Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Zatím se nacházím ve fázi „plánování“, otěhotnět bych chtěla v listopadu. Na netu jsem se několikrát dočetla o vhodnosti braní nějakých vitamínů už teď, před početím, zvláště pak kyseliny listové. V lékárně, kde jsem se chtěla poradit a něco koupit, mi však řekli, že tyto přípravky vydávají jen na doporučení lékaře. Tak nevím - mám zajít k doktorovi nebo do jiné lékárny? Děkuji za odpovědi ![]()
Tak já nemohla otěhotnět bylo to psychikou pak jsem si koupila vitamín B třepili se mi nehty, a pak i mamavit, a za nedlouho jsem zjistila že jsem těhotná, ale nevím jestli to bylo díky tomu, nebo jsem si našla jiné zájmy a přestala myslet na otěhotění a na to, že ms nedorazí
Femibion 800 - dohledej si na netu. Úplně bez předpisu a bez vysvětlování. Ale možností je samozřejmě spousta.
Tak co mi radila lékařka a lékárník, tak v pohodě stačí kys. listová a ta není na předpis. Brala sem jí pravidelně s menší pauzou když jsem dlouhodobě marodila, pak před 14dny jsem jí ale vysadila, protože mi byl na mé potíže doporučen Nosifol a ten obsahuje kys. listovou, takže už nebyla třeba. Ten taky není na předpis, jen ta cena je děsná..Jinak co jsem slyšela tak se doporučuje 2-3 měsíce před plánovaným početím alespoň tu listovku…Žádné vitamíny na podporu nejsou na předpis..to si to lékarnice asi spletla s hormony…
@Xverunka to je nesmysl…potravinové doplňky a vitamíny pro těhotné a plánující těhotenství patří, tak nemají s předpisem od dr. nic společnýho.
nejpodstatnější je kyselina listová (stačí 400mcg, pro klid duše v I. trimestru klidně 800mcg, nelze se předávkovat), ta má prokázaný účinek v prevenci rozštěpových vad plodu a 100tbl vyjde na pár desetikorun.
jinak se prodává celá řada multivitamínů, za které si samozřejmě taky připlatíš (klidně několik stovek), ať už jde třeba o Femibion, Calibrum Babyplan atd. Vše ale taky bez receptu, prostě přijdeš, řekneš přání a lékárník prodá.
Příspěvek upraven 09.09.13 v 22:41
@Xverunka
pokud jis zdrave a rozumne, tak vitaminy zatim nemusis (ale samozrejme muzes), ale tu kyselinu listovou je fajn brat predem.
jak uz nekdo radil - zajdi si pro Femibion, je volne k prodeji (stejne tak klasicke vitamniny pro tehotne).
Já brala Femibion, je trošku dražší, ale kvalitní. Brala jsem deset let antiko a to samo osobě snižuje využití kys. listové a také jsem se chtěla před otěhotněním trochu vyčistit-žádná chemie, alkohol atd..Za tři měsíce jsem byla těhu. Jinak vše je volně prodejné, kromě přípravku Acidum folicum-kyselina listová, mnohem silnější než ty volně prodejné,1tbl má 10mg.
Listovka se dá koupit tak i tak - ta na předpis je „silnější“. Ta se doporučuje brát. Víc bych nebrala, ale jak chceš. Přeji, ať ti tvé „plány“ vyjdou
![]()
Na předpis, jo? Tak to bych jim asi něco řekla.
Jinak všechny potravinové doplňky, mezi které spadají i vitamíny, jsou normálně volně prodejné, takže si zajdi někam jinam.
Já brala jen kyselinu listovou, nic víc, v podstatě nic víc ani není třeba. Někdo bere celý komplex vitamínů, jako třeba Calibrum Babyplan… atd. Na trhu je toho mraky.
@Xverunka
Na předpis vitaminové doplňky nejsou. ![]()
Gynekoložka mi doporučila jakýkoliv přípravek, který obsahuje kyselinu listovou.
Nám se osvědčil Calibrum Babyplan. ![]()
@babice Tak ta silnější listovka je - http://www.lekarna.cz/…drg-30x10mg/, nevím, kdy a proč se předepisuje, ale u prvního těhotenství jsem ji taky měla. Třeba se zakladatelka ptala v lékarně právě na toto.
@avm3
S tímto přípravkem zkušenost nemám. ![]()
Já raději zvolila Calibrum, než jen samotnou listovku.
Je v něm obsaženo (podle mě vyváženě) víc vitamínů a minerálů, které jsou potřeba před otěhotněním a v prvním trimestru. ![]()
Holky, děkuji moc všem
. Já se vyloženě ptala na „vitamíny před plánovaným početím“. Jak mi lékárnice řekla, že nejdřív musím k doktorovi, tak jsem samozřejmě pokývala hlavou a šla, no a pak mi začalo vrtat hlavou, proč jsou teda ty různý přípravky volně k prodeji na internetu. Zítra jedu do města, stavím se tedy do jiné lékárny. To víte, první (vlastní) dítě, ještě nejsou ty zkušenosti ![]()
@avm3 děkuji, snad to vyjde ![]()
Kyselina listová-ta na rp, se také předepisuje na chudokrevnost. Jinak ve vitamínech před početím a an první trimestr jsou většinou jen listovka, vit. E,vit. skupiny B, železo, a jod, víc by tam ani být nemělo, dokonce pro ženy s onemocněním štítné žlázy dělají už Femibion bez jodu. Hlavní je, že jste v poho. Já touto dobou před třemi lety otěhotněla, máme letní dítě, zdravé, co víc si přát:)