Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jura007 píše:
Madi, to není taková rarita… V Německu mají něco podobného, na kanálu Mohan-Rýn. Tam mají taky „výtah“ pro lodě… A jak myslíš, že překonávají lodě nejvyšší bod Panamského průplavu?
Myslela jsem to tak, že je to asi od nás nejblíže a navíc pro železničáře snadno dostupné (mají FIP do Polska volnou i pro rodinné příslušníky, v Německu ne). Je mi jasný, že se to používá i jinde ve světě ![]()
Kamča.dalmatinka píše:madi píše:ano vystavována byla v techmániii a ani jednou nešla.
Juro, netuším, i když tuhle trasu mám projetou. Pracovala jsem před mateřskou v cestovce, která dělala zájezdy vlakem
Ta cestovka dělá super zájezd, já tam tedy nebyla, ale viděla fotky, železničáři jsou z toho nadšení - v Polsku se převáží lodě po kolejích, taková rarita.Kamčo, v Plzni přece taky vystavujou nějakou vláčkodráhu. Teď matně tuším, že jsem to někde viděla a říkali jsme si ,že tam nepůjdeme, malý je divoch, ještě by jim tam něco rozbilZaplatila sem 600 za vstup 2× a zbytečně
Aha, no ještě že jsme tam nešli, ušetřili jsme ![]()
jeee, tak my chodíme na vláčky pravidelně, dříve, když sme bydleli v Černých Polích, Brňáci vědí
, tak sme chodili k Lídlu a čekali na vláček třeba půl hodiny, syn nadšeně mával a nemohli sme ho odtamtud dostat, teď bydlíme blíže centru, tak koukáme na hlaváku ![]()
Kamčo, pokud vím, tak někde ve Škvrňanech jsou nějaké vláčky
. Ale je to nezaručená informace, zkusím se víc poptat…
A co je pro děti krásné, úzkokolejka na Jindřihohradecku, jezdí tam parní lokomotiva (taková
(některé spoje, vyznačené v jízdním řádu), a i ty ostatní vláčky jsou krásné, maličké, barevné, lidi mávají, … ![]()
Bumbinko, ta úzkokolejka v majetku Českých drah byla těžce ztrátová - no a pak se našel pan Jan Šatava, který ji od nich koupil..... No a najednou je výdělečná.
V Jindřichově Hradci jsou k vidění některé technické unikáty (myslím v rámci České republiky) - třeba v délce asi 300 metrů vedou úzké koleje uvnitř kolejí Českých drah s normálním rozchodem. Nebo nákladní vagóny s normálním rozchodem se do fabrik na trase úzkokolejky přepravujou na železničních podvalníkách. Fakt pastva pro oči.
Jo - a jihočeská folková skupina NEZMAŘI pořádá jednou ročně akci nazvanou myslím NEZMAŘÍ EXPRES - hraje a zpívá ve vlaku úzkokolejky ( www.nezmari.cz ) Pokud jsem se dobře díval, tak letos to bylo myslím na zastávce Kaproun. Tam je památníček, že tady byl „vyloučen z přepravy“ coby černý pasažér sám velký Jára Cimrman…
Jj, já vím
.
Byli jsme tam už víckrát, jezdíme tam na kola, ubytovaní jsme byli v budově nádraží v Hůrkách a projezdili a prochodili jsme okolí, i vláčkem jsme se svezli. A když vám staví přímo pod okny, je to super ![]()
Jinak ještě přidám, že v Brně je velké kolejiště s názvem „Modelový svět“ ( www.modelovysvet.cz ).
Přidáváme se k fandům kolejnic, synek ve dvou letech rozpoznával TVG eurostar od thalysu, mračouna, a spoustu jiných
Oba dědečkové dělají na dráze, spousta strejdů taky, se ani nedivím. Chodíme na výstavy, do Králoství železnic máme pro jistotu pernamentku. Samozřejmě hlavák v Praze je zážitek, všelijaké výstavy taky.
Doporučuji restauraci na václaváku, kde pití doveze vláček
http://www.vytopna.cz/ je i v brně a orlové
Bensi, v brněnské „Výtopně“ jsme v minulém zaměstnání pořádali „výrobní porady“… ![]()
Tak ještě jsem v počítači vyhrabal fotku z modelářské výstavy v Maďarsku v roce 2007…
pěkný, pěkný…úplně jsi mi připoměl dětství a jak jsem s tátou po koberci proháněla vlaky, chodit se u nás nedalo, jíst se na stole nedalo, prostě celý obývák jedno kolejiště
a máma za dveřma
![]()
Tobík taky miluje vláčky všeho druhu. Nádraží je vděčný cíl procházky, svezeme se jednu zastávku vlakem a domů jdeme pěšky nebo autobusem. A nebo jedeme na Smíchov a tam koukám chcíli na vlaky a pak jedeme zpátky.
Hraje si s dřevěnou vláčkodráhou. Vláčky mají jména podle toho jaká pohádka zrovna frčí. Tomáš nebo Chuggington. A v Královstí železnic byl nadšený. Už se tam znova těší.
Ahoj, my jsme z Brna, Modelový svět i Obřany máme pořádně obšlápnuté. Letos v létě jsme narazili v Benátkách nad Jizerou na zámku na stálou výstavu hraček, jejíž součástí je taky takové malé kolejiště. Třeba z Prahy jste tam za chvilku. Ukázka náhodně třeba tady: http://www.atlasceska.cz/…racek-zamek/ a tady přímo muzeum: http://www.benatky.cz/…um/index.php. Resut
Jo, a u Lídla pod Lesnou taky stáváme a máváme
.