Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nejsem ani extra hrda za cechy, ani se za ne nestydim. Resim svou vlastni povahu, ne kolektivni.
@rokris považuju se za vlastence. Jen je otázkou, co si pod tim kdo představí. Pro mě znalost č. dějin, znalost naší země atd.. jen poslední dobou člověk ztrácí důvod být na naši zem hrdý, ale najdou se drobnosti ![]()
@rokris Svoje postoje tu rozebírat nebudu - ale za svůj život jsem byl překvapen projevy neokázalého vlastenectví tam, kde bych je nečekal. V některých skautských a zálesáckých oddílech (myslel jsem si, že je to „nemoderní“ - a kupodivu děcka slyšely na to, že můžeme dokázat i něco, co jiní třeba nedokážou…), mezi modeláři ( i když třeba Maďaři jsou v tomto větší vlastenci a docela „logicky“ a taky neokázale…), v klubech vojenské historie (i mezi těmi, co na rekonstrukcích bitev hrajou wehrmacht a SS) a kupodivu i u bojových útvarů naší armády (i když hodně lidí tomu věřit nebude). No a samozřejmě u obyčejných lidí, co denně potkávám.
Takže jsem taky zvědavý, kolik jich je tady.
@ptacak píše:
Ja zastavam nazor, ze kazdy by si mel chvili zkusit zit v zahranici-ne partydenni dovolena, ale opravdu min.rok zit jinde,kdekoli.Pak zacne CR dotycny vnimat jinak.Tady mame pocit, ze je CR pupek sveta, ale jinak jsme neschopni, lini, vsechno je u nas spatne, obecne, zw umime jen sedet obrazne u piva a nadavat.Po nejake dobe v zahranici zjistime ze 90% toho, co my povazujeme za zahranicni ostudu, toho si v zahranici ani nevsimnou, ze maji ostatni staty taky podobne problemy, ze kupa veci neni vubec tak spatnych a Cesi nejsou jen lini pastikari a zlodeji. Z osobni zkusenosti me i velkeho okoli-ale mluvim tedy o vzdelanych, inteligentnich lidech, to ztracene vlastenectvi nachazi. prave v zahranici.Na druhou stranu ano, neni tak silne, jako USA apod.,ale zase to je opravdu jine peostredi, mentalita, vnimani sveta.
Za sebe ano, jsem vlastenec, miluju totu, rada rikam, ze jsem Ceska. A to bez ohledu na to, ze soucasny prezident mi pije krev, vadi mi do jiste miry hospodareni, i nekteri ti Cesi zlodejicci apod.,co se mimo CR chovaji jako buranska hovada atd. Myslim, ze mame byt na co hrdi
To je krásné! ![]()
Akorát poznámka k těm „našim slavným“. Ono možná nebude od věci si zjistit nějaká fakta ohledně vzniku něčeho, na co jsme hrdí. Možná se moc neví, že Brno kromě traktorů a loupežníka Babinského (pivo nepočítám) proslavily taky elektronové rastrovací mikroskopy. A asi vůbec se neví, že u jejich zrodu stál člověk, který není původem Čech ani Moravák.
Jak pravila Květuška ve filmu Adéla ještě nevečeřela „Jsem dcera národa Jana Žižky!“ a jsem na to hrdá. ![]()
@Bellatrix Lestrange píše:
Jak pravila Květuška ve filmu Adéla ještě nevečeřela „Jsem dcera národa Jana Žižky!“ a jsem na to hrdá.
@Virginian píše:
Hlavně prosimich se nevytahovat cizincům, to je vrchol trapnosti jim tlačit do hlavy třeba Wichterleho. Napovědět když neví kde čechy jsou, ale nechlubit se úspěchy.
Neeee, ja ted slzim smichy
Jsem si predstavila, jak mlade Americance/Anglicance/Francouzce/Rusce/komukoli rikam na otazku, kde je CR, ze tam, kde se narodil Wichterle a Seifert
![]()
@Virginian Ahoj, jediný takřka současník, kterého znají snad všude je Václav Havel, Wichterleho zná málokdo. A samozřejmě Jarda Jágr, ten je na ledě snad nesmrtelnej. ![]()
@Bellatrix Lestrange Jenze ani tak vetsina nebude vedet, kde CR je… ![]()
@ptacak No Evropané snad ano, ale spešl Amíci jsou na to lamy, klidně si spletou ČR s Čečenskem, a paní učitelka na highschool nevěděla, kde jsou Pyreneje
![]()
Nás kdysi - proto to říkám - školil jeden kanaďan, to už jsem byl v USA a vyjmenoval asi 20 různých slavných Kanaďanů, jako M.J.Fox a tak. A mně to přišlo hrozně trapný že se tak blbě vytahuje, takovej příznak malýho národa, což kanaďani skutečně jsou.
Tak od tý doby když někdo tápe tak říkám že jsme na půl cesty mezi Berlínem a Vídní a vyvážíme hlavně pivo, hokejové hráče, supermodelky a sklo.
Většinou se zajímají ženský odkud jsem, protože jim můj přízvuk připadá sexy a sofistikovanej. To si nevymejšlím, to jsem fakt slyšel mockrát.
Ad zeměpisné znalosti. Kolegyně je z Hyderabadu, v životě jsem o něm neslyšel vsadím se o frťana že ani nikdo na emiminu a je to město s asi 6 Mega obyvatel.
Takže vono je to všechno relativní a potkal jsem čechy, co se posmívali amíkům skrzevá zeměpis a nedokázali vyjmenovat 5 US států.
@Bellatrix Lestrange Ja narazela prave na USA
Na druhou stranu, z jejich pohledu to.oni berou jako „Evropa“…a my taky vime, kde je USA, ale 90% nebude vedet, kde lezi Colorado, Utah apod.
Hlavně prosimich se nevytahovat cizincům, to je vrchol trapnosti jim tlačit do hlavy třeba Wichterleho. Napovědět když neví kde čechy jsou, ale nechlubit se úspěchy.