@janina74 píše:
Ahoj, nemáte někdo problém se zrakem visual snow. Mne se už měsíc a půl třese zorné pole, vadí mi hodně ostré světlo, to pak vidím rozmazaně. V noci vidím zrnite. Našla jsem, že právě existuje tato porucha, která se teda bohužel nedá léčit. Hodně mi to ten můj problém připomíná. Byla jsem na očním tam je to vše v pořádku, na neurologii zatím taky ok.. Teď mě čeká vyšetření VEP a EEG. Je to hodně nepříjemné, už začínám být zoufalá.
@janina74 píše:
Ahoj, mám to taky. Přišlo to po bolesti hlavy. Zvláštní je, ze jsem to měla před 5 lety a trvalo to cca půl roku, pak to zmizelo a teď po 5 letech znova. Takže teď opět kolečko doktoru. Oci v pořádku, jen má víc dioptrii ale nic zvláštního. Teď mě čeká CT ale myslím ze to bude přesně jak tenkrát. V zahraniční je to normálně bráno už jako nemoc, jen tady na člověka koukají jak na exota.
Mám vše nactené ze zahraničních servrů. Píšou tam, ze se to někomu za život muže zhoršovat nebo naopak zlepšovat a někdo to má přerušované, to budu asi já. Ale otázka je, jestli mi to i tentokrat odejde?! ![]()
@Hotaru píše:
Já. A co si tak pamatuju, mám to od dětství. Horší je to, když se špatně vyspím a jsem unavená. Nebo nemocná. Zajímalo by mě, jak vypadá tmaK tomu mám ještě tinnitus, bez televize neusnu.
Nikde jsem s tím nebyla, asi jsem si na to od dětství zvykla.
Ahoj, takže to davas v pohodě? Mas to také jako takové jiskreni nebo jako když lehce prší? Jsem celkem z toho vyrizena. Nejhorší je snad sero. ![]()
@Margot26 Ahoj, u mě je to v pohodě právě. Vidím takhle stále, ale už jsem si prostě zvykla.
Nepamatuji si, ze bych to kdy neměla. Teď třeba koukám na televizi a vnímám jen když se zaměřim to zrnení. Nesnáším šero (pak mam zrnení více) a nejhorší je tma. Když se v noci zhasne, to jsou ohňostroje a vůbec nevidím kam jdu, i když ostatní tvrdí, že sice je tma, ale alespoň něco vidí a nezakopávaji ani nebourají do věci jako ja.
Musím říct, že jsem nedávno zjistila, že s věkem se ten zrak asi zhoršuje. Jako malá jsem ráda koukala na hvězdy, pamatuji, jak jsme počítali perseidy, ale dneska na noční obloze vidím jen ty nejjasnější hvězdy ![]()
Jsem zvědavá, jestli jednou někdo zjistí jaké jsou přesné příčiny. Možná toho bude víc, ale vsazim na něco s nervy a krční páteří.. ![]()
@Hotaru píše:
@Margot26 Ahoj, u mě je to v pohodě právě. Vidím takhle stále, ale už jsem si prostě zvykla.Nepamatuji si, ze bych to kdy neměla. Teď třeba koukám na televizi a vnímám jen když se zaměřim to zrnení. Nesnáším šero (pak mam zrnení více) a nejhorší je tma. Když se v noci zhasne, to jsou ohňostroje a vůbec nevidím kam jdu, i když ostatní tvrdí, že sice je tma, ale alespoň něco vidí a nezakopávaji ani nebourají do věci jako ja.
Musím říct, že jsem nedávno zjistila, že s věkem se ten zrak asi zhoršuje. Jako malá jsem ráda koukala na hvězdy, pamatuji, jak jsme počítali perseidy, ale dneska na noční obloze vidím jen ty nejjasnější hvězdy
Jsem zvědavá, jestli jednou někdo zjistí jaké jsou přesné příčiny. Možná toho bude víc, ale vsazim na něco s nervy a krční páteří..
Tak to chápu, pokud už takhle vidíš od mala, tak tě to asi nějak neznepokujuje. No já jsem z toho celkem špatná, už takhle mám celkem dost dioptrii, tak zítra jedu pro nové, protože tím zrneni, je to peklo!
No asi se s tím budu muset smířit. Nic jiného mi nezbývá.
. Mám to nactene!
Takže už začal výzkum, je to už bráno jako nemoc. Neurologicka porucha. Je to nějaký problémy ve spracovai mezi okem a mozkem, proto mají skoro všichni v poho oční vyšetření. Takze malá chybička a děla to tohle. OJen v Londýně je na to asi 7 doktoru, kteří tedy asi to zatím neumí léčit, jen asi jako psycho podpora. No jen tady na nás cumi, jak když nemám co na práci a obrazim doktory ![]()
@Margot26 Moc mně to mrzí, chápu, že pokud se to někomu objeví až v dospělosti, musí to být hrozné. ![]()
Já už o téhle problematice dlouhou dobu nic nevyhledávám, tak ani neznám Novinky
Možná tak, kdyby se mi to radikálně zhoršilo, ale jak říkám. Tím že to mám od mala, už jsem se szila. ![]()
@Hotaru píše:
@Margot26 Moc mně to mrzí, chápu, že pokud se to někomu objeví až v dospělosti, musí to být hrozné.
Já už o téhle problematice dlouhou dobu nic nevyhledávám, tak ani neznám NovinkyMožná tak, kdyby se mi to radikálně zhoršilo, ale jak říkám. Tím že to mám od mala, už jsem se szila.
Jj to chápu
Tak u mě je zvláštní, ze jsem to měla před 5 lety asi půl roku a pak to přešlo a teď po 5 letech znova.
Zvláštní. I když to tam píšou, ze se to v průběhu života muže zhoršovat nebo zlepšovat a ze to někdo muže mít přerušovaně, což bude asi můj případ. Vlastně co posouzení tak to není nic co by člověka ohrožovalo na životě nebo ztrátou zraku, jen to lidem dost znepříjemňuje život. Fakt je, ze jsou horší věci, tohle je jen takovej malej zkrat
No tak komu vlastně sněží v létě?
A venku vidíš normálně? Jako chápu, ze v noci asi žádná hitparáda, protože tam to jede nejvíc ![]()